Tender na trolejbusy zopakujú, uchádzač je iba jeden, tvrdí Ftáčnik

Spochybňovaný tender na trolejbusy za milióny eur chce hlavné mesto zrušiť. Po dnešnom rokovaní s ministrom dopravy Jánom Počiatkom (Smer) to vyhlásil primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru).

25.02.2013 15:49
debata (2)

Dopravnému podniku Bratislava bola podľa jeho slov doručená len jedna obálka uchádzača. Súťaž chce preto zopakovať, aby nevznikali žiadne pochybnosti.

„Tender tak, ako je nastavený, vygeneroval jedného uchádzača, toto nie je správny postup,“ uviedol v pondelok Ftáčnik s tým, že obstarávateľ by sa mal zamyslieť nad tým, či správne nastavil podmienky súťaže. Či jediným uchádzačom bola medializovaná spoločnosť SOR, primátor neodpovedal.

Tender dnes ale kvôli námietkam stojí na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). Mesto teda musí počkať, kým ÚVO rozhodne. Primátor očakáva, že sa tak stane čoskoro. Ak by novú súťaž stihli vyhlásiť v priebehu niekoľkých týždňov, bol by víťaz súťaže podľa Ftáčnika schopný dodať trolejbusy do augusta 2015. Peniaze z únie treba vyčerpať práve do konca toho roku. „Je tu časový priestor na to, aby sme súťaž zopakovali,“ myslí si Ftáčnik. Negatívny scenár, že by sa nové trolejbusy obstarať nakoniec nestihli, si nepripúšťa a nechce za podmienky ani „stínať hlavy“.

Dopravný podnik Bratislava súčasne so súťažou na trolejbusy vyhlásil začiatkom novembra minulého roka aj dva tendre na električky. Tie by sa podľa Ftáčnika opakovať nemali. „Pri električkách máme signály, že tých uchádzačov bude viac,“ dodal.

Starostovia Nového mesta a Rače riešili otázku zahustenej dopravy

K riešeniu nepriaznivej dopravnej situácie v Novom Meste a Rači sa v pondelok stretli starostovia oboch hraničiacich mestských častí Rudolf Kusý a Peter Pilinský.

Zhoršené možnosti dopravy sa prejavujú najmä v račianskych Krasňanoch na Peknej ceste, no súvisia s výstavbou v lokalite Slanec, ktorá už patrí do katastra a pôsobnosti Nového Mesta. „Spolu so starostom Nového Mesta sme sa zhodli na tom, že teraz je najvhodnejší čas riešiť dopravnú situáciu na komunikáciách Pekná cesta, Horská a Račianska, ktorá je v niektorých úsekoch kritická už v súčasnosti. Rovnako sme sa zhodli na tom, že budeme od všetkých aktuálnych investorov v danej oblasti požadovať finančnú spoluúčasť na príprave a výstavbe novej komunikácie, ktorá prepojí ulice Horská a Račianska, s vyústením medzi depom Dopravného podniku a výškovej budovy Reding Tower II,“ uviedol starosta Rače P. Pilinský, podľa ktorého sa vybudovaním novej komunikácie výrazne odľahčia viaceré račianske ulice v Krasňanoch.

Obaja starostovia posúdili aj spustenie viacerých investičných zámerov v dotknutom území, ako je výstavba Pod vinohradmi či návrh zmeny územného plánu v lokalite Dolná Pekná, ktoré budú mať rovnako výrazný vplyv na zahustenie dopravy na uliciach Pekná cesta a Račianska.

2 debata chyba