Sulík: Ficov podvod na ľudí! Rany istoty
29.10.2012 07:00
akt. 05.02.2019 01:58

Sulík: Ficov podvod na ľudí! Rany istoty

Uložiť článok
Robert Fico sad ostal k moci podvodom. Pre Aktuality.sk to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Zo sľubovaných istôt sa vraj vykľuli rany istoty.

Liberáli kritizujú najnovšie kroky kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Ako po schválení úprav v zákonníku práce vyhlásil podpredseda SaS Juraj Miškov, Fico dal pod stromček ľuďom darček v podobe zvyšovania nezamestnanosti. „Opatrenia, ktoré podniká vláda Roberta Fica sú neodborné a pre ekonomiku vyslovene škodlivé. Keď sa nebude dariť firmám, budú potrebovať menej zamestnancov, inými slovami, stúpne nezamestnanosť,“ vysvetľuje Sulík a po tom, čo v Španielsku už nezamestnanosť dosiahla v Španielsku 25 percent, návrat očakáva aj u nás: „Nezamestnanosť bude podľa nášho názoru určite rásť a to najmä kvôli neodborným riešeniam vlády Roberta Fica. Musíme počkať, dokým sa tieto zlé riešenia prejavia a potom bude možné odhadnúť nárast nezamestnanosti.“ A keď sa už verejnosť pýta, či po ostatných krokoch nezaváňa politika Ficovho kabinetu viac pravicovosťou ako ľavicovosťou, Sulík  v tom má jasno a opakuje po tretíkrát to isté: „Zaváňa skôr neodbornosťou.“

Sulík tvrdí, že Fico sa pred voľbami dopustil podvodu na voličoch: „Robert Fico sa dostal k moci podvodom, lebo sľúbil ľuďom istoty a z nich sa vykľuli rany istoty.“ Argumenty premiéra, že kroky jeho vlády majú smerovať k ozdraveniu verejných financií Sulík nerešpektuje: „Súhlasime s cieľom znížiť deficit, upozorňujeme však, že zvolené kroky sú miestami kontraproduktívne a preto sa výber daní nezvýši . Skôr budú firmy a ľudia motivovaní sa daňovej povinnosti vyhýbať."

Rovná daň na odstreľ

Poslanci NR SR totiž v stredu 24. októbra posunuli do druhého čítania novelu zákona o dani z príjmov, ktorá by po definitívnom schválení mala účinnosť nadobudnúť od začiatku budúceho roka. Návrh novely v hlasovaní podporilo 81 zo 142 prítomných poslancov, pričom 60 poslancov bolo proti a jeden sa zdržal.

Ministerstvo financií v novele pripravilo napríklad obmedzenie možnosti uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Rovnako rezort pripravil zrušenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností, či zvýšenie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 %. V prípade fyzických osôb sa má uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane. Vyššia sadzba dane z príjmov sa pri fyzických osobách bude podľa rezortu financií týkať len daňovníkov s nadštandardnými príjmami.

Rezort financií navrhuje aj sprísniť podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, resp. manžela. Uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti bude možné na manželku (manžela), ktorá žije s daňovníkom v spoločnej domácnosti a stará sa o maloleté dieťa tiež žijúce s daňovníkom v domácnosti do zániku nároku na rodičovský príspevok na dieťa, alebo ktorá poberala v zdaňovacom období príspevok na opatrovanie, alebo ktorá bola evidovaná na úrade práce. Zmeny by sa však mali dotknúť aj vybraných ústavných činiteľov. Ministerstvo financií navrhlo zaviesť dodatočnú osobitnú sadzbu dane vo výške 5 %, a to pre poslancov, prezidenta, členov vlády či predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Pripravená novela zákona o dani z príjmov vychádza podľa ministerstva financií z programového vyhlásenia vlády, ktorého cieľom je aj konsolidácia verejných financií so zámerom zníženia deficitu verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2013. "Vláda SR sa pri plnení tohto cieľa zaviazala zamerať na opatrenia, ktoré v snahe o zníženie deficitu nezablokujú ekonomickú aktivitu a hospodársky rast a nebudú predstavovať neúmerne veľký dopad na najzraniteľnejšie vrstvy spoločnosti," konštatuje rezort financií.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.