Peter Sagan

Peter Sagan Zdroj: bettinphoto

Sagan otestoval olympijskú trať. Je medaila nedosiahnuteľná?

28. jan 2016 o 14:00
Peter Sagan sa po absolvovaní etapových pretekov Tour de San Luis presunul z Argentíny do dejiska tohtoročných letných olympijských hier, kde sa zoznámil s traťou pretekov.

Olympiáda v Riu je jedným z vrcholov sezóny aj pre úradujúceho majstra sveta v cestnej cyklistike, informoval špecializovaný portál cyclingnews.com .

Čerstvo 26-ročný rodák zo Žiliny sa pustil do spoznávania nástrah cesty, ktorá vedie k olympijským kovom. Spoločnosť mu robili tímoví kolegovia Maciej Bodnar, Pawel Poljanski a hostia zo sponzorskej firmy Specialized.

Sagan si v olympijskom meste užil aj narodeninovú oslavu. Dostal tortu ozdobenú dúhovými pruhmi.

Peter Sagan
Peter Sagan

Trať mu ukázala, že bude nesmierne ťažké sa k medaile prepracovať. Terén bude viac vyhovovať špecialistom na kopcovité klasiky, akým je napríklad Španiel Alejandro Valverde. Navyše Slovensko dostane pravdepodobne po jednej miestenke na časovku a preteky s hromadným štartom.

Po návrate do Európy Sagan absolvuje horské sústredenie a do súťažného diania zasiahne až o mesiac.

Koncom februára by sa mal predstaviť na pretekoch Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brussel-Kuurne v Belgicku.

"Táto sezóna nie je len o olympiáde, má viac vrcholov. Sústredím sa na jarné klasiky Tour de Flanders, Miláno - San Remo and Paríž - Roubaix. Uvidíme, či sa mi podarí vyhrať aspoň jednu. Som v pelotóne už siedmu sezónu a doteraz sa mi to nepodarilo. Fanúšikovia už očakávajú moje víťazstvo. Stále sa o to snažím, ale je to ťažký cieľ. Šesť rokov som neuspel," pripomenul Sagan.

Tinkoff
Tinkoff

"Ďalším vrcholom je Tour de France. Ak si udržím formu, absolvujem olympiádu a majstrovstvá sveta," povedal Sagan, ktorý na Tour de San Luis minulý týždeň obsadil jedno druhé a dve štvrté miesta.

"Chceli sme aspoň jedno etapové víťazstvo, ale nevyšlo to. Každopádne konečný výsledok tímu je dobrý. Som spokojný s mojimi výkonmi, bola to dobrá previerka pred ďalšími úlohami, ktoré na mňa čakajú," povedal Sagan o prvej previerke v tejto sezóne.

S čím bude v tejto sezóne spokojný? "Keď sa mi podarí vydať všetko, čo je v mojich silách. Pre toto žijem."