Škrtel: Kvalita je na našej strane, Litva nemá individualitu

Martin ŠkrtelMartin Škrtel Zdroj: športky, ts

BRATISLAVA - K lídrom slovenskej futbalovej reprezentácie v kabíne aj na ihrisku by mal v začínajúcej kvalifikácii o postup na MS 2014 do Brazílie patriť jednoznačne Martin Škrtel. Trénerské duo Hipp a Griga mu počas generálky v Dánsku zverilo aj kapitánsku pásku, čo len dokazuje, aké postavenie má hráč slávneho Liverpoolu v slovenskom tíme.

Na zraz pred prvým kvalifikačným stretnutím v Litve prišiel Škrtel vo výbornej nálade, zvítal sa s trénermi, spoluhráčmi aj ďalšími členmi realizačného tímu či s funkcionármi a po prezlečení z civilu do reprezentačného športového oblečenia ochotne odpovedal na otázky. 

Aktuálnou témou bol samozrejme duel vo Vilniuse a ambície Slovenska v bojoch o postup do Brazílie. Špecifikom úvodného zápasu bude povrch. Umelý trávnik poznajú dôkladne najmä hráči pôsobiaci v Corgoň lige, keďže na ňom často absolvujú aj celú zimnú prípravu. Lenže väčšina futbalistov v nominácii si oblieka dresy v zahraničí a tam sa do kontaktu s týmto druhom ihrísk veľmi nedostávajú. Špičkové súťaže zimné prestávky buď nepoznajú alebo si bohaté kluby môžu dovoliť tréningové kempy v teplých krajinách na výborných prírodných trávnikoch. 

"O tejto možnosti sa hovorilo už počas zápasu v Dánsku. Tam to ešte nebolo úplne isté, ale neskôr Litva potvrdila, že budeme hrať na takomto netradičnom ihrisku a nič sa s tým nedá robiť," začal Škrtel a pokračoval: "Nie je to nič príjemné, každý hrá radšej na prírodnej tráve. Má to svoje špecifiká. Ale podmienky budú rovnaké pre obe mužstvá, verím, že sa s tým lepšie vysporiadame my."

Kedy odohrala opora zadných radov naposledy zápas na umelej tráve? "Tak to bolo veľmi dávno, asi ešte v Rusku. Tam sa hrá aj liga na niektorých štadiónoch na umelom trávniku," zaspomínal si Škrtel.

Stopér z Anfield Road by po dueloch s Litvou a Lichtenštajnskom uvítal šesť bodov: "To by bol ideál, ale vieme, že hlavne prvý zápas je vždy ťažký. Litva má svoju kvalitu, navyše hráme vonku. Ale väčšia kvalita je na našej strane a keď každý podá optimálny výkon, tak by sme mali zápas zvládnuť. Bolo by dobré nadviazať na druhý polčas z Odense, strelili sme vonku tri góly a to sa často nestáva."

Práve Škrtel "odštartoval" svojim gólom cestu na MS 2010, keď v kvalifikácii otvoril skóre proti Severnému Írsku. "Na ten zápas si pamätám, hralo sa ešte na Tehelnom poli. Marek Sapara ma našiel výborným centrom a v podstate sme víťazstvom 2:1 začali tú úspešnú kvalifikáciu. Keby sa to zopakovalo aj teraz, vôbec by som nebol proti. Počíta sa každá výhra," zalovil v pamäti kapitán Slovenska. 

Litva skončila v kvalifikácie ME 2012 až na 4. mieste so ziskom 5 bodov, ale hneď na úvod dokázala vyhrať v Česku. Ďalšie dva body získala za domáce remízy so Škótskom a Lichtenštajnskom. 

"Určite sa na nich dobre pripravíme a celý tím si s trénermi rozoberieme. Je to mužstvo bez hviezd, nemajú žiadnu individualitu, takže hrajú kolektívne. Ale určite budú namotivovaní a posnažia sa potešiť fanúšikov výhrou. Ja som presvedčený, že kvalita je jednoznačne u nás," uviedol Škrtel a na margo celej skupiny G povedal: "Je taká zradná. Za hlavných favoritov sú považovaní Gréci a na druhé miesto si robia zálusk všetci ostatní. Asi to bude veľmi vyrovnané a nevyspytateľné. Keď má Grécko svoj deň, tak porazí kohokoľvek, ale na druhej strane vedia zaváhať. O kvalite Bosny sme sa už presvedčili a nemôžeme podceniť ani Litvu a Lotyšsko. Bude sa počítať každý bod a spravíme všetko pre to, aby ich bolo čo najviac. Treba ísť skromne od zápasu k zápasu. V silách nášho tímu určite je, aby sme postúpili."

A ako vníma Martin Škrtel katastrofálny štart Liverpoolu v Premier League? "Hodnotím to veľmi zle, z troch zápasov máme iba jeden bod, čo je veľmi málo. Bohužiaľ, taký je futbal a stáva sa to. Musíme sa pozerať dopredu, liga sa stále iba začína," dodal na záver Škrtel. 

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: športky, ts
  • Zdroj: športky, ts

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy