Svorada: Peter nespravil chybu a suverénne vyhral

NETKY.SK • 28 September 2015, 13:45 • 2 min
Svorada: Peter nespravil chybu a suverénne vyhral

BRATISLAVA - Ján Svorada nešetril chválou na Petra Sagana po tom, čo dvadsaťpäťročný cyklista získal pre Slovensko historicky prvú zlatú medailu v kategórii elite na majstrovstvách sveta.

slovakia

left justify in out

Bývalý popredný československý a neskôr český reprezentant ocenil najmä Saganove odhodlanie a uviedol, že k úspechu mu pomohol aj profil trate.

Sagan si v nedeľu vybojoval titul po sólovom úniku asi 2,5 kilometrov pred cieľom, keď v stúpaní striasol svojich konkurentov a s vypätím všetkých síl odolal aj špurtujúcemu pelotónu. "Od Petra to bol super výkon. Ukázal perfektné načasovanie aj koncentrácia na záver trate. Myslím si, že nespravil žiadnu chybu a suverénne vyhral. Čo viac povedať," uviedol Svorada pre TASR.

 

Pred štartom nechcel príliš tipovať víťaza, no veril, že Sagan patrí do skupinky najväčších ašpirantov na triumf. "Preteky s hromadným štartom sú vždy veľká lotéria a môže to dopadnúť akokoľvek. Je však pravda, že Peter patril už niekoľko rokov k favoritom," pokračoval.

 

Sagan ukázal v nedeľňajších pretekoch výborný prehľad, keď sa aj za pomoci svojho brata Juraja a Michaela Kolářa stále držal na čele hlavnej skupiny a v závere si pripravil dobrú pozíciu na finiš. Keď zaútočil Belgičan Greg van Avermaet, okamžite za ním vyštartoval, predbehol ho a v následnom zjazde si vytvoril kľúčový náskok. Do cieľa prišiel so zdvihnutými pažami s niekoľkometrovým náskokom pred pelotónom. Podľa Svoradu mu k triumfu pomohli práve tri záverečné stúpania okruhu v americkom Richmonde. "Myslím si, že okruh mu perfektne sedel, zvlášť s tým záverom, na ktorom bolo niekoľko stúpaní. Plus s cieľom ľahko do kopca a potom sa to zmiernilo. Peter bol dostatočne motivovaný a mal dostatok času, aby sa na preteky poriadne pripravil. Som rád, že mu to sadlo a mohol dať odpoveď všetkým, ktorí tvrdili, že je vždy druhý, že tomu tak nie je," dodal pre TASR.

 

Svorada patrí k legendám československej cyklistiky a jeho najväčšou prednosťou bol špurt. Narodil sa v roku 1968 v Trenčíne, neskôr reprezentoval Česko. Na konte má tri štarty na olympijských hrách, tri etapové triumfy na Tour de France, plus 3. miesto v boji o zelený dres (1993), päť z Giro d'Italia a tri zo španielskej Vuelty. V roku 1990 sa stal celkovým víťazom Pretekov mieru. Dokopy nazbieral v kariére 74 etapových triumfov v profipelotóne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies