Skvelá Hantuchová: V Birminghame získala šiesty singlový titul!

Daniela HantuchováDaniela Hantuchová Zdroj: SITA

BIRMINGHAM - Slovenská tenistka Daniela Hantuchová získala 6. singlový titul vo svojej kariére na hlavnej profesionálnej úrovni, od piateho celkového triumfu čakala 16 mesiacov. Vo finále dvojhry na turnaji WTA Aegon Classic v britskom Birminghame (tráva, dotácia 235 000 USD) zvíťazila nad ešte len 16-ročnou Donnou Vekičovej, 89. vo svetovom rebríčku, v ich premiérovom vzájomnom dueli za 101 minút 7:6 (5), 6:4.

Bývalá svetová päťka predtým dvakrát vyhrala turnaje v kalifornskom Indian Wells (2002, 2007) i v thajskej Pattayi (2011, 2012), na jeseň v roku 2007 nenašla premožiteľku na halovom podujatí v rakúskom Linzi. V Birminghame bola vo finále dvojhry aj pred dvomi rokmi, v dueli i titul však podľahla Nemke Sabine Lisickej. Vo štvorhre sa na turnaji AEGON Classic tešila z prvenstva v roku 2005 po boku Japonky Ai Sugijamovej.

Vďaka triumfu zinkasuje prémiu 40 000 dolárov, do rebríčka WTA si pripíše 280 bodov. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej svetovej päťdesiatky.

V úvode finálového zápasu si Hantuchová s Vekičovou suverénne vyhrávali svoje podania. Za stavu 3:3 Slovenka mladú Chorvátku brejkla, no Vekičová hneď vzápätí kontrovala čistou hrou a o osude  prvého setu rozhodol až tajbrejk. V skrátenej hre si Hantuchová po dvoch minibrejkoch vybudovala náskok 5:2, potom však pokazila nabiehaný forhend a o pár minút bolo 5:5. Koncovka tajbrejku ale patrila skúsenej Slovenke, ktorá za stavu 6:5 premenila hneď prvý setbal.

V druhom dejstve za stavu 1:1 Vekičová čistou hrou prelomila podanie Hantuchovej. Následne Chorvátka požiadala o medical time out a nechala si ošetriť rameno. Hantuchová si rýchlo vzala späť stratený servis, vyrovnala na 2:2 a v koncovke setu slávila úspech. Za stavu 5:4 premenila pri podaní súperky po agresívnom bekhende hneď prvý mečbal a "pomstila" tak krajanku Magdalénu Rybárikovú, ktorá skončila v semifinále práve na rakete Vekičovej. Pre rodáčku z Osijeku to bolo druhé neúspešné finále na okruhu WTA, vlani v uzbeckom Taškente prehrala s Rumunkou Irinou-Cameliou Beguovou.

"V Birminghame som v roku 1999 absolvovala vôbec prvý turnaj na okruhu WTA a som veľmi šťastná, že som sa ňom konečne dočkala titulu aj vo dvojhre. Gratulujem Donne Vekičovej k super turnaju. Nikdy som si nemyslela, že budem hrať vo finále so súperkou, ktorá je o 14 rokov mladšia ako ja. Ďakujem celému môjmu tímu na čele s trénerom Eduardom Nicolasom, ktorý počas celého týždňa odvádzal skvelú robotu a veľmi mi pomáhal svojim radami. Má veľkú zásluhu na tom, že sa mi podarilo otočiť ťažké duely proti Francesce Schiavoneovej a Alison Riskeovej. Vo finále som nemenila taktiku, ktorá mi priniesla úspech v predchádzajúcich zápasoch. Išla som si za svojimi údermi, hrala som agresívne a riskantne. Trávnatá časť sezóny je mojou najobľúbenejšou a pevne verím, že mi dobrá forma vydrží až do Wimbledonu," povedala po prevzatí trofeje Hantuchová, ktorá sa pred tretím grandslamovým turnajom roka ešte predstaví na turnaji v holandskom Hertogenboschi.

