Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov skvelý rok. Urobil v ňom veľký skok

Najprv trochu zneistil svojich fanúšikov a vydesil organizátorov majstrovstiev sveta. Po víťaznej etape na Eneco Tour, niekoľko týždňov pred majstrovstvami sveta, pustil do sveta hlášku, že je ešte skoro hovoriť o svetovom šampionáte a ktovie, či do Kataru vôbec pocestuje. Jeho mediálnemu manažérovi, kamarátovi a bývalému spolujazdcovi Matejovi Vyšňovi drnčal v jednom kuse telefón. Všetci mali jedinú otázku: Je naozaj možné, že Peter Sagan vypustí štart na MS?

30.12.2016 15:00
Peter Sagan Foto: ,
Slovák Peter Sagan obhájil v tomto roku titul majstra sveta a stal sa aj jednotkou svetových rebríčkov.
debata (1)

Sagan už nič nevysvetľoval a na poslednú možnú chvíľu, aby strávil nevyhnutný čas na aklimatizáciu a oboznámil sa s traťou, sa v dejisku podujatia objavil. A potom šokoval cyklistický svet a vyrazil dych svojim najväčším súperom. Po skvelej jazde a parádnom finiši obhájil titul majstra sveta.

Žilinský rodák sa zapísal do cyklistickej histórie. Majstrovstvá sveta majú deväťdesiatročnú históriu a s výnimkou druhej svetovej vojny sa konajú každý rok.

Napriek tomu sa ocitol v spoločnosti len dvanástich cyklistov, ktorí vybojovali na šampionáte aspoň dva tituly. Zároveň bol šiesty, ktorý ho získal dva roky po sebe. Tých, čo dokázali obhájiť, je málo, lebo triumfovať dvakrát po sebe je mimoriadne náročné a keby nebolo zopár výnimiek, čo potvrdzujú pravidlo, bezmála nemožné.

Saganov víťazný finiš na svetovom šampionáte v... Foto: SITA/AP, Alexandra Panagiotidou
Sagan, majstrovstvá sveta Saganov víťazný finiš na svetovom šampionáte v katarskej Dauhe.

Sagan však už pred štartom výnimočnosť tohto úspechu trochu bagatelizoval. „Viacerí jazdci predo mnou zvíťazili na majstrovstvách sveta dvakrát a niektorí dokonca aj trikrát. Ak aj vyhrám, nebude to nič historické. Prišiel som sem nie preto, aby som sa zapísal do histórie, ale chcem odovzdať maximum a dobre si zajazdiť,“ približoval svoje pocity.

Za zlatom išiel vždy inak

Cyklisti vravia, že preteky jednotlivcov sú lotériou, v ktorej rozhoduje aj šťastie. Po pretekoch to potvrdzoval aj Sagan. „Na také víťazstvo som musel mať na svojej strane aj šťastie,“ uznával.

Vyhral po senzačnom útoku z druhej línie a tesne pred páskou preskočil zaskočeného Brita Marka Cavendisha o celú dĺžku bicykla. „Možno to bol osud. Šprintoval som po pravej strane a bol som rád, že ma tam nezatvorili. V tom okamihu som nemal čo stratiť, nebolo podstatné, či skončím na prvom, alebo desiatom mieste. Bolo to zložité, ale vyšlo to,“ približoval situáciu, v ktorej sa rozhodovalo o výsledku pretekov.

Zdolal viacerých silných súperov, s ktorými v minulosti neraz prehral. Platí to najmä o Cavendishovi, ktorého mnohí pokladajú na bicykli za najrýchlejšieho muža. Brit na tohtoročnej Tour vyhral štyri etapy a dovedna sa tešil z víťazstva na najväčších etapových pretekoch planéty tridsaťkrát. V Dauhe na Sagana nestačil.

Slovák potvrdil svoj výnimočný talent i všestrannosť. Dvakrát sa stal svetovým šampiónom a vždy v iných podmienkach a iným štýlom. Vlani v americkom Richmonde sa vyhol hromadnému špurtu, pred cieľom ušiel z pelotónu a sólovou jazdou si prišiel po zlato. V Katare bol charakter trate i priebeh pretekov odlišný. Sagan ukázal taktickú vyspelosť. Vyčkal si na ideálny okamih a nedal súperom šancu.

Víťaz bol najsilnejší aj mentálne

Zdalo sa to jednoduché, ale slovenský reprezentant si musel veľkú časť trate odtrpieť. „Tak ako aj ostatní, všetkým dochádzali sily,“ netajil.

Jeho výkon oceňoval aj Peter Zánický, tréner, ktorý ho viedol v jeho začiatkoch, ale v tomto roku aj v olympijských pretekoch v Riu de Janeiro. „Peter to zvládol super. Výborne to načasoval a rozbalil v pravý čas,“ vravel.

