Slovenská filharmónia štartuje koncertnú sezónu 2015/2016
18.10.2015 21:00
akt. 05.02.2019 01:22

Slovenská filharmónia štartuje koncertnú sezónu 2015/2016

Uložiť článok
Slovenská filharmónia začína už 67. koncertnú sezónu 2015/2016 v bratislavskej Redute. Potrvá do 21. júna 2016. Otváracie koncerty novej sezóny zaznejú 22. a 23. októbra. Predstaví sa Slovenská filharmónia s hosťujúcim českým husľovým virtuózom Josefom Špačkom, pod taktovkou Leoša Svárovského uvedie diela Stimmung Antona Steineckera, Fantáziu pre husle a orchester Josefa Suka a Symfóniu č. 3 Es dur, op. 10 Antonína Dvořáka.

Post šéfdirigenta Slovenskej filharmónie zastáva siedmu koncertnú sezónu francúzsky dirigent Emmanuel Villaume. Od sezóny 2013/2014 zastáva post hudobného riaditeľa Opery v Dallase a od aktuálnej koncertnej sezóny je aj šéfdirigentom a hudobným riaditeľom PKF – Prague Philharmonia. Stálymi hosťujúcimi dirigentmi Slovenskej filharmónie sú aj naďalej český dirigent Leoš Svárovský, ktorý je od jari 2014 aj šéfdirigentom Aichi Central Symphony Orchestra Nagoya, a slovenský dirigent Rastislav Štúr, ktorý je aj hlavným dirigentom Opery SND. Od sezóny 2017/2018 nastúpi na post šéfdirigenta britský dirigent James Judd, ktorý už so Slovenskou filharmóniou spolupracoval.

Šéfdirigent SF Emmanuel Villaume uvedie dve dvojice koncertov, stáli hosťujúci dirigenti SF - Leoš Svárovský štyri a Rastislav Štúr jednu dvojicu koncertov. Za dirigentský orchester SF sa po dvoch rokoch vráti petrohradský rodák Daniel Raiskin, v marci dlhoročný pravidelný hosť koncertných sezón Alexander Rahbari, český dirigent Petr Altrichter či rakúsky dirigent Ernst Theis.

Za dirigentským pultom filharmonického orchestra sa vystrieda zopár významných osobností, mnohé z nich zavítajú do Reduty prvýkrát, medzi nimi významný nemecký dirigent Jun Märkl, Darell Ang zo Singapuru, kanadská šéfdirigentka Slovinskej filharmónie Keri-Lynn Wilson či mladý dirigent Aziz Shokhakimov, rodák z Uzbekistanu. Tri dvojice symfonických koncertov budú patriť slovenskému dirigentovi Jurajovi Valčuhovi.

Koncerty všetkých abonentných cyklov sa uskutočnia v priestoroch bratislavskej Reduty, sídla Slovenskej filharmónie, konkrétne v Koncertnej sieni a Malej sále. Koncerty cyklu Hudba v chrámoch sa budú konať v bratislavských kostoloch: v Jezuitskom kostole Najsvätejšieho Spasiteľa, v Kostole sv. Vincenta de Paul Bratislava-Ružinov a Katedrále sv. Martina.

Slovenská filharmónia ponúka abonentom a návštevníkom v sezóne 2015/2016 celkom 14 koncertných cyklov. Dramaturgia programu reaguje na viaceré výročia a udalosti, medzi nimi 55. výročie založenia Slovenského komorného orchestra (umelecký vedúci Ewald Danel). Toto výročie si komorný orchester pripomenie na januárovom koncerte Hommáge á Bohdan Warchal vo štvrtok 28. januára 2016. Vo februári 2016 to bude 70. výročie vzniku Slovenského filharmonického zboru. Koncert k výročiu zaznie v piatok 19. februára.

Udalosťou 67. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie bude aprílové účinkovanie Mládežníckeho orchestra Gustava Mahlera, jedného z najlepších svetových symfonických telies. Naposledy orchester zažiaril v Redute roku 2013 pod taktovkou švédskeho umelca Herberta Blomstedta. Túto sezónu sa orchester predstaví s mladým nemeckým dirigentom Davidom Afkhamom – 1. apríla 2016.

„Veľmi sa teším na účinkovanie vynikajúceho dirigenta Juna Märkla, ktorý príde do Bratislavy prvýkrát, už svetoznámy dirigent, veľmi sa teším na Mahlerov mládežnícky orchester. Ako návštevník by som si určite kúpil minimálne jeden cyklus symfonický a minimálne jeden cyklus komorných koncertov, pravdepodobne klavírne recitály,“ uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský.

Záznamy vybraných koncertov sú zverejnené na domovskej stránke filharmonia.sk. V pondelok 5. októbra začal predaj vstupeniek na jednotlivé koncerty v sezóne 2015/2016 a voľný výber koncertov. Celosezónny bulletin na 67. koncertnú sezónu SF je v predaji v pokladnici SF.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.