Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Super Marián Hossa si vychutnal Detroit, v Anaheime žiaril Selänne

Hokejisti Chicaga odohrali jeden z kľúčových zápasov v boji o postup do play-off, pričom ich najväčšou hviezdou na ľade Detroitu sa stal Marián Hossa. Slovenský útočník najskôr v 14. minúte prihrával na gól Brenta Seabrooka, aby v úvode predĺženia pri presilovej hre rozhodol o výhre hostí 3:2. V druhom dueli uspel Anaheim nad Coloradom 5:4. Hviezdou zápasu sa stal "Fínsky blesk" Teemu Selänne, ktorý strelil hetrik a pripísal si dve asistencie. Rovnaký počet prihrávok zaknihoval i Ľubomír Višňovský.

29.03.2011 07:42
Marián Hossa Foto:
Gólová radosť Mariána Hossu.
debata (2)

Duel v Joe Louis Arene mal pre slovenské dua vo farbách Chicaga špecifickú príchuť, tak Marián Hossa, ako aj Tomáš Kopecký obliekali dva roky dozadu dres Red Wings a fanúšikovia na nich (hlavne keď bol pri puku Hossa) stále pískali.

Sladkú vendettu si tak užil najmä najlepší hokejista Slovenska poslednej sezóny Marián Hossa.

„Vždy je pekné poraziť jeden z najlepších tímov ligy, navyše na jeho ľade. Skutočnosť, že je to môj bývalý klub mi však nedávala špeciálnu motiváciu. Pre mňa je motiváciou postup do play-off,“ vyhlásil autor víťazného gólu.

Víťazný gól Mariána Hossu

Hossa patril od úvodných sekúnd k najaktívnejším hráčom zápasu, pričom skórovať mohol už pri prvom striedaní – vymanil sa z obkľúčenia troch hráčov, dostal sa aj do zakonečnia, no gólman Detroitu Joey MacDonald bol pozorný. Tréner Chicaga Joel Quenneville nasadzoval Hossu do dvoch formácii, a tak naskočil rodák z Trenčína na 33 striedaní! (celkovo odohral takmer 24 minút, najviac zo všetkých útočníkov).

„Cítil som sa veľmi dobre. Dohodli sme sa na krátkych, energických striedaniach, som rád, že to vyšlo,“ konštatoval Hossa. Celkovo vyslal na gólmana domácich sedem striel, z jeho výkonu bol uchvátený i Patrick Kane. „Hral úžasne. Je to dobré preňho, ale aj pre celý tím. Predviedol parádne nasadenie, jednoducho bol skvelý.“

Chicago malo raketový štart do zápasu. Kapitán Jonathan Toews otváral skóre už v 3. minúte. Následne mohol obhajca Stanley Cupu vedenie zvýšiť po tom, čo Todd Bertuzzi dostal za úder do hlavy Ryana Johnsona trest na 5 minút a dokonca zápasu. Presilovka hostí však mala krátke trvanie, rozhodcovia veľmi prísne vylúčili neskoršieho hrdinu Hossu a kapitán červených krídiel Nicklas Lidström parádnou delovkou od modrej vyrovnal.

Duel Detroit – Chicago vo videoskratke

Hostia ešte do prvej tretiny vedenie získali späť na svoju stranu – pri presilovke po osi Keith, Hossa, Kane skóroval do prázdnej bránky Brent Seabrook. Gólostroj sa náhle zastavil a na ďalší presný zásah si diváci museli počkať až do tretej tretiny. V 43. minúte sa pri početnej výhode presadil Henrik Zetterberg, ktorý vyrovnal na 2:2. O pár minút dvíhal ruky nad hlavu druhý Slovák v zápase Tomáš Kopecký, no keďže gól dosiahol futbalovo – kopnutím puku do bránky – rozhodcovia ho neuznali.

V samom závere mohol rozhodnúť Kane, no v brejku 2 na 1 ho zahákoval Zetterberg, a hostia tak vstupovali do predĺženia v početnej výhode. „Bol to jasný faul, spravil pekný pohyb, čím sa dostal do brejku, a tak som ho zahákoval,“ uznal si chybu švédsky krídelník.

Hossa sa prezentoval i takýmto úderom

Z predĺženia ubehlo 51 sekúnd a duel dospel do svojho vyvrcholenia. Hossa si vymenil puk s Keithom, nakorčuľoval si medzi kruhy a strelou príklepom rozhodol o nesmierne dôležitých dvoch bodoch pre Chicago. „Mal viacero dobrých šancí,“ povedal gólman MacDonald o Hossovi a pokračoval: „Je to skvelý zakončovateľ, má dobrú strelu a výborný pohyb. Je to paradox, že v zápase som mu všetky pokusy pochytal, no v predĺžení mu na mňa stačila jedna strela. Tak či tak máme aspoň bod,“

Chicago má na svojom konte 90 bodov a drží sa na ôsmej pozícii v Západnej konferencii. Najbližšie sa tím jastrabov predstaví v Bostone.

V Anaheime si viac ako 14 tisíc fanúšikov v tamojšom Honda Center vychutnalo One Man Show v podaní Teemu Selänneho. Štyridsaťročný snajper páli ako zamlada a vďaka hetriku a dvom asistenciám sa zaslúžene stal prvou hviezdou zápasu s Coloradom (5:4).

Duel Anaheim – Colorado v obrázkoch

„Fínsky blesk“ sa pritom dlho rozhodoval, či bronze z olympiády vo Vancouvri neukončí kariéru. „Moja myseľ sa hýbe hore-dole ako výťah. Jeden deň si hovorím, že by som dokázal hrať hokej ešte desať rokov, potom však prídu chvíle, keď mi napadá len ‚Čo tu ešte robíš?‘. Preto je o takýchto veciach lepšie hovoriť po sezóne s chladnou hlavou. Teraz si hokej vychutnávam a mám z neho dobrý pocit,“ konštatovala legenda z krajiny tisícich jazier.

Selänne sa v akutálnej sezóne trafil do čierneho už 28-krát, celkovo má na svojom konte 634 gólov. Na dva z nich mu asistoval i najproduktívnejší obranca ligy Ľubomír Višňovský.

Sumáre zápasov NHL:

DETROIT – CHICAGO 2:3 po predĺžení (1:2, 0:0, 1:0 – 0:1)

Góly: 8. Lidström (Filppula, Rafalski), 43. Zetterberg (Hudler, Rafalski) – 3. Toews (Brouwer, Campoli), 14. Seabrook (Kane, HOSSA), 61. HOSSA (Kane, Keith)
Strely na bránku: 35:41. Brankári: MacDonald – Crawford. Vylúčení: 6:6, z toho Bertuzzi (Detroit) na 5+DKZ, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 20 066 divákov.
Hviezdy zápasu: HOSSA, MacDonald, Toews.

ANAHEIM – COLORADO 5:4 (0:2, 3:1, 2:1)

Góly: 21. Selänne (z trestného strieľania), 25. J. Blake (Selänne, S. Koivu), 30. Selänne (Fowler, S. Koivu), 43. Fowler (Selänne, VIŠŇOVSKÝ), 56. Selänne (Getzlaf, VIŠŇOVSKÝ) – 4. O'Reilly (Hejduk), 6. Duchene (Hejduk, Hunwick), 36. Jones (Winnik, O'Byrne), 60. Stastny (Hejduk, Duchene)
Strely na bránku: 42:35. Brankári: Emery – Elliott. Vylúčení: 5:8, z toho Parros na 5 min – Kočí na 5 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 14 336 divákov.
Hviezdy zápasu: Selänne, Koivu, O'Reilly.

2 debata chyba