Peter Sagan vyhral na tohtoročnej Tour tri... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
sagan, zelený dres Peter Sagan vyhral na tohtoročnej Tour tri etapy. V jednom prípade zdolal vo finiši celkového víťaza Chrisa Frooma.

Podľa neho sa v dlhých pretekoch vyskytli dva momenty, ktoré rozhodovali o ich osude. „Peter v závere nestratil hlavu ako Belgičania, Nóri či Taliani, ktorí mali vpredu veľkú presilu a nič z nej nevyťažili. Najmä Belgičania urobili obrovskú chybu. Hoci boli šiesti, Sagana neuštvali. Záver nezvládol ani Cavendish, ktorý sa držal Petrovho zadného kolesa, ale nakoniec stratil nervy, vyrazil dopredu po ľavej strane a prehral. Peter sa pretlačil po pravej strane pri bariére, kde sa už nebrzdí, tam sa len padá. Rozhodlo pár centimetrov, mohlo to dopadnúť inak,“ domnieval sa Zánický.

Preteky sa prvý raz lámali už v púšti, cez ktorú pelotón prechádzal. „Sagan dobiehal prvú skupinku, vtedy sa išlo asi 65-kilometrovou rýchlosťou. Priznal, že v tom momente, ako vravia cyklisti, išiel podlahu. Mal pred sebou už vyše 50-metrovú dieru, ale hovoril si, že teraz musí byť určite vpredu. Posledný sa sám na poslednú chvíľu dotiahol do vedúcej skupiny.“ Skúsený tréner pripustil, že Sagan nebol najsilnejším mužom vpredu. „Bol však najlepšie pripravený mentálne.“

Zo štyroch vrcholov zvládol tri

Sagan zažil rok, v ktorom urobil veľký skok. Vybojoval v ňom štrnásť víťazstiev. Stanovil si v ňom až štyri vrcholy a tri z nich zvládol: jarné klasiky, z ktorých triumfoval vo Flámsku, na Tour de France, kde vybojoval tri etapové triumfy i piate zelené tričko lídra bodovacej súťaže a majstrovstvá sveta.

Nevyšli mu podľa predstáv len olympijské hry, kde sa podujal na experiment a po ôsmich rokoch sa vrátil do terénu. V ňom začínal a získaval ako junior prvé veľké víťazstvá. Tentoraz sa na jeho bicykel nalepila smola a dva defekty ho v Riu odpísali z boja o prvú desiatku.

Slovenský cyklista si prvý raz obliekol na Tour... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Sagan, žltý dres, tour de france Slovenský cyklista si prvý raz obliekol na Tour de France žltý dres lídra.

„Čo sa dá robiť, taký je šport. Raz to vyjde, inokedy nie. V týchto pretekoch sa mi podarilo len dobre odštartovať, nič viac,“ vravel. „Myslím si, že ak by nenastali komplikácie, na prvú desiatku by som mal.“

Odvtedy, čo zostavuje Medzinárodná cyklistická únia (UCI) svoje rebríčky, je Sagan prvým cyklistom, ktorý sa stal ich lídrom a v tom istom roku vybojoval aj titul majstra sveta. V tradičnom rebríčku UCI WorldTour, v ktorom sa hodnotia výsledky na pretekoch najvyššieho rangu (v tomto roku ich bolo 27, etapových i jednorazových v troch kategóriách) získal 669 bodov, čo je o 60 viac ako druhý Kolumbijčan Nairo Quintana.

V rebríčku UCI World, ktorý sa v tejto podobe objavil prvý raz, sa hodnotil širší okruh pretekov, ktoré boli zaradené do kalendára. Nazbieral v ňom 5 359 bodov, druhé miesto patrí tohtoročnému víťazovi Tour de France Britovi Christopherovi Froomovi, ktorý má však na konte „len“ 3 771, o 1 588 bodov menej ako Sagan.

Slovenský reprezentant jazdil v roku 2016 ešte vo farbách končiaceho tímu Tinkoffu. V závere roka už v príprave zarezával v novom tíme Bora-Hansgrohe. Latku úspešnosti nasadil vysoko a posúvať ju vyššie bude nesmierne náročné.

Poradie v rebríčkoch 2016

UCI WorldTour:

1. P. Sagan (SR) Tinkoff 669 bodov,
2. Quintana (Kol.) Movistar 609 bodov,
3. Froome (V. Brit.) Sky 564,
4. Valverde (Šp.) Movistar 436,
5. Contador (Šp.) Tinkoff 428,
6. Van Avermaet (Belg.) BMC Racing 420.

UCI World:

1. P. Sagan 5 359 bodov,
2. Froome 3 771,
3. Van Avermaet 3 702,
4. Quintana 3 528,
5. Valver 2 896,
6. Bardet 2 552.

Najväčšie Saganove triumfy 2016

  • 16. októbra majster sveta v Dauhe
  • 3. apríla Okolo Flámska
  • júl tri etapové víťazstvá na Tour de France

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #ročenka 2016