Športu v roku 2011 vládnu Hochschornerovci a volejbalisti

Peter a Pavol HochschornerovciPeter a Pavol Hochschornerovci Zdroj: SITA

BRATISLAVA - Najúspešnejšími slovenskými športovcami v ankete Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN) OVB Športovec roka 2011, ktorej výsledky v stredu slávnostne vyhlásili v Slovenskom národnom divadle v Bratislave, sa stali vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci so ziskom 884 bodov.

Na druhom mieste skončil hokejista Zdeno Chára (792 bodov), tretiu priečku obsadil cyklista Peter Sagan (703). Za najúspešnejší športový kolektív roka hlasujúci určili volejbalovú reprezentáciu Slovenska s 254 bodmi. Do ankety sa zapojilo 103 športových novinárov. Anketu Športovec roku 2011 zorganizoval tradične KŠR SSN, už piaty raz v spolupráci s agentúrou B&D a spoločnosťou OVB Allfinanz Slovensko. 

 

Hochschornerovci (32)vyhrali anketu druhý raz v histórii, predtým sa presadili v roku 2009. Dvojičky z bratislavskej Petržalky sa dostali do elitnej desiatky jubilejný desiatykrát. Majú za sebou mimoriadne úspešnú sezónu. Odštartovali ju ziskom celkovo ôsmeho titulu majstrov Európy v španielskom Seu d´Urgell. Bolo to už ich šieste zlato z kontinentálneho šampionátu v individuálnych pretekoch v kariére. Začiatkom augusta sa okrúhly desiaty raz stali celkovými víťazmi seriálu pretekov Svetového pohára. Sériu tohtoročných triumfov potom Hochschornerovci zavŕšili v septembri v Čunove ziskom piateho individuálneho a celkovo šiesteho titulu majstrov sveta, čo im automaticky zabezpečilo miestenku na Hry XXX. olympiády v Londýne 2012. Trojnásobní olympijskí víťazi chýbali iba na dvoch zo 103 hlasovacích lístkov, pričom 52 novinárov ich dalo na prvú priečku, 18 na druhú a 15 na tretiu.

 

V doterajšej histórii viac ako jeden triumf majú na svojom konte len plavkyňa Martina Moravcová (1993, 1995, 1998, 2000, 2001 a 2003) a vodný slalomár Michal Martikán (1996, 1997, 2007 a 2008). Vlaňajšia kráľovná slovenského športu, biatlonistka Anastasia Kuzminová, obsadila tentoraz piate miesto.

 

"Stále robíme to isté, opakujeme všetko, čo sa nám osvedčilo. Nevykonávame v príprave na preteky podstatné zmeny. Navyše, máme kvalitný materiál a v tomto vďaka Vajdovcom aj výhodu oproti súperom. Materiál je vždy stopercentný a vyhovuje nám. V náš prospech hovorí zohratosť a množstvo skúseností. Sme už vo veku, v ktorom ich môžeme čerpať. Na pretekoch nás už málokedy prekvapí niečo nové," povedal Peter Hochschorner a brat Pavol ho doplnil: "Mali sme zopár rokov, v ktorých sme vyhrali všetko, čo sa dalo. Teší nás, že sme boli úspešní aj v roku, keď išlo o olympiádu. Navyše, pred domácim publikom sme sa ukázali v tom najlepšom svetle. Sme maximálne spokojní."

 

 

Druhý v ankete Zdeno Chára priviedol ako kapitán tím Boston Bruins k zisku Stanleyho pohára. Pilier defenzívy Bruins bol aj finalistom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu, stal sa držiteľom Zlatého puku pre najlepšieho slovenského hokejistu, v NHL dostal Cenu Marka Messiera za vodcovské schopnosti a bol najlepší v hodnotení +/- bodov.

 

Trojicu najúspešnejších športovcov v ankete uzatvára cyklista Peter Sagan. Vo veku 21 rokov najmladší z tohtoročných laureátov patrí v pelotóne medzi jazdcov s najlepšou koncovkou. Na Vuelta a Espaňa vybojoval tri etapové triumfy, vyhral preteky Okolo Sardínie i Okolo Poľska, čiastkové úspechy dosiahol aj na Okolo Švajčiarska a Okolo Kalifornie.

 

Volejbalisti Slovenska sa v najlepšej trojke kolektívov objavili tretí raz, prvýkrát sa tešia z celkového úspechu. Zo 103 hlasovacích lístkov chýbali na jedenástich, 77 novinári ich zaradili na prvé miesto. Druhých hádzanárov zdolali o 119 bodov. Volejbalisti si ocenenie vyslúžili druhým triumfom v Európskej lige v histórii a piatym miestom na kontinentálnom šampionáte, čo bol doteraz najlepší výsledok. Stále sú v hre o postup na olympijské hry 2012 do Londýna.

 

KŠR SSN druhý raz po vlaňajšku, ocenenie vtedy udelil boxerovi Jánovi Zacharovi, vyhlásil športovú legendu: tentoraz Jozefa Golonku. Legendárny hokejista sa narodil 6. januára 1938 v Bratislave, je členom Siene slávy IIHF i Siene slávy slovenského hokeja. V najvyššej čs. súťaži odohral 330 zápasov a strelil 298 gólov, v reprezentácii absolvoval 134 stretnutí a dal 82 gólov. Z MS (bol najproduktívnejším hráčom šampionátu v Tampere 1965) má štyri strieborné kovy a tri bronzové a z troch olympijských štartov si odniesol bronz z Innsbrucku 1964 a striebro z Grenoblu 1968.

 

Výsledky ankety OVB Športovec roka 2011:

JEDNOTLIVCI:
1. Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom) 884 bodov
2. Zdeno Chára (ľadový hokej) 792
3. Peter Sagan (cestná cyklistika) 703
4. Peter Gelle, Erik Vlček (rýchlostná kanoistika) 681
5. Anastasia Kuzminová (biatlon) 441
6. Jana Dukátová (vodný slalom) 371
7. Dominika Cibulková (tenis) 287
8. Zuzana Štefečeková (športová streľba) 257
9. Veronika Zuzulová (zjazdové lyžovanie) 230
10. Ľubomír Višňovský (ľadový hokej) 214


KOLEKTÍVY
1. volejbalisti Slovenska 254
2. hádzanári Slovenska 135
3. hliadka 3xK1 vodných slalomárok (Elena Kaliská, Jana Dukátová, Dana Mannová-Beňušová) 54

 

ŠPORTOVÉ LEGENDY:
2010 Ján Zachara
2011 Jozef Golonka 

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: SITA, TASR, športky, ts

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy