Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko je pri dodávkach plynu pripravené na všetko, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je pripravené na všetky možné alternatívy, ktoré by pri dodávkach plynu mohli nastať po 1. júni tohto roka. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico po mimoriadnom rokovaní bezpečnostnej rady, ktoré bolo zvolané predovšetkým v súvislosti s nedávnym listom ruského prezidenta Vladimira Putina čelným predstaviteľom viacerých európskych krajín. V ňom informoval, že ak Ukrajina nezaplatí za dodaný plyn, môžu byť od 1. júna odstavené dodávky plynu pre ukrajinský trh, čo však môže mať dôsledky aj pre dodávky plynu do Európy.

Zastavenie dodávok plynu do Európy cez Ukrajinu sa však nateraz neočakáva. „Je veľmi pravdepodobné, že od 1. júna 2014 Gazprom prestane dodávať plyn na ukrajinský trh pre domácu spotrebu. To ale neznamená, že by nemal pokračovať plyn tranzitom na Slovensko a ďalej do západnej Európy,“ vyhlásil po rokovaní bezpečnostnej rady premiér Robert Fico. 

Pripúšťa však, že v budúcnosti by sa situácia mohla zmeniť a to v prípade, keby Gazprom zistil na ukrajinskom území úniky plynu určeného pre tranzit na západ. "Pokiaľ by takéto niečo nastalo, potom môžeme uvažovať v budúcnosti o tom, že by prišli ešte radikálnejšie rozhodnutia Gazpromu,“ hovorí Fico. 

Vláda, zástupcovia plynárenských firiem na Slovensku ako aj experti sa však na bezpečnostnej rade zhodli, že domácnosti ani podniky sa v najbližších mesiacoch akýchkoľvek výpadkov v dodávkach plynu obávať nemusia. "Vďaka miernej zime sa v súčasnosti rýchlejšie napĺňajú zásobníky, preto už dnes môžem s istotou povedať, že keby na Slovensko neprišiel ani jeden meter kubický zemného plynu ani zo západu, ani z východu, tak do konca septembra 2014 máme pokryté všetky potreby, pokiaľ ide o domácnosti a hospodárstvo,“ konštatoval Fico s tým, že ročná spotreba plynu na Slovensku je zhruba 5 mld. metrov kubických. 

V prípade potreby navyše nie je problém dostať na Slovensko plyn cez reverzné toky z Českej republiky a Rakúska. Z tohto plynu by sa pritom ušlo ešte aj Ukrajine. Cez reverzné toky z Českej republiky a Rakúska totiž vieme k nám dostať 85 až 90 mil. metrov kubických plynu denne, čo prevyšuje reálne potreby slovenskej ekonomiky a domácností. Prebytok by sme mohli v prípade záujmu tlačiť na Ukrajinu. 

Stopercentnú pripravenosť na všetky možné alternatívy vývoja potvrdzujú aj zástupcovia najväčšieho plynárenského podniku u nás, Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Šéf tranzitnej spoločnosti Eustream Tomáš Mareček navyše tvrdí, že domácnosti sa nemusia obávať ani v prípade tranzitu plynu na Slovensko zo západu nejakého dopadu na ceny. Doprava plynu na Slovensko je totiž v kompetencii ruského dodávateľa a akým spôsobom ho na Slovensko dostane a pri akých nákladoch, je podľa Marečka na pleciach Gazpromu. 

Členovia bezpečnostnej rady sa dnes na mimoriadnom rokovaní okrem plynu venovali aj situácii v oblasti ropy a jadrového paliva. Aj v tomto smere má podľa Fica rezort hospodárstva všetko pod kontrolou. Štátne zásoby ropy evidujeme na 93 dní, podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského však súkromní dodávatelia majú ešte zásoby na ďalších zhruba 150 dní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu