Sagan priznal špeciálnu motiváciu: Majster sveta chce víťazstvom zmeniť svet!

Peter Sagan je novým majstrom sveta v cyklistike! Peter Sagan je novým majstrom sveta v cyklistike! Zdroj: SITA

RICHMOND - Slovák Peter Sagan dosiahol obrovský úspech, keď sa v nedeľu stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike - pretekoch s hromadným štartom mužov elite. Dvadsaťpäťročný jazdec sa presadil odvážnym únikom asi 2,5 km pred cieľom. Sagan tak dosiahol jeden z najväčších úspechov vo svojej kariére a celú budúcu sezónu smie nosiť dúhový dres pre majstra sveta.

Sagan po svojom triumfe priznal, že motiváciu vyhrať mu dala aj neutešená politická situácia vo svete: "Chcel som vyhrať aj preto, aby som tu mohol povedať, že ako ľudia vo svete sa musíme zmeniť. Dúfam, že spolu dokážeme zmeniť svet."

Dokonale tak využil situáciu, kedy mu patril priestor pred televíznymi kamerami a sledovali ho milióny ľudí po celom svete, aby im sprostredkoval dôležitý odkaz. "Súčasná politická situácia vo svete je komplikovaná a šport je pre ľudí dobrý prostriedok na to, aby dostali novú nádej. Verím, že aj ja som k tomu dnes prispel," povedal nový majster sveta.

 

Sagan tak dosiahol jeden z najväčších úspechov vo svojej kariére a celú budúcu sezónu smie nosiť dúhový dres pre majstra sveta. "Je to najväčšie víťazstvo v mojej kariére. Som veľmi šťastný. Posledné týždne som pre to veľa obetoval. Je to pre mňa neuveriteľné," povedal v prvom televíznom rozhovore.

V nedeľu náš cyklista predviedol svoj výborný prehľad, výdrž, výbušnosť i odhodlanie a tak po pretekoch na MS prvýkrát v histórii zaznela slovenská hymna. "Videl som veľa komentárov od ľudí, ktorí hovorili, že na takéto dlhé preteky nie som dosť dobrý. Ale teraz mám dúhový dres a budem ho nosiť celý rok," dodal.

Peter Sagan je majstrom Galéria fotiek (9) Zdroj: SITA

Medaila z Richmondu sa bude vynímať v jeho zbierke medzi ďalšími trofejami. Jazdec stajne Tinkoff-Saxo v doterajšej kariére vyhral štyrikrát zelený dres na Tour de France, odkiaľ si odniesol aj štyri etapové vavríny. Rovnaký počet dosiahol aj na španielskej Vuelte, je päťnásobný majster Slovenska v hromadných pretekoch a raz v časovke, celkovo triumfoval na pretekoch Okolo Kalifornie (2015), Poľska a Sardínie (obe 2011), vyhral klasiku Gent-Wevelgem či GP Montrealu.

Viac o téme: Peter Sagan Majstrovstvá sveta
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA, VIDEO: Youtube
  • Zdroj: TASR, športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá