Milan jurcina slovensko reprezentacia priprava ilustracka

Milan jurcina slovensko reprezentacia priprava ilustracka

Smoliar Milan Jurčina: Tíško závidel

23. máj 2012 o 07:05
Smoliar Milan Jurčina musel predčasne opustiť reprezentačný tím po zranení vo svojom úvodnom prípravnom súboji pred hokejovými MS: „Pred turnajom chlapcom mnohí neverili, teraz ich však ľudia budú nosiť na rukách...“ Článok je z dielne Denníka Šport.

Obranca Milan Jurčina prišiel o majstrovstvá sveta v poslednej chvíli. Zranil sa v prípravnom zápase proti Česku. Slovenskému tímu tak mohol len na diaľku držať palce.„Chlapcom sa podarila veľká vec. Na šampionát išli s malou dušičkou, každý však robil, čo bolo v jeho silách. Dobrá partia sa zomkla a trúfla si aj na favoritov, akými boli Kanaďania či Česi,“ povedal dobre stavaný obranca, ktorý už o istú účasť na MS 2012 prišiel po zrážke s českým útočníkom Petrom Holíkom hneď v jeho prvom prípravnom zápase. Odnieslo si to Milanovo rameno, konkrétne väzy spájajúce ramenný kĺb s kľúčnou kosťou.

Milan jurcina slovensko2 reprezentacia priprava ilustracka
Milan jurcina slovensko2 reprezentacia priprava ilustracka

„V posledných dňoch som zopárkrát myslel na to, aké by to bolo fajn, keby som bol súčasťou mužstva a mohol som sa tešiť zo striebornej medaily. Chalanom tak teraz len tíško závidím. Taký je šport. Verím však, že šanca na ďalšiu medailu príde čoskoro,“ pokračoval Jurčina, ktorý v reprezentačnom drese odohral 37 stretnutí a vsietil tri góly. 

Celý šampionát poctivo sledoval pred televíznou obrazovkou. Šestici našich obrancov nezávidel najmä v záverečnom vystúpení proti extrasilnému ruskému útoku. „Nie je sranda brániť také hviezdy. Hoci bolo na našich obrancoch vidno, že už toho majú jednoducho plné zuby, bojovali. Urobili všetko, čo sa dalo.“ Súboje s Malkinom, Ovečkinom, Siominom či Daciukom má odskúšané z NHL.

„Sú to veľkí hokejisti. S Ovečkinom a Siominom som hral štyri sezóny vo Washingtone a stál som proti nim prakticky na každom tréningu. Daciuk je typ hokejistu, ktorý rozhoduje zápasy. Je neuveriteľné, čo tento chlapík na ľade dokáže. Zo súbojov s Malkinom mi v pamäti utkvel hlavne moment ešte z mojej prvej sezóny v NHL, keď sme po zrážke pri mantineli vyrazili plexisklo,“ povedal bez siedmich centimetrov dvojmetrový chlap, vážiaci 115 kíl. S reprezentačnými spoluhráčmi bol v kontakte aj počas šampionátu.

Milan jurcina slovensko3 reprezentacia priprava ilustracka
Milan jurcina slovensko3 reprezentacia priprava ilustracka

„Pred turnajom im mnohí neverili, teraz si však môžu byť istí, že ich ľudia budú nosiť na rukách. Najkrajším momentom celého turnaja bolo podľa mňa víťazstvo nad Českom. Zdolali sme veľkého rivala a získali istotu medaily. Počas turnaja stálo pri mužstve konečne aj šťastíčko, najmä keď zvonili naše žŕdky. A v ostatných prípadoch pomohol Jano Laco, ktorý bol veľkou oporou mužstva,“ tvrdí účastník majstrovstiev sveta 2006, 2007 a 2011.

Maród si stále lieči boľavé rameno, na novú sezónu sa zľahka pripravuje doma v Liptovskom Mikuláši. „Ešte dva či tri týždne budem mať rameno v úplnom pokoji. Ortézu som už dal dolu, ale snažím sa ho vôbec nezaťažovať. Radšej si rameno poriadne doliečim, aby som s ním nemal problémy počas sezóny,“ uzavrel Jurčina.