Denník N

Sagan po prvýkrát vyhral klasiku Okolo Flámska

Peter Sagan (Foto - Graham Watson/Bettini Photo)
Peter Sagan (Foto – Graham Watson/Bettini Photo)

Peter Sagan unikol už 13 km pred cieľom, druhý skončil Fabian Cancellara. Náročná belgická klasika bola jedným z jeho veľkých cieľov v tejto sezóne.

Peter Sagan vyhral 100. ročník pretekov Okolo Flámska (255 km), ktoré boli jedným z jeho veľkých cieľov v tejto sezóne. Stal sa iba piatym cyklistom v histórii, ktorý vyhral túto klasiku v dúhovom drese úradujúceho majstra sveta.

„Boli to supernáročné preteky od začiatku až do konca. Po sto kilometroch som mal menšie problémy. Bolo tam veľa pádov a musel som meniť obe kolesá. Aj vďaka svojmu tímu som sa však dostal na dobré pozície,“ povedal Sagan v cieli.

Po minulotýždňovom víťazstve Gent – Wevelgem si slovenský cyklista pripísal 11. pódiové umiestnenie v drese majstra sveta.

Záverečné metre Okolo Flámska:

Unikol už 13 km pred cieľom

Sagan rozhodol o svojom víťazstve dobrým taktickým ťahom, keď začal unikať ostatným pretekárom už 13 km pred cieľom pri stúpaní na posledný kopec Paterberg, po ktorom sa odpútal od Vanmarckeho.

„Taktika bola jasná – chcel som prísť do cieľa sám a som rád, že  sa mi to podarilo. S takými jazdcami, ako sú Cancellara a Vanmarcke, sa ťažko spolupracuje,“ priznal Sagan – historicky prvý slovenský víťaz Okolo Flámska.

V záverečnej rovinatej časti pretekov svoj náskok ešte zvýšil a odolal náporu Cancellaru, ktorý vo Flámsku nenašiel premožiteľa pred dvomi rokmi, keď práve na Paterbergu striasol zo seba Sagana.

Sagan začal unikať 13,3 km pred cieľom:

„Pred poslednou sériou kopcov bola situácia veľmi zaujímavá. Každý sa snažil atakovať, až sme sa ocitli v neveľkej skupine, v ktorej to ťahali iba Gatto s Devolderom. Boli tam štyria ľudia zo Sky, to nebolo dobré. Potom som mal šťastie, že atakoval Michal Kwiatkowski, a to sa mi hodilo, bol to rozumný počin. Bol som práve za ním, tak som sa chytil a chcel ho v tom aj podporiť.“

„Stavil som všetko na útok už viac ako 30 km pred cieľom. Poznám veľmi dobre Paterberg a Fabian mi pred dvomi rokmi nastúpil rovnako ako ja dnes Sepovi, takže za to som veľmi rád. Vyhral som stý ročník a snáď je to špeciálne aj tým, že aj v ženskej časti vyhrala majsterka sveta, takže celkom špeciálny deň.“

Víťazstvo oslávil jazdou po zadnom kolese:

Víťazstvo venoval zosnulým belgickým cyklistom

„Dnešný triumf by som chcel venovať dvom cyklistom Antoinovi Demoitiemu a Daanovi Mynheerovi, ktorí minulý týždeň zomreli. Chcem si toto víťazstvo patrične vychutnať a potom už začnem myslieť na ďalšiu klasiku Paríž – Roubaix.“

Na počesť zosnulého Antoina Demoitieho odjazdili Okolo Flámska aj cyklisti z tímu Wanty-Gobert. Belgičan tragicky zomrel pred necelým týždňom na následky zranení po páde a následnej zrážke s motocyklom na pretekoch Gent – Wevelgem, ktoré vyhral Peter Sagan.

Van Avermaet si zlomil kľúčnu kosť

Preteky nedokončil jeden z veľkých favoritov, domáci Greg Van Avermaet z tímu BMC. Belgičan aj s ďalšími štyrmi tímovými kolegami spadli vo vysokej rýchlosti 100 km pred cieľom.

Okrem Van Avermaeta bol nútený po páde skončiť aj Schär, oboch ihneď previezli do nemocnice, Van Avermaetovi diagnostikovali zlomenú kľúčnu kosť.

Saganove pódiové umiestnenia v drese majstra sveta:

3. 4.  2016 Okolo Flámska 1. miesto
27. 3. 2016 Gent – Wevelgem 1. miesto
25. 3. 2016 E3 Harelbeke 2. miesto
15. 3. 2016 Tirreno – Adriatico, celkové hodnotenie 2. miesto
14. 3. 2016 Tirreno – Adriatico, 6. etapa 2. miesto
10. 3. 2016 Tirreno – Adriatico, 2. etapa 2. miesto
27. 2. 2016 Omloop Het Nieuwsblad Elite 2. miesto
19. 1. 2016 Tour de San Luis, 2. etapa 2. miesto
11. 10. 2015 Abu Dhabi Tour, 4. etapa 2. miesto
9. 10. 2015 Abu Dhabi Tour, 2. etapa 2. miesto

Zostrih pretekov Okolo Flámska:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie