TdF: Paráda! Peter Sagan na stupni víťazov, žltý dres má Martin

TdF: Paráda! Peter Sagan na stupni víťazov, žltý dres má Martin

07. júl 2015 o 17:50
Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v utorňajšej 4. etape, najdlhšej v tohtoročnom programe Tour de France, tretiu priečku.

AKTUALIZOVANÉ 18:31

Víťazom sa stal Nemec Toni Martin, ktorý získal aj žltý dres pre lídra celkového poradia. Jazdec stajne Etixx-Quick Step zvládol náročnú 223,5 km dlhú trať z belgického Seraingu do francúzskeho Cambrai za 5:28:58 h, keď sa presadil v záverečnom sóloúniku. Za ním v špurte skupinky finišoval jeho krajan John Degenkolb (+3s).

Sagan získal za tretie miesto 22 bodov, plus ďalších osem za špurtérsku prémiu, do súťaže o zelený dres. V ňom mu patrí druhá priečka so šesťbodovou stratou na lídra Andreho Greipela z Nemecka (84 b). Jeho výkon je o to cennejší, že počas celej etapy jazdil pre kapitána tímu Alberta Contadora a napriek tomu mu ostali sily aj na špurt.

Dvadsaťpäťročný Slovák je celkovo piaty s 39-sekundovou stratou na lídra Martina. Druhý je doterajší líder Brit Chris Froome (+12 s), tretia priečka patrí Tejayovi van Garderenovi z USA (+25 s). Sagan si zároveň udržal biely dres pre najlepšieho mladého pretekára.

Dvadsaťpäťročný Slovák je celkovo piaty s 39-sekundovou stratou na lídra Martina . Druhý je doterajší líder Brit Chris Froome (+12 s), tretia priečka patrí Tejayovi van Garderenovi (+25 s).

Utorňajšia etapa odštartovala v belgickom Seraingu . Toto mesto sa v itinerári Tour objavilo naposledy v roku 2012 v etape, v ktorej sa z prvých vavrínov v kariére na Tour tešil Sagan . Pelotón sa prvýkrát v tohtoročnej edícii dostal na francúzsku pôdu a v doterajšom programe navštívil už tretiu krajinu.

Organizátori si pre pretekárov prichystali jednu horskú prémiu 4 kategórie, jednu špurtérsku, no hlavne sedem sekcií a celkovo 13,3 km dlhý úsek náročnej jazdy na "mačacích hlavách". Tie vlani (5. etapa) spojené s prudkým dažďom poriadne premiešali poradím a po mnohých pádoch preriedili pelotón.

Krátko po štarte sa od hlavnej skupiny oddelila štvorica Lieuwe Westra (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Perrig Quemeneur (Europcar) a Frederic Brun (Bretagne-Seche Environnement). Kvarteto si po 25 kilometroch vytvorilo vyše päťminútový náskok, po 40 to bolo už osem minút. Bod za horskú prémiu na Cote de la Citadelle de Namur si pripísal De Gent.

V ďalšom priebehu nahodili rýchle tempo v pelotóne jazdci tímu Sky a pomaly začali sťahovať stratu na štvoricu lídrov. Po 90 km ju skresali na polovicu. Prvá sekcia na dlažobných kockách nepriniesla žiadne dramatické situácie, jazdcom prialo aj počasie. To sa však postupne zmenilo a ku koncu etapy už pretekári šliapali za mierneho mrholenia.

Hustý dážď ich ale obišiel. Jedinú rýchlostnú prémiu vyhral De Gent , Sagan obsadil 8. miesto a pripísali si osem bodov.

Šesťdesiat kilometrov pred koncom mala štvorica na čele približne dvojminútový náskok, no ten rýchlo klesal a pomaly zanikol, ako sa pelotón blížil k ďalším úsekom na dlažobných kockách. Na nich prišlo už k niekoľkým pádom, zaplietli sa do nich napríklad Dan Martin, Matteo Tosatto či Michele Scarponi. Hlavné pole sa postupne roztrhalo, no všetci favoriti na celkové poradie sa držali v jeho prednej časti.

Na piatom úseku na kockách sa predral dopredu Nibali , únik si však nevytvoril. Po záverečnom úseku sa pokúsila odtrhnúť skupinka s Froomeom a Nibalim od Contadora a ďalších prenasledovateľov. Vytvorili si mierny náskok, ale Tinkoff-Saxo na čele so Saganom , ktorý odviedol veľký kus práce pre svojho lídra, ich zakrátko dostihla. Tri kilometre pred cieľom vystrelil dopredu Martin a svoj únik dotiahol do víťazného konca.

Pre tridsaťročného časovkárskeho špecialistu to bolo už piate etapové víťazstvo v kariére na Tour. Dosiahol ho aj napriek defektu niekoľko kilometrov pred cieľom. "Dnes bolo ťažké vyhrať. Mal som defekt a musel som vymeniť bicykel. Bol som v zlej pozícii a už som myslel iba na to, aby som dokončil etapu. Asi päť kilometrov pred cieľom sme sa však dostali späť do balíka, nikto nechcel útočiť, tak som to skúsil ja. Našiel som v sebe energiu a podarilo sa mi to. Ďakujem celému svojmu tímu, odviedol výbornú prácu," povedal v cieli.

Na utorňajší štart sa nepostavila sedmička cyklistov, ktorí sa s 102. Tour rozlúčili po hromadnom páde v predchádzajúcej tretej etape. Najprominentnejší z nich je Fabian Cancellara , ktorý má zlomené stavce v dolnej časti chrbta. Švajčiar mal patriť medzi favoritov utorkovej trasy.

Ďalej museli pre zranenia odstúpiť Holanďan Tom Dumoulin, dvojica jazdcov tímu Orica-Green Edge Austrálčan Simon Gerrans a Daryl Impey z JAR, Francúz William Bonnet, ktorý pád zapríčinil, Rus Dmitrij Kozončuk a Nemec Andreas Schillinger.

V stredu je na programe rovinatá 5. etapa z Arras do Amiens Metropole dlhá 189,5 km.

výsledky 4. etapy (Seraing - Cambrai, 223,5 km):
1. Tony Martin (Nem./Etixx-Quick-Step) 5:28:58 h

2. John Degenkolb (Nem./Giant-Alpecin) +3 s

3. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo)

4. Greg Van Avermaet (Belg./BMC)

5. Edvald Boasson Hagen (Nór./MTN-Qhubeka)

6. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis)

7. Jacopo Guarnieri (Tal./Kaťuša)

8. Tony Gallopin (Fr./Lotto Soudal)

9. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step)

10. Bryan Coquard (Fr./Europcar) všetci rovnaký čas

celkové poradie:
1. Martin 12:40:26 h

2. Christopher Froome (V.Brit./Sky) +12 s

3. Tejay Van Garderen (USA/BMC) +25

4. Gallopin +38

5. SAGAN +39

6. Van Avermaet +40

7. Rigoberto Uran (Kol./Etixx-Quick-Step) +46

8. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) +48

9. Geraint Thomas (V.Brit/Sky) +1:15

10. Štybar +1:16

bodovacia súťaž o zelený dres:
1. Andre Greipel 84 b

2. SAGAN 78

3. Degenkolb 60

súťaž o biely dres:
1. SAGAN 12:41:05 h

2. Warren Barguil (Fr./Giant-Alpecin) +40 s

3. Nairo Quintana +1:29