sk  |  en
Utorok | 19.03.2024, 11:37 | meniny: Jozef; zajtra: Víťazoslav, Klaudius
  • | Sviatok sv. Jozefa

    Sviatok sv. Jozefa - Sviatok sv. Jozefa je oslavovaný na počesť sv. Jozefa, ktorý je patrónom otcov, tesárov a umierajúcich. Neexistuje oficiálny zoznam, čoho všetkého je patrónom. Líši sa to podľa krajín, regiónov, miest. Mnoho náboženských rádov a spoločenstiev sú uvádzané pod jeho záštitou.

Sedemdesiat básní k sedemdesiatinám Ľubomíra Feldeka

18.10.2006 | Osobitý darček k nedávnym sedemdesiatinám obľúbenému básnikovi, spisovateľovi a prekladateľovi Ľubomírovi Feldekovi pripravili aj vydavateľstvo Ikar a jeho nemenej populárna manželka Oľga. Ich pričinením vyšla kniha Sedemdesiat o láske, ktorú napísal Ľubomír Feldek.

Najtajnejšie schránky duše svojho manžela, votkávané dlhoročne do poézie, odkryla pani Oľga v desiatich celkoch. V každom v nich sa nachádza sedem básní, ktoré jej najviac prirástli k srdcu.

Zo stoviek básní vybrala tie, ktoré napísal, keď sa ešte nepoznali. Vzápätí nasledujú básne, keď sa konečne stretli a keď sa zamilovala naposledy. Osobitnú kapitolu tvoria verše o milovaní. Ďalší výber charakterizuje spoločný život a deti, ktoré boli jeho inšpiráciou. Farby života okoreňuje aj nostalgia a smútok, spomienka na všeinšpirujúcu Oravu, básne, ktoré sa dajú spievať. Z rozmanitej tvorby sú tu aj preklady, v ktorých sa Ľ. Feldek odovzdal vždy celý. Knihu sprevádzajú vtipné postrehy zostavovateľky, sčasti aj z ich spoločného života, a dopĺňajú rodinné fotografie.

Knihu slávnostne uviedol do života 17. októbra 2006 v bratislavskom Svete knihy Dušan Jamrich.

vt

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost