Snímka o Alexandrovi Dubčekovi sa bude volať Ľudská tvár

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 16:00 • 2 min
Snímka o Alexandrovi Dubčekovi sa bude volať Ľudská tvár

BRATISLAVA - Pripravovaný celovečerný hraný film inšpirovaný životom zosnulého politika Alexandra Dubčeka bude niesť názov Ľudská tvár.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedli tvorcovia snímky, tento názov vymyslel ruský filmár Andrej Končalovskij, ktorý sa postará o réžiu a bude tiež spoluautorom scenára. Na ňom spolupracuje s autorom námetu Karolom Hlávkom, ktorý napísal scenár filmu Fontána pre Zuzanu (1985). Hlávka pôvodne snímku nazval Pravidlá hry.


"Po vzájomných stretnutiach a konzultáciách s Andrejom Končalovským sme sa zhodli na koncepcii, ktorá si nekladie za cieľ sfilmovať biografiu známeho československého reformátora socializmu. Skôr nám ide o zmapovanie akýchsi pravidiel hry, všeobecne fungujúcich mechanizmov moci, ktoré sa nevzťahujú iba na pohnuté 60. roky, ale existujú v širších geopolitických kontextoch a siahajú až do najživšej súčasnosti," uviedol Hlávka.


Napriek tomu, že nepôjde o životopisný film, ale o hraný politický triler, tvorcovia sa snažia presne dodržiavať historické súvislosti, pričom využívajú osobné výpovede historikov, priateľov a rodinných príslušníkov Alexandra Dubčeka. "Alexander Dubček patrí k najznámejším a súčasne najvýznamnejším Slovákom vo svete. Jeho meno rezonuje do dnešných čias ako meno politika s ľudskou tvárou, politika dobrej vôle. Naším cieľom je detailne skúmať jeho osobnosť a pochopiť historické a politické súvislosti. Súčasne však aj zachytiť ideál ľudskosti, vnútornej celistvosti a umenie brániť svoje ideály. V žiadnom prípade nám nejde o idealizáciu a glorifikáciu jedného človeka," vysvetlil hlavný producent filmu Andrej Leca. Premiéru snímky, ktorej obsadenie ešte nie je známe, plánujú na rok 2018 pri príležitosti 50. výročia Pražskej jari.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies