Štúr pootvoril dvere k demokratickému Slovensku, zhodli sa politológovia

NETKY.SK • 26 Október 2015, 12:54 • 2 min
Štúr pootvoril dvere k demokratickému Slovensku, zhodli sa politológovia

BRATISLAVA - Štúr si zaslúži veľkú pozornosť aj ako politický líder, ktorý svojou aktivitou formoval nielen základy novodobého slovenského národa, ale prispel i k formovaniu národných identít v európskom kontexte.

slovakia

left justify in out

Zhodujú sa na tom politológovia, ktorí sa zúčastnili na dnešnej slávnostnej akadémii Ľudovít Štúr – Európan, národovec a reformátor, ktorá sa koná v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave pri príležitosti 200. výročia narodenia národného buditeľa. Svetozár Krno z Katedry politológie a európskych štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre poukázal na to, že Štúr začal konštituovať národnú politickú ideológiu Slovákov. "Začal vlastne otvárať dvere, aby sa Slováci stali súčasťou demokratického spoločenstva európskych národov," zdôraznil.

 

Marcela Gbúrová z Katedry politológie a európskych štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zdôraznila fakt, že Štúr výrazne prekračoval ideu "jeden národ, jeden štát", ktorá sa formulovala v období, v ktorom žil. "Zatiaľ čo si uvedomoval, že Uhorsko je politicky silný celok, zároveň si bol vedomý, že jednotlivé národy majú právo byť rovnocenné. A išiel na to cez jazyk," pripomenula Gbúrová. "Tým predbehol ďaleko svoju dobu, dokonca si myslím, že aj vyššiu globalizačnú civilizačnú výzvu, ktorú v období po prvej svetovej vojne sformulovali USA a Sovietsky zväz poukázaním na problém práva národov na sebaurčenie," dodala.

 

Milan Čáky z Katedry politológie a európskych štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave pripomenul, že Štúr sa stal lídrom vďaka svojej pracovitosti a náskoku, ktorý mal v myslení. A tiež postojom, ktorý formovalo poznanie získané na štúdiách v Nemecku. "Uvedomil si, že ak národ nebude mať vlastný jazyk, vlastné národné myslenie a národného ducha, tak neprežije. Preto sa rozhodol dať svoj život do služieb národa, hoci si mohol svoj život zariadiť inak a oveľa pohodlnejšie," povedal Čáky.

 

Dnešná slávnostná akadémia sa v piatich tematických prednáškach venuje celistvému diela Ľudovíta Štúra v kontexte jeho politických snáh, kodifikácie spisovného jazyka, vydavateľskej a osvetovej činnosti. Podujatie zorganizovala kancelária Národnej rady SR v spolupráci s Katedrou politológie a európskych štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Katedrou politológie a európskych štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Katedrou politológie a európskych štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies