Slafkovský: Prečo som odišiel z parlamentu
25.2.2011 06:58
akt. 05.02.2019 02:05

Slafkovský: Prečo som odišiel z parlamentu

Uložiť článok
Bol prvým poslancom Národnej rady v tomto volebnom období, ktorý sa dobrovoľne vzdal poslaneckého mandátu. Vraj preto, aby sa mohol naplno venovať šéfovaniu mestskej radnice v Liptovskom Mikuláši. Sedenie na dvoch stoličkách je podľa Alexandra Slafkovského v nesúlade s predpokladom dobre odvedenej práce.

Komunálne voľby boli koncom novembra, prečo ste sa rozhodli vzdať mandátu až k 31. januáru?

V tom čase Národná rada nezasadala, a ja som tam mal ešte nejaké poslanecké aktivity, ktoré som chcel dotiahnuť do konca. Niečo sa podarilo, niečo nie, to budú musieť dokončiť kolegovia.

Dostali ste po odchode z parlamentu odstupné?

Áno, a keďže som sa vzdal mandátu v januári, tak som dostal už znížené odstupné (z piatich mesiacov na tri, podľa novely zákona, ktorá od januára vstúpila do platnosti – pozn. red.). Keby som odstúpil v decembri, tak by som dostal odstupné päť mesiacov.

Na poste primátora chcete naháňať peniaze do mestskej kasy. Nie je efektívnejšie naháňať finančné prostriedky z poslaneckej stoličky, napríklad iniciovaním zákona o znížení platov starostov a primátorov?

Ja som si už plat znížil sám oproti môjmu predchodcovi o desať percent, takže na zníženie platov nie je treba zákon, na to je potrebná vôľa tých, ktorých sa to týka.

Niektorí primátori krajských miest (Žilina –

, Banská Bystrica –

, Košice –

– pozn. red.) majú napriek tomu oproti vám nižšie platy...

Ja mám plat okolo 3 080 eur v hrubom, neviem aký majú plat oni.

Od 2 600 do 2 900 eur.

To je potom otázka odmien. Ja nepočítam s tým, že by som niekedy požiadal o nejakú odmenu. Niekto môže mať vykázaný plat 2 500 eur, ale môže dostať sto percent odmien. Primátor má mať fixný plat, a odmenu mu dajú voliči o štyri roky.

Ešte pre komunálnymi voľbami ste vedeli, že ak v nich budete úspešný, vzdáte sa poslaneckého mandátu. Nebola vaša kandidatúra v parlamentných voľbách len naháňaním preferenčných hlasov pre SDKÚ?

Do parlamentu som kandidoval ako každý iný s tým, že som nevedel ako vtedy dopadnú komunálne voľby, to bolo ešte ďaleko.

Je podľa vás možné vykonávať funkciu primátora a poslanca NR SR zároveň?

Možné je všetko, závisí od výsledku a kvality. Teoreticky to možné je, ja som sa rozhodol takto, pretože si myslím, že takto je to lepšie.

Čo by ste odporúčali poslancom NR SR, ktorí vykonávajú zároveň aj inú volenú funkciu?

Mám skúsenosti aj s výkonom parlamentnej funkcie a primátorskej zároveň. Pre mesto je výhodnejšie, keď sa človek venuje len jednej práci naplno. Ale na to nie sú pravidlá, ani zásady, to musí každý posúdiť sám.

Takže odkázali by ste im niečo?

Je iné, keď poslanec vykonáva funkciu starostu alebo primátora 20 km od Bratislavy, to si viem predstaviť, že sa dá zvládnuť, a dokonca to môže mať aj vedľajšie pozitívne efekty. Ale z mesta, ktoré je vzdialené 300 km, to už je na hranici fyzicky znesiteľnej záťaže.

Radnici v Liptovskom Mikuláši ste šéfovali 12 rokov, potom ste mali 4 roky pauzu. Veľmi sa to na úrade zmenilo?

Charakter práce sa v zásade nezmenil. Detaily, ktoré vyplývajú z personálneho obsadenia a smerovania jednotlivých oddelení, samozrejme, že sú o trochu iné. Práca je o trochu náročnejšia, lebo verejná informovanosť a komunikácia je o niečo dôležitejšia ako bola pred desiatimi rokmi. V rámci úsporných opatrení sme z úradu prepustili asi 15 ľudí, lebo sme neboli schopní ekonomicky zabezpečiť prevádzku v meste.Vašim regiónom pred dvoma rokmi otriasla kauza zmiznutého dreva, keď zo štátneho podniku Lesov SR zmizlo 19-tisíc kubíkov guľatiny za asi 770-tisíc eur. Vyšetrovateľ tu medzitým zastavil vyšetrovanie, Lesy SR sa odvolali.

Máte záujem doriešiť túto kauzu?

Záujem o doriešenie samozrejme mám ako občan, ale my na to nemáme nejaký bezprostredný vplyv, pretože my s Lesmi SR nie sme v žiadnom právnom vzťahu.

V minulom volebnom období ste mali ako poslanec troch asistentov. Našli ste im nejaké miesta teraz?

Jeden z asistentov bol môj bývalý viceprimátor, v komunálnych voľb��ch obhájil poslanecký mandát a stal sa znovu mojím viceprimátorom. S ostatnými som rozviazal zmluvu o výkone práce.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Alexandrer Slafkovský
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.