Slovenská speváčka Jana Kocianová jubiluje

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 10:27 • 2 min
Slovenská speváčka Jana Kocianová jubiluje

BRATISLAVA – Slovenská speváčka Jana Kocianová má dnes 70. narodeniny. Narodila sa 8. júna 1946 v Šaštíne-Strážach, o dva roky neskôr sa rodina presťahovala do Bratislavy. Spev a hru na akordeóne sa učila v hudobnej škole. Priťahovali ju piesne černošských interpretov Mahalie Jackson či Arethy Franklin.

slovakia

left justify in out

S piesňou Summertime vyhrala v roku 1968 televíznu spevácku súťaž Zlatá kamera a to rozhodlo o jej speváckej dráhe. Spievať začala s orchestrom Jaroslava Schejbala, s ktorým účinkovala takmer tri roky v zahraničí. Po návrate získala na festivale Oravské synkopy 1971 s piesňou Mojich sĺz sa nedočkáš druhé miesto. V roku 1971 nahrala prvý singel so skladbou Kadiaľ ísť (v origináli Love Story), ktorá bola jej prvým hitom. V roku 1972 mala hity Nekonečná láska a Zahoď starosti, tie sa objavili v roku 1973 aj na prvej LP platni Jana Kocianová. V rokoch 1973 až 1975 účinkovala ako vokalistka v programe Karla Gotta. Po návrate z Prahy spievala so skupinou Kyvadlo a Nový tradicionál. V roku 1974 vydala LP platňu Večná hra. A neskôr LP platňu Každý deň s tradicionálmi z 20. a 30. rokov a obľúbenými spirituálmi.

 

V roku 1975 bola prvýkrát úspešná aj na festivale Bratislavská lýra, získala striebornú lýru za pieseň Májový vánok. Rok nato vyhrala domácu aj medzinárodnú súťaž so skladbou Pár nôt. V januári 1977 nahrala štvrtú LP platňu ľudových piesní s názvom Ej, srdénko moje. Prvenstvo na lýre si zopakovala v roku 1983 so skladbou Sklíčka dávnych stretnutí a to bol aj názov jej ďalšej LP platne. Koncertovala doma aj v zahraničí, absolvovala turné v Poľsku, NDR, Sovietskom zväze, spievala Kube, na festivaloch v rakúskom Villachu, írskom Castlebare či na Malte. V 90. rokoch vystupovala s T+R Bandom, s Orchestrom Gustava Broma, klaviristami Emilom Viklickým či Gabrielom Jonášom, s ktorým nahrala naživo album Spiritual From the Heart.

 

Jana Kocianová je všestrannou speváčkou, svedčí jej pop, jazz, blues, gospel aj folklórna pozícia. Na svojom konte má 15 vydaných albumov. V roku 2006 jej v Opuse vyšla výberovka hitov 20 NAJ a v roku 2007 dvojkompilácia Pár nôt. V roku 2009 vyšiel album Otče náš, na ktorom sú modlitby Jána Sucháňa a piesne Jany Kocianovej. V roku 2012 vyšiel v edícii Opus 100 dvojalbum Jana Kocianová, ktorý obsahoval debutovú platňu Jana Kocianová z roku 1973 a tretiu platňu Každý deň z roku 1975.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona