Rozhovor: Igor Matovič neprestane s vyjadrovaním názorov!
4.2.2011 15:58
akt. 05.02.2019 02:05

Rozhovor: Igor Matovič neprestane s vyjadrovaním názorov!

Uložiť článok
Igor Matovič už v parlamente nevystupuje za SaS, ale Obyčajných ľudí. Keď sa mu nedávno nepáčil zákon o štátnom občianstve, zvolal tlačovku. Teraz sa mu nepozdáva návrh Zákonníka práce. Od koaličných kolegov si za to už vyslúžil kritiku. Prestať však nechce.

Nedávno ste mali pripomienky k zákonu o štátnom občianstve, pohrozili ste, že za neho nezahlasujete, teraz sa vám vraj nepáči ani koaličný návrh Zákonníka práce. Čo vám prekáža?

Navrhuje sa, aby sa skrátila na jeden mesiac pre ľudí s nižším vzdelaním. Mne sa to zdá nesprávne riešenie. Nezachytil som ani žiadnu požiadavku, ani tlak zo strany odborárov, ani zamestnávateľov na zmenu skúšobnej doby.

Čo navrhujete?

Vzhľadom na to, že som nevidel žiadnu iniciatívu zo strany odborárov, zamestnancov ani zamestnávateľov, že by požadovali v tejto veci zmenu, nemyslím si, že je potrebné to meniť. Trojmesačná skúšobná doba je podľa mňa dostatočný čas, aby si zamestnávateľ preťukol zamestnanca a zamestnanec zamestnávateľa.

Čo ak do parlamentu príde návrh, ktorý skúšobnú dobu mení? Nezahlasujete za to?

Je úplne zbytočné baviť sa o tom, čo sa stane, ak by niečo. Myslím, že je to ešte predčasné, je to prvý nástrel, ktorý vláda hodila do pľacu na pripomienkovanie a to, čo príde do parlamentu, bude úplne niečo iné. Uvidíme, aké budú pripomienky a čo sa do toho zapracuje. Videl som, že existujúci návrh odborárov a zamestnávateľov neoslovil, tak predpokladám, že vláda nebude mať reálnu šancu predložiť ho.

Vy tie zákony tak poctivo čítate, keď máte stále nejaké pripomienky?

Samozrejme, tie ktoré ma zaujímajú, si prečítam.

Narazili ste aj na ďalší zákon, s ktorým máte problém?

Áno, máme teraz jeden zákon, ktorý ale už riešime s pánom ministrom a hľadáme riešenie.

Ešte Vám nikto z SaS, alebo koaliční partneri nepovedali výhrady k vášmu vystupovaniu k jednotlivým zákonom?

Samozrejme, povedal aj odtiaľ, aj odtiaľ. Takým tichým prianím koalície, nielen tejto, ale každej je to, aby poslanci rozprávali ako taká mlčiaca súhlasiaca väčšina, ktorá nemá nejaký vlastný názor, ale na druhej strane myslím si, že táto koalícia je natoľko rozumná, aby si názor poslancov aj vypočula a nepotierala ho a ja verím, že ho potierať ani nebude.

Takže Vy neprestanete?

V tom, aby som prezentoval svoj názor a prezentoval lepšie riešenia, určite nie.

Šéf SaS

už priznal, že komunikácia s vami nie je najlepšia a že by ste mali najskôr o veciach hovoriť v rámci koalície a nie najskôr ich medializovať. Mienite s tým niečo robiť? 

Tam, kde to má zmysel komunikovať v rámci koalície, tak tam to budem robiť v rámci koalície a tam, kde to nemá zmysel, tam to budem robiť aj cez tlačovky. Niekde treba tlačovky, niekde komunikáciu v rámci  koalície. Ide Vám týmto len o ,,prihrievanie polievočky“ a zviditeľňovanie Obyčajných ľudí?

Samozrejme, akýkoľvek poslanec, keď prezentuje svoj názor, prihrieva si polievočku, keď to tak nazveme. Veď to je úplne normálne. To má každý poslanec sedieť ticho a nič nerobiť, aby si neprihrieval polievočku, veď to je na hlavu padnuté.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.