Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

S. ŠTEPKA: Zmiešaná štvorhra je komédia z najsúčasnejšej súčasnosti

Na snímke umelecký riaditeľ Radošinského naivného divadla (RND) Stanislav Štepka. Foto: TASR/Martin Baumann

Režisérom inscenácie Zmiešaná štvorhra je Juraj Nvota.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Kabaretnou novinkou Na dobrej adrese začalo 53. divadelnú sezónu presídlené Radošinské naivné divadlo (RND). Svojich verných divákov však už pozýva na nový celovečerný satirický titul, ktorý uvedie v Bratislave na Záhradníckej ul. 95. "Bude to komédia z tej najsúčasnejšej súčasnosti a má názov Zmiešaná štvorhra," povedal pre TASR Stanislav Štepka, autor komediálnej "správy zo zápasu dňa", ktorá skúma typickým radošinským humorom momentálny stav a kvalitu súčasného slovenského života, mieru nášho úsilia a najmä hľadania ľudského šťastia.

"Predstavíme dve sociálne skupiny súčasného Slovenska. Jednej sa ohromne darí, je úspešná, a tá druhá skupina ráta centy, aby jej to vyšlo. My sa pokúsime byť aj na jednej strane, aj na druhej a vyrozprávať, ako prežijú jeden deň," priblížil novú trpkú komédiu umelecký šéf RND a autor novej hry, ktorá "začína ráno - ranným milovaním a končí večerom - večerným vypnutím televízora". "Prežijeme s nimi jeden deň na javisku, dúfam, že sa bude veľmi podobať tým, ktorí sa na to budú dívať z hľadiska," doplnil Stanislav Štepka, ktorý sa podujal na 24-hodinový, azda až indiskrétny výskum a pohľad do života úplne odlišných slovenských rodín. Výsledkom má byť čo najkonkrétnejšia správa o trpko-smiešnych účastníkoch dedinsko-mestskej ľudskej zápasovej štvorhry či hry, v ktorej sa tak trochu nepriamo zápasí o zmysel ľudského šťastia.

Režisérom inscenácie Zmiešaná štvorhra, "jednodňového náhľadu do inak situovaných slovenských rodín", je Juraj Nvota v dramaturgii Mirky Čibenkovej. V novinke účinkuje takmer celý súčasný súbor RND. Premiéra sa uskutoční v piatok 20. a v sobotu 21. novembra.