Vekičová zložila Hantuchovej kompliment: "Daniela odohrala vo finále super zápas a zaslúžene sa tešila zo zisku titulu. Napriek dnešnej prehre som s celým turnajom mimoriadne spokojná. Tráva mi sedí a verím, že dobrú formu si prenesiem aj do Wimbledonu. Zranenie by v žiadnom prípade nemalo ohroziť moju účasť v All England Clube, dovtedy budem fit. Ďakujem mojim rodičom za podporu." 

Reakcia generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku na triumf Daniely Hantuchovej: "Daniela podala vo finále výborný výkon. Na turnaji v Birminghame prekvapila seba aj fanúšikov. Zvládla ťažké zápasy vrátane maratónu proti Francesce Schiavoneovej. Potvrdila svoj talent a uplatnila skúsenosti na tráve, ktorá je jej obľúbeným povrchom. Toto víťazstvo som jej veľmi želal. Pevne verím, že bude pre ňu dobrým odrazovým mostíkom pred Wimbledonom. V posledných mesiacoch prehrala veľa tesných zápasov, zisk titulu jej zdvihne sebavedomie."

Tibor Macko (prezident Slovenského tenisového zväzu): "Je to veľký úspech, ku ktorému Daniele gratulujem. Teším sa s ňou aj jej tímom. Som veľmi rád, že to práve jej vyšlo, lebo ona naozaj robí pre ten tenis všetko. Po problémoch, ktoré mala, je to obdivuhodné. Vynikajúco hrala už vo Fed Cupe, dlho som ju nevidel v takej forme. Dnes a aj na celom tomto turnaji znova potvrdila, že je perfektná a veľká hráčka. Myslím si, že vo finále rozhodli najmä skúsenosti. Počas celého tohto turnaja hrala takticky správne, sledoval som aj jej štvrťfinále proti Schiavoneovej. Daniela si dobre uvedomuje, že na tráve treba predvádzať agresívny tenis aj za cenu nejakých chýb. Aj vo finále si počínala dostatočne aktívne, hoci si viem predstaviť, že by teoreticky mohla ešte o čosi lepšie servovať. Vlani v tomto období mala zdravotné problémy, takže všetko, čo teraz uhrala, je veľké plus. Ide o dobrú predzvesť pred Wimbledonom, na ktorom jej azda bude priať žreb."

Hantuchová sa v neoficiálnej prepočtovej online verzii renkingu posunula zo 60. na 48. post, v minulosti najvyššie bola na 5. priečke. Budúci týždeň by mala štartovať v holandskom Hertogenboschi, kde ju v 1. kole čaká ukrajinská "lucky loserka" z kvalifikácie Lesia Curenková (pôvodná súperka, švajčiarska reprezentantka Romina Oprandiová, sa napokon odhlásila): "No, ten Hertogenbosch platí. Uvidíme - to zranenie a všetko... Ešte sa s tímom rozhodneme podľa vývoja situácie. Hlavný cieľ zostáva byť čo najlepšie pripravená na Wimbledon. Budem to teda brať deň za dňom."

Slovenská fedcupová rekordérka predznamenala, že oslavné rituály sa neskončili spomenutým spontánnym kúpeľom v oblečení. Vyzdvihla podiel svojho zázemia: "Ešte niečo príde večer, ale radšej to nebudem prezrádzať, možno potom. Ďakujem môjmu tímu, dostáva zo mňa to najlepšie a pomáha mi v ťažkých chvíľach, zažívame však spolu aj veľa zábavy. Dúfam, že budem v takýchto výkonoch pokračovať, trávnatá časť sezóny je moja najobľúbenejšia."

Pre Hantuchovú bolo už dosiahnutie finále jasným novým tohtoročným maximom. Dosiaľ bola v aktuálnej sezóne najďalej vo štvrťfinále, a to v januári v Brisbane. Do nedele naposledy hrala o trofej 12. februára 2012 v thajskej Pattayi a takisto uspela.

Daniela HANTUCHOVÁ (SR) - Donna Vekičová (Chor.) 7:6 (5), 6:4

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: lta.org.uk
  • Zdroj: TASR, SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy