Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stanleyho pohár ma nezmení. Stále sa chcem zlepšovať, vraví Chára

Víťaz Stanleyho pohára Zdeno Chára je už na Slovensku a teší sa na oddych. Ešte predtým však doma - v Trenčíne na budúci týždeň privíta cennú trofej. "Budem sa snažiť vyhovieť, čo najväčšiemu počtu ľudí, ale čas je obmedzený. Najradšej by som mal pohár doma celý týždeň," povedal kapitán Bostonu Bruins po prílete na Slovensko.

15.07.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára.
debata

Ako sa cítite späť na Slovensku po najúspešnejšej sezóne v kariére?
V posledných dňoch som sa dosť nacestoval, preto som rád, že som už doma. Môžem sa sústrediť na veci spojené s príchodom Stanleyho pohára. Okrem toho budem tráviť čas s rodinou a dcérkou.

Kedy ste prileteli a ako ste sa zvítali s najbližšími?
Priletel som v utorok večer a nebolo to úplne ideálne. Mali sme trochu horšie lety, nabrali meškania a dokonca nám neprišla batožina. Našťastie už je všetko v poriadku. Ešte som s nikým poriadne nebol. Stretnem sa však s nimi čo najskôr.

Tešíte sa na oddych?
Trochu áno. Ale ako som spomínal, mám povinnosti v súvislosti s príchodom Stanleyho pohára. Nie je to jednoduché, no pomáhajú mi všetci priatelia, sponzori aj partneri. Robíme všetko preto, aby bola táto akcia úspešná a príjemná. Hlavu úplne vypnem až keď pohár opustí Trenčín. Okrem toho sa už musím pripravovať aj na ďalšiu sezónu.

Ako budú vyzerať oslavy?
Budem sa snažiť vyhovieť, čo najväčšiemu počtu ľudí, ale čas je obmedzený. Najradšej by som mal pohár doma týždeň. Som z Trenčína, preto to budem robiť pre tunajších ľudí, známych a mojich najbližších. Nejaký čas s ním chcem stráviť aj ja sám.

Bolo ťažšie v začiatkoch kariéry presvedčiť niektorých ľudí, že viete hrať hokej alebo získať Stanleyho pohár?

Obe veci boli určitým spôsobom ťažké. Teraz som venoval všetku energiu tomu, aby sme mohli získať pohár. Podarilo sa to. Časť života, keď som sa musel predierať hore som už nechal za sebou a nevraciam sa k tomu. Sústreďujem len na výkony a víťazstvá môjho tímu. Som nesmierne rád, že sa nám to podarilo.

Čo pre vás znamená, že ste kapitánom Bruins?

Je to pre mňa pocta byť kapitánom, o to väčšia, že Boston je jedným zo šiestich pôvodných klubov v NHL. Získali sme pre mesto Stanleyho pohár po dlhých rokoch a to sa zapíše do histórie. Snažím sa plniť svoju funkciu najlepšie ako viem.

Na čo ste mysleli, keď ste po prvý raz zdvihli pohár nad hlavu?

Je to krásny moment, obrovská eufória, nedá sa to ani opísať. Uvedomíte si, že sa vám splnilo niečo, po čom ste túžili a v priebehu pár sekúnd sa to stane realitou. Tento moment zahŕňa strašne veľa udalostí a príbehov, driny a odriekania. Bolo nádherné sledovať radosť a šťastie v tvárach spoluhráčov, trénerov a ľudí z klubu. Tento moment mi zostane vrytý do pamäte do konca života.

Nebudete mať po zisku trofeje problém s motiváciou do budúcnosti?

Zamýšľal som sa nad tým. Som však človek, ktorý si pred seba vždy kladie nové ciele a výzvy. Nepozerám sa späť na to, čo som dosiahol. Na to bude čas neskôr, po skončení kariéry – potom môžem rekapitulovať, čo sa mi podarilo. Stále na sebe pracujem a snažím sa zlepšovať. Nič sa na to nemení.

Po zisku Stanleyho pohára sa zvykne v nasledujúcej sezóne majstrpovský tím trápiť…

Uvedomujem si, že to nebudeme mať jednoduché. Vždy to tak je. Dúfam, že táto sezóna bola pre nás motiváciou a nie uspokojením.

Marián Hossa a Tomáš Kopecký hovorili, že sezóna je náročná, ale oslavy sú ešte ťažšie. Súhlasíte s tým?

Program bol veľmi náročný. Museli sme splniť veľa povinností, návštevy v ranných vysielaniach a podobne. Ja som mal menej času, musel som letieť do Las Vegas na oceňovanie najlepších. Tam som však mal tiež rôzne povinnosti. Jednu noc sme spolu strávili celý tím a to bola vlastne rozlúčková akcia. Oslavy v Bostone boli neskutočne krásne. Nik nečakal, že sa nám príde do ulíc poďakovať cez dva milióny ľudí. Bolo neskutočné, čo ľudia predviedli a akým spôsobom sa nám poďakovali. Sme radi, že sme to pre nich vyhrali.

Koľko gratulácii ste dostali?

Veľmi veľa, či už formou sms-správ, emailov alebo telefonátov. Veľmi si to cením, všetky sú pre mňa dôležité. Som hrdý, že mi toľko ľudí držalo palce a vo finále boli na našej strane.

Trápili vás počas play off nejaké zranenia?

Bolo ich viac – rameno, koleno, členok a lakeť, ale to k hokeju a obzvlášť play off patrí. Človek urobí všetko preto, aby mohol hrať. Mali sme tento rok šťastie, že sme okrem Nathana Hortona neprišli pre zranenie o žiadneho hráča.

Mrzí vás, že ste v boji o Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL obsadili až tretiu priečku?

Celé hlasovanie čiastočne ovplyvnil štrajk niektorých novinárov. Nehovorím, že by sa poradie výrazne zmenilo, ale možno trochu áno. V NHL je veľmi veľa kvalitných obrancov a dostať sa medzi troch nominovaných je veľmi náročné. Som na to hrdý. Delilo nás len pár hlasov. Beriem to ako motiváciu a dúfam, že Norrisovu trofej ešte raz získam.

Máte už za sebou vypočúvanie montrealskou políciou v súvislosti s prípadom zranenia Maxa Paciorettyho?

Potešilo ma, že boli ochotní čakať, kým sa skončí play off. Aj potom nám dopriali pár dní, aby sme si mohli užiť triumf. Následne prišli do Bostonu urobiť, čo museli. Teraz je to už za nami, to je všetko čo k tomu môžem povedať.

Vnímali ste v zámorí aj účinkovanie slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v Bratislave?

Veľmi málo. Mal som povinnosti a tak som si o hre našich väčšinou len čítal na internete. Veľmi chceli – možno až príliš. Veľká škoda, že im to nevyšlo.

Budete sa na novú sezónu pripravovať s kamarátmi z trenčianskej partie?

Chalani začali už skôr. Ja som si chcel po dlhej a náročnej sezóne čo najlepšie oddýchnuť. Najprv ich budem musieť dobehnúť, ale potom sa na ľade určite stretneme – možno až koncom leta.

Čo hovoríte na situáciu okolo Dukly Trenčín?

Na Slovensku som ešte len pár hodín a nemám dostatok informácií, preto nepovažujem za vhodné komentovať túto situáciu. Len dúfam, že obe strany sa dohodnú a nájdu riešenie. To je najdôležitejšie pre šport, hokej aj mesto.

V minulosti ste boli na cyklistických pretekoch Tour de France. Sledujete, ako sa darí Petrovi Velitsovi?

V stredu som prvýkrát trochu pozeral etapu, a zároveň som bol aj prvý raz na bicykli. Je to na mňa nezvyčajne neskoro, ale vzhľadom na dlhú sezónu je to pochopiteľné. Petrovi veľmi fandím, keďže sa poznáme. Palce držím každému slovenskému cyklistovi, keďže mám k tomuto športu vzťah. 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba