Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stanley Cup je už na Slovensku, Chára z neho jedol ryžový nákyp

Najslávnejšia hokejová trofej, legendárny Stanley Cup, je už na Slovensku. Po osi Šternberk - Bratislava si krátko po desiatej hodine ráno prebral od českého spoluhráča z Bostonu Davida Krejčiho pohár kapitán medveďov Zdeno Chára. O svoje dojmy z cennej trofeje sa podelil s desiatkami novinárov.

22.07.2011 12:29
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára si pochutnáva na ryžovom nákype.
debata

Stanley cup zavítal na Slovensko šiestykrát, z toho štvrtý raz v rade. Po Jiřím Bicekovi (New Jersey), Martinovi Cibákovi (Tampa Bay), Tomášovi Kopeckom (Detroit), Miroslavovi Šatananovi (Pittsburgh), opäť Kopeckom a Mariánovi Hossovi (Chicago) si oslavné chvíle vychutnáva aj trenčiansky obor so skromnou dušou Chára.

„Stanley Cup som si prevzal pred chvíľkou, zdal sa mi akosi ľahší ako bol,“ povedal na úvod s úsmevom jeden z najlepších obrancov profiligy poslednej dekády a pokračoval: „Pohár prišiel z Česka, no tam som sa osláv nezúčastnil, keďže som veľa času trávil prípravami na moje chvíle s pohárom. Je to krásny pocit, mať ho opäť pri sebe, no na druhej strane budem aj trošku rád, keď to už všetko bude za mnou a budem si môcť vychutnávať chvíle s mojou rodinou a neskôr sa začať pripravovať na nový ročník.“

Muž s číslom 33 na drese má k dispozícii dva dni, počas ktorých si bude môcť Stanley Cup užívať. Program má i tak poriadne natlačený. „Stanley Cup poputuje k sponzorom, vďaka ktorým vlastne môžem absolvovať všetky akcie. Poobede sa s pohárom presuniem do Trenčína, kde ma čakajú privátne akcie v rodinnom kruhu, no a v sobotu sú pripravené oslavy na námestí v Trenčíne. Verím, že bude pekné počasie, aby mohlo prísť čo najviac divákov. Vrcholom osláv bude súkromná akcia na Trenčianskom hrade, rovnako ako tomu bolo vlani, keď Stanley Cup vyhral Tomáš Kopecký s Mariánom Hossom,“ prezradil.

Posledné týždne v Trenčíne sa nesú v napätej atmosfére, keďže tamojšiemu hokejovému klubu, Dukle, hrozí zánik. Spor klub vs. radnica však oslavy Stanley Cupu neohrozí, a ak bude mať Chára čas, ukáže trofej aj primátorovi Richardovi Rybníčkovi. „Samozrejme, som si vedomý toho, že v Trenčíne je spor ohľadom hokeja, no na druhej strane Stanley Cup je úplne z iného súdka, ja do tohto boja nevidím a nechcem zasahovať. Som tu ako kapitán Bostonu, ktorý vyhral túto trofej a chcem sa s ňou podeliť s každým.“

Stanley Cup si za dlhé roky užil toho až-až. Slávny pohár bol v striptízovom bare, viackrát bol poškodený, ba dokonca sa doneho vykakalo malé dieťa. Slovenskou tradíciou je, že z neho víťaz ochutnal svoje obľúbené jedlo. Nie inak tomu bolo aj v Chárovom prípade. „Stanley Cup si užil svoje, je to veľmi vzácna trofej, a preto by mal k nej byť vedený veľký rešpekt. Tradíciou na Slovensku je, že si z neho hráči dávajú svoje obľúbené jedlo. Preto si ja z neho dám svoju špecialitku, ryžový nákyp,“ prezradil najvyšší hráč, aký kedy v NHL nastúpil a o pár minút si na dobrote z hokejového grálu aj pomaškrtil."

Zdeno Chára so Stanley Cupom. Foto: Ľuboš Pilc
Zdeno Chára Zdeno Chára so Stanley Cupom.

Aký bol? „Chutil mi, tak ako vždy. Je to ľahké jedlo, s dobrým druhom ryže, navyše plný ovocia, ktoré mám veľmi rád. Toto jedlo naozaj milujem a keďže nie je veľmi kalorické, dávam si ho aj počas sezóny, či už pred zápasom, alebo po zápase.“ konštatoval.

Počas play-off zapustil Chára, ako aj celý tím Bruins bradu. Pri preberaní pohára bol preto kapitán Bostonu zarastený ako lúpežník. „Je to nielen zámorská tradícia, ale celosvetová. Celý tím sme sa na tom dohodli, že sa nebudeme holiť, aj preto mi veľká brada neprekážala. Miestami mi bolo možno trošku teplejšie, no na druhej strane som si aj užíval trošku iný imidž. Aj preto som rozmýšľal, že by som si ju nechal aj dlhšie, no manželka si to neželala, a tak musela ísť dole,“ dodal so smiechom.

Zdeno Chára si pochutnáva na ryžovom nákype.
Zdeno Chára.
+2Zdeno Chára.
debata chyba