Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko potrebuje druhú revolúciu, tvrdí Matovič

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje druhú revolúciu, lebo tá, ktorá tu bola pred 23 rokmi, zrejme nie je dotiahnutá do konca. V dnešnej parlamentnej rozprave k správe o vyšetrovaní Gorily to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič, podľa ktorého má najväčší vplyv na politikov strach z tisícov ľudí na námestiach.

"Strach je jediné riešenie. Strach, ktorý som videl v očiach politikov, keď sa tisíce ľudí zhromaždili po kauze Gorila. Bol to strach, že ľudia na uliciach zbúrajú to, čo ste si tu 20 rokov stavali," odkázal Matovič poslancom. Situácii by podľa neho tiež pomohlo, keby na Slovensku platil detektor lži ako pomocná vyšetrovacia metóda. "V USA túto metódu používajú ako jednu z vyšetrovacích praktík, nevidím žiaden dôvod, aby sme to minimálne na podozrivých politikov nezaviedli. Prečo, keď je politik čistý, sa obáva ísť na detektor? Prečo na to nenaberieme odvahu? Ak by sme mali použitie detektora ako pomocnú vyšetrovaciu metódu, boli by sme vo vyšetrovaní Gorily drasticky ďalej," myslí si.
      
Matovič má vraj pocit, akoby bol v pavilóne opíc. "V tejto sále vidím kopu ľudí v krásnych oblekoch a kravatách a tvária sa ako urodzení poslanci. V skutočnosti robíme z tohto pléna pavilón opíc. Umenie je totiž upozorňovať na hriechy svojich vlád a nie tváriť sa, že sa nás to netýka," apeloval.
      
Líder OĽaNO vo svojom vystúpení kritizoval najmä predstaviteľov súčasnej opozície. "SaS dva roky sušila spis v šuplíku a teraz hovoria o vyšetrovaní Gorily. Pocit neúprimnosti mám aj pri Danielovi Lipšicovi, ktorý bol ministrom vnútra za Radičovej vlády. O spise ste vedeli, a to, že Dobroslav Trnka vyšetrovanie zastavil, nič neznamená. Ak ste cítili, že je to krivda a problém, bolo vašou psou povinnosťou ako ministra prísť na tlačovku a povedať, že s Trnkom nesúhlasíte a zverejniť spis," odkázal Matovič.
      
Politik je presvedčený, že na Slovensku sa na právny štát iba hráme. "Hovoríme, že vyšetrovatelia sú úplne slobodní, ale ja si myslím, že je to vytváranie ilúzie pre samých seba a ľudí na Slovensku. Kým politici budú ovplyvňovať zloženie polície, súdov či prokuratúry, dovtedy žiaden policajt skutočne slobodný nebude, dovtedy sa spravodlivého výsledku a trestu nedočkáme," dodal.
      
Podpredseda SaS Ľubomír Galko Matoviča upozornil, že on osobne sa o spise Gorila dozvedel až po jeho zverejnení. "Ja som bol jeden z prvých, ktorý dal v súvislosti s Gorilou trestné oznámenie," reagoval.
      
Lipšic v reakcii na Matoviča prečítal text SMS, ktorú dostal pred časom od Matoviča. "Keď to po Radičovej zabalíte aj vy, amen Slovensko. Beriem to ako zlý vtip. Sorry. Vyčítal by som si, ak by som túto SMS nenapísal. Najradšej by som bol, ak by ste KDH dokázali zmeniť zvnútra. Avšak ak by ste tento zápas vzdali, resp. by vás odstavili, tak by som rád vydal s vami na spoločnú cestu. Viem, že som 'halúzer', ale myslím to dobre," dodal Lipšic k SMS-ke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu