sk  |  en
Piatok | 19.04.2024, 17:44 | meniny: Jela; zajtra: Marcel

Stretnutie Slovenskej ligy v Amerike

10.05.2007 | Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v spolupráci so Slovenskou ligou v Amerike pripravuje na Slovensku slávnostné podujatie, na ktorom si za účasti 30 člennej delegácie Slovenskej ligy v Amerike, vedenej predsedom Danielom Tanzonem pripomenie 100. výročie založenia tejto organizácie, ktorá významne prispela k našej slobode a štátnej samostatnosti.

Pri tejto príležitosti sa dňa 15.mája 2007 uskutoční v účelovom zariadení Úradu vlády v Bratislave (hotel Bôrik) spoločenské stretnutie. Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR pán Ivan Gašparovič. Na podujatí sa zúčastní podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič, pozvaní sú ministri, poslanci NR SR, členovia zahraničného výboru NR SR, veľvyslanec USA v SR, zástupcovia kultúrnych a vedeckých inštitúcií.

V prvej časti programu sa v dokumentárnom pásme priblíži činnosť tejto organizácie z obdobia významných etáp slovenských dejín, na ktorých sa podieľala aj Slovenská liga v Amerike. Druhá časť programu bude venovaná inaugurácii poštovej známky k 100.výročiu Slovenskej ligy, ktorú pripravuje Odbor pošty Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR v spolupráci so Slovenskou poštou, a.s.

Súčasťou programu bude malá výstavka poštových známok vydaných na Slovensku s portrétmi osobnosti a udalostí americko-slovenského života, ktorú inštaluje Poštové múzeum Banská Bystrica Pri tejto príležitosti bude v priestoroch
konania jubilejného podujatia vystavený aj historický dokument - Pittsburská dohoda z roku 1918, ktorá je vo vlastníctve Slovenskej ligy v Amerike, poštová známka z roku 1907 , ktorú dala vytlačiť Slovenská liga v Amerike na podporu národného života Slovákov vo vtedajšom Uhorsku a pamätná minca s portrétom Pavla Mudroňa a nápisom Za tú našu slovenčinu z toho istého roku, ktorá sa zachovala v zbierkach Slovenského národnému múzea v Martine.

V závere programu bude recepcia pre cca 150 pozvaných hostí.

Poznámka: Matica slovenská v Bratislave odhalí dňa 15. mája 2007 o 14 00 hodine v budove MS na Grösslingovej ulici v Bratislave bustu zakladateľa Slovenskej ligy v Amerike, Štefana Furdeka, na ktorú prispeli zbierkou americkí Slováci.

Slovenský historický ústav MS pripravuje v dňoch 14.-15.mája 2007 v Bratislave v konferenčných priestoroch Správy účelových zariadení Ministerstva zahraničných vecí SR na Drotárskej ceste 46 v Bratislave vedeckú konferenciu, na ktorej odznejú príspevky historikov o mieste Slovenskej ligy v Amerike v slovenských dejinách.

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost