Robert Fico: Premiérka v otázke neprivatizácie klamala
9.2.2011 19:58
akt. 05.02.2019 01:40

Robert Fico: Premiérka v otázke neprivatizácie klamala

Uložiť článok
Strana Smer-SD podľa slov jej predsedu Roberta Fica odmieta privatizáciu štátnych teplárenských spoločností (TS), na ktorej sa dnes na svojom rokovaní zhodla slovenská vláda. Podľa neho premiérka klamala, keď pred voľbami vyhlasovala, že nemajú v pláne privatizovať.

"Žiadna privatizácia na Slovensku neprebehla bez toho, aby sa nezvyšovali ceny služieb, ktoré takéto sprivatizované podniky ponúkajú," uviedol dnes na tlačovej konferencii

v reakcii na dnešné rozhodnutie vlády SR o privatizácii šiestich štátnych teplární.     

"Slovenská verejnosť, ktorá žije v mestách, kde tieto teplárne dodávajú teplo, sa musí pripraviť na to, že cena tepla v budúcnosti pôjde hore minimálne o 20 %. Je to preukázateľne daň, ktorú bude musieť zaplatiť vláda Ivety Radičovej za to, aby sa investorom okamžite vrátilo to, čo vložili do kúpy teplárenských spoločností," zdôraznil.     

"Radičová klamala"

Smer-SD podľa Fica principiálne odmieta privatizáciu teplární, pretože "je to nezmysel, je proti ľuďom". Pripomenul, že predsedníčka vlády SR Iveta Radičová pred parlamentnými voľbami v roku 2010 v otázke neprivatizácie klamala, keď vyhlasovala, že "my nemáme v pláne privatizovať, toto chcem prehlásiť a vyhlásiť". Fico obvinil vládnu koalíciu z toho, že organizuje privatizáciu len preto, aby "si nabalili vrecká". "Iný zmysel to nemá," dodal.     

Privatizácia teplární

Vládny kabinet SR sa dnes dohodol na privatizácii teplárenských spoločností vo vlastníctve štátu. "Odporučili sme predsedníčke Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM), aby v spolupráci s rezortmi hospodárstva a financií pripravili návrh postupu privatizácie," uviedol dnes po rokovaní vlády minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).     

2fotky v galérii Miklos ivan gesto

Podľa Mikloša existuje vo vláde v otázke privatizácie teplární zhoda. "Budeme ich privatizovať súťažou, budeme hľadať strategických investorov. Zatiaľ nie je zhoda v tom, aký bude ich podiel, ale bude to najmenej 51 %. Materiál, o ktorý sme požiadali, má dať návrh, koľko presne to má byť a či tam má byť prípadná participácia samospráv," priblížil Mikloš.     

Doterajší vývoj podľa Mikloša ukázal, že hospodárenie štátnych TS nebolo celkom efektívne. "Niektoré TS sú v zisku, ale do značnej miery len vďaka predaju emisií. Niektoré z nich sú napriek tomu stále v strate," zdôraznil.     

Porovnaním očakávaného výnosu z predaja 100 % majetkových podielov oproti očakávanému dividendovému výnosu je výhodnejší predaj majetkových účastí v teplárenských spoločnostiach strategickému investorovi. Vyplýva to z Analýzy ekonomickej výhodnosti držania akcií s cieľom príjmu z dividend alebo predaja akcií.     

Odhadovaná trhová hodnota TS by sa mohla podľa analýzy v súčasnosti pohybovať na úrovni 160 až 200 miliónov eur. Priemerný celkový ročný dividendový výnos za všetky TS v rokoch 2002 až 2010 dosiahol hodnotu 4,2 milióna eur.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.