Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rodina legendárneho futbalistu Popluhára pátra po slávnom drese

Ani päť rokov po smrti legendárneho slovenského futbalistu Jána Popluhára sa jeho rodina nevzdala myšlienky vypátrať jeden z najslávnejších futbalových dresov, aké sa kedy na Slovensku objavili.

09.03.2016 06:00
ján popluhár, dres Foto:
Futbalová legenda Ján Popluhár so vzácnymi dresmi, v ktorých nastúpil za výber sveta (vľavo) a Európy. Po jednom z nich pátral mnoho rokov.
debata (6)

Rodák z Bernolákova, ktorého v roku 2000 vyhlásili za najlepšieho slovenského futbalistu storočia, nastúpil 23. októbra 1963 v pamätnom stretnutí na londýnskom Wembley za výber sveta. Tento zápas sa vo futbalovej histórii považuje za jeden z najvýnimočnejších a najprestížnejších vôbec, nijaké iné stretnutie podobného druhu ho už nikdy neprekonalo. Anglicko v ňom zdolalo výber sveta 2:1 pred stotisíc divákmi.

Z Československa, ktoré rok predtým hralo vo finále majstrovstiev sveta v Čile proti Brazílii, pozvali na túto výnimočnú udalosť len troch futbalistov – Josefa Masopusta, Svatopluka Pluskala a jediného Slováka Jána Popluhára. Ich spoluhráčmi boli najväčšie esá nielen tej doby – Jašin, Djalma Santos, Schnellinger, Kopa, Gento, Eusébio, Di Stéfano, Puskás a ďalší.

Popluhár vždy považoval za obrovskú poctu, že dostal nomináciu do výberu sveta, radil tento zápas i zážitok z neho na úroveň finálového súboja majstrovstiev sveta 1962. Dres, v ktorom hral, bol pre neho najvzácnejšou pamiatkou. Poskytol ho aj na veľkú výstavu, ktorá sa organizovala na Bratislavskom hrade ešte v období pred revolúciou 1989, ale po jej skončení, už dres nikdy nedostal späť.

„Aj ja som sa na tejto výstave zúčastnil, dres tam bol vystavený dlho,“ vraví Ján Popluhár mladší, syn bývalého československého reprezentanta. „Viem, že otca trápilo, že potom niekam záhadne zmizol, najprv čakal, že mu ho niekto vráti, potom viackrát po ňom pátral, ešte aj krátko pred svojou smrťou, žiadal oň aj písomne, no nebol úspešný. Našiel som doma v jeho korešpondencii listy, ktoré to potvrdzujú. Chceme sa po mnohých rokoch opäť pokúsiť, aby sme túto cennú pamiatku na nášho otca získali späť.“

Syn futbalovej ikony, ktorý sa však v mladosti venoval cyklistike, si uvedomuje, že po takom dlhom čase je to úloha mimoriadne komplikovaná, ak nie vôbec nemožná.

„Niekde ten dres je, spolu s ním zmizla aj jedna z trofejí, váza, ktorú organizátorom poskytol. Nechcem nikoho obviňovať, ale rád by som aj touto cestou vyzval toho, kto vzácny dres omylom vlastní, aby ho vrátil,“ poznamenal.

Ján Popluhár mladší uvažuje aj o krajnom riešení. Chce podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Nepredpokladám, že to niekto môže vypátrať, ubehlo odvtedy príliš veľa času. Ide mi len o princíp. Malo by to aj praktický význam v prípade, ak by sa niekde dres objavil, na internete, na nejakej burze. Vtedy by nám to mohlo pomôcť, nemohol by sa predať.“

Popluhárov dres z roku 1963 má veľkú zberateľskú a nepochybne aj finančnú hodnotu. Dresy známych a úspešných športovcov sa na dražbách objavujú často, ich cena stúpa s výnimočnosťou udalosti či zápasu, v ktorom športovec hral. Mnohé predajú za závratné sumy.

Od Popluhárovej smrti uplynulo 6. marca päť rokov. Bývalý vynikajúci futbalista, ktorý väčšinu kariéry prežil v bratislavskom Slovane, má z MS 1962 striebornú a z ME 1960 bronzovú medailu a Československo reprezentoval v 62 zápasoch, zomrel vo veku 75 rokov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dres #Ján Popluhár