Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je opäť najlepší. Po štvrtý raz získal Zlatý pedál

Peter Sagan sa stal najlepším slovenským cyklistom roka a víťazom ankety Zlatý pedál 2013.

28.12.2013 19:30
peter sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Výsledky 34. ročníka tradičnej ankety vyhlásili v sobotu večer v bratislavskom hoteli Holiday Inn. Dvadsaťtriročný Žilinčan Sagan obhájil vo výročnom hodnotení Slovenského zväzu cyklistiky vlaňajšie prvenstvo a celkovo získal štvrtýkrát Zlatý pedál. Predtým dostal ocenenie aj v roku 2008, keď sa stal takisto ako rok predtým aj talentom sezóny, a v roku 2011.

Saganov triumf bol jednoznačný, v hlasovaní členov výkonného výboru Slovenského zväzu cyklistiky, trénerov a zástupcov médií dostal 121 bodov. Z 25 hlasujúcich zaradilo jazdca tímu Cannondale 23 na 1. miesto, zvyšní dvaja na druhé.

S odstupom 57 bodov skončil na 2. pozícii v ankete Peter Velits, ktorý tento rok obhájil s tímom Omega Pharma-Quick Step titul majstra svetra v časovke. Na hlasovacích lístkoch sa nová posila družstva BMC raz objavila na prvom, devätnásťkrát na druhom a dvakrát na treťom mieste. Bronzová anketová priečka patrí majsterke sveta v cyklotriale Tatiane Janíčkovej (1× 1. miesto, 2× 2., 8× 3.).

Za Talent roka vyhlásili šiestu juniorku Terezu Medveďovú, ktorá na svetovom šampionáte vo Florencii skončila na 6. mieste. Zaujímavosťou je, že poradie najlepšej trojice v ankete Zlatý pedál 2013 a aj víťazku Talentu roka určilo presne osem hlasujúcich.

Sagan triumfom v ankete Zlatý pedál zavŕšil úspešný rok 2013, v ktorom sa stal aj najlepším slovenským športovcom. Nik zo svetového cyklistického pelotónu nestál v odchádzajúcom roku častejšie na najvyššom stupni pre víťazov ako Sagan. Dvadsaťdva víťazstiev v etapách či pretekoch doplnil slovenský líder talianskeho tímu Cannondale o desať druhých a päť tretích miest.

V rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie zavŕšil sezónu na 4. mieste, čo je najlepšie umiestnenie Slováka v histórii. Pred ním skončili iba Španieli Joaquím Rodríguez a Alejandro Valverde a tiež britský víťaz Tour de France Christopher Froome. Sagan nechal v koncoročnom hodnotení za sebou víťaza Giro d'Italia Vincenza Nibaliho, znamenitého časovkára a klasikára Fabiana Cancellaru, aj majstra sveta Ruia Costu.

Sagan vyhral aj jednu z etáp na tohtoročnej Tour de France a najmä obhájil zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže v stom ročníku týchto najslávnejších a najprestížnejších cyklistických pretekov na svete. Nosil ho na sebe od začiatku a vydržal v ňom až do konca. Kráľom šprintérov sa stal aj na pretekoch Okolo Švajčiarska a tiež na zámorských podujatiach Okolo Kalifornie,

Okolo Alberty a tiež na USA Pro Cycling Challenge, kde vyhral štyri zo siedmich etáp. Na spoločnom šampionáte českých a slovenských cyklistov v Dubnici nad Váhom s prehľadom obhájil domáci titul v pretekoch s hromadným štartom. V roku 2013 ovládol preteky Gent – Wevelgem, Brabantský šíp, Tri dni Panne-Koksijde a pridal druhé miesta na pretekoch Okolo Flámska, E3 Harelbeke, Miláno – San Remo či Strade Bianche.

V pamäti zostanú aj dve Saganove víťazné etapy v daždi na podujatí Tirreno-Adriatico. Jeden z najväčších Saganových úspechov v tejto sezóne sa nespája s víťazstvom či umiestnením v prvej trojke pretekov.

Na septembrových majstrovstvách sveta v talianskej Florencii v pretekoch mužskej elity hrdinsky bojoval s porciou 272 km a po takmer sedem a polhodine v sedle bicykla v nepríjemnom daždivom počasí finišoval na šiestom mieste.

Výročné hodnotenie Slovenského zväzu cyklistiky udeľujú pravidelne od roku 1980.

Zlatý pedál 2013:
1. Peter Sagan (cestná cyklistika) 121 bodov, 2. Peter Velits (cestná cyklistika) 64, 3. Tatiana Janíčková (cyklotrial) 19, 4. Michael Kolář (cestná cyklistika) 8,5, 5. Tereza Medveďová (cestná cyklistika/cy­klokros) 5,5, 6. Michal Lami (horská cyklistika cross country/cyklokros) 4, 7. Alžbeta Pavlendová (dráhová cyklistika) 2, 8. Martin Velits (cestná cyklistika) 1
Talent roka 2013:
1. Tereza Medveďová (cestná cyklistika/cy­klokros) 22, 2. Kristína Madarászová (bikros) 2, 3. Juraj Bellan (cestná cyklistika) 1

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan