Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je pripravený na majstrovskú výzvu

Slovenský cyklista Peter Sagan je jedným z favoritov elitných pretekov s hromadným štartom na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta vo Florencii.

20.09.2013 13:24
peter sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

"Čaká nás tam okruh, ktorý môže odobrať množstvo síl, ak nimi zbytočne plytváte. Stačí preto jeden únik, ale ten musí byť rozhodujúci,“ vravel Sagan pre taliansky športový denník La Gazzeta dello Sport.

Sagan spolu so svojím talianskym tímom Cannondale sa pripravovali na svetový šampionát v zámorí. Pred necelým týždňom absolvoval slovenský rýchlik v Kanade dve jednorazové podujatia WorldTour. V Québecu mu nevyšiel záver, ale v Montreale po päťkilometrovom sóle neohrozene zvíťazil. Niečo podobné predviedol počas sezóny aj na jarnej belgickej klasike Ghent – Wevelgem a do tretice by sa o to chcel pokúsiť aj v nedeľu 29. septembra vo Florencii a jej okolí.

Na pretekárov tam čaká 272,26 km dlhá trať z Luccy do Florencie. Po 106 km jazdy nabehnú na mestské okruhy s dĺžkou 16,6 km, ktorých absolvujú desať až do cieľa. Tie budú obsahovať tri zaujímavé stúpania – na Fiesole, Via Salviati a Trento. Fiesole bude prvé z troch stúpaní, ale najdlhšie (4,37 km) s maximálnym sklonom terénu 9 %. Salviati má dĺžku 600 m, ale na niektorých miestach je to až 16-percentná stena. Trento má len 200 m a cyklisti sa dostanú nad železničnú trať s výhľadom na renesančnú časť mesta na pravej strane. Potom už nasleduje záverečný 2,8 km dlhý a rovný úsek až do cieľa.

Dvadsaťtriročný Žilinčan si uvedomuje, že ak sa na svetovom šampionáte nepokúsi o únik, v závere bude musieť špurtovať proti presile jazdcov z iných krajín. A v takom prípade môže klesnúť jeho šanca na úspech. "Slovensko je malá krajina a nemáme taký široký tím kvalitných jazdcov ako iní. Moje šance teda nie sú veľké,“ cituje Sagana britský server cyclingweekly­.co.uk.

Namiesto maximálneho počtu deviatich mužov odjazdí majstrovské preteky elite na MS len šesť slovenských pretekárov. Rovnaké to bolo aj vlani v holandskom Valkenburgu, kde Sagan obsadil 14. miesto. Teraz je však podľa anglických zdrojov skúsenejší a ostrejší a najmä pribudli mu víťazstvá aj po skončení Tour de France. Kým vlani po slávnych pretekoch už nič nevyhral, tentoraz má na konte od júla osem úspechov. Aj to môže byť jeden z rozhodujúcich faktorov aj pre majstrovstvá sveta.

„Vo Florencii to nebude jednoduché, ale bude to pre mňa určite veľká výzva. Som pripravený,“ dodal Sagan pre La Gazzettu. Žilinčan tento rok odjazdil 87 pretekárskych dní a dosiahol v nich 22 víťazstiev. Viac triumfov tento rok nemá na svojom konte v profesionálnom pelotóne žiaden iný cyklista.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike