Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková: Hlavné je, že mám radosť z tenisu!

Bez straty setu do štvrťfinále Roland Garros! Slovenská tenista Dominika Cibulková je na najlepšej ceste zopakovať slávny rok 2009, keď bola v Paríži až v semifinále.

03.06.2012 20:35 , aktualizované: 21:48
Dominika Cibulková Foto:
Dominika Cibulková zdraví divákov v Paríži po postupe do štvrťfinále.
debata (2)

Na dvorci Suzanne Lenglenovej v súperení so svetovou jednotkou Victoriou Azarenkovou mala v osemfinále Roland Garros na svojej strane zaplnené hľadisko, ale aj tenisová kvalita bola na strane 15. nasadenej Slovenky. Nad Bieloruskou zvíťazila za 107 minút 6:2, 7:6(4) a postúpila do svojho štvrtého grandslamového štvrťfinále.

Skúste sa vrátiť k svojmu parádnemu osemfinále.
Zasa som podala výborný výkon. Spočiatku tam bola určitá nervozita, ale pre mňa je najdôležitejšie, že som druhý set dokázala vyhrať a že som sa v tajbrejku vrátila k svojmu tenisu. Vďaka tomu som zápas vyhrala. Bol to úžasný pocit. Konečne som to proti Azarenkovej zvládla a zdolala ju. To je pre môj tenis a moju kariére veľmi dôležité. Mám z toho obrovskú radosť.

Je to o to cennejšie, že ste vedeli zaradiť ešte vyššiu rýchlosť, keď šla súperka do vedenia?
Ja som vysokú rýchlosť držala set a v druhom do stavu 4:2. Ale potom som z nej upustila. No najdôležitejšie je, že tentoraz som to vedela prelomiť. Pred dvoma mesiaci som s ňou prehrala v Miami, keď som vysoko viedla. Teraz som to zvládla, na kurte som si to uhrala sama.

Čo bolo v Paríži iné ako vtedy v Miami?
Povedala som si: dobre, idem ďalej, musím hrať to, čo som dovtedy hrala. V Miami som bola negatívna, až depresívna. Zmena trénera mi pomohla. Ten predchádzajúci mi dal z tenisu veľa, ukázal moje zbrane. Ale priveľmi na mňa tlačil. Teraz som si povedala, že sa nič nedeje, musím do toho ísť. Zaslúžila som si vyhrať.

To je tá podstatná zmena u vás?
Presne to. Veď nik nie je perfektný, každý robí chyby, aj ja som len človek. Hrám teraz uvoľnene, v pohode. Tenis je o hlave. Ja ho viem hrať, a keď je hlava v pohode, tak to ide.

Súperka v jednej chvíli aj treskla raketou. Na čo ste si vtedy pomysleli?
Na to, že za podobného stavu to urobila aj v Miami. Vravela som si v duchu – bože, len nech to neskončí ako v Miami. Potom som si pomyslela, že si nič takého nesmiem pripúšťať a musím ísť ďalej.

Azarenkovej prejav odmenilo publikum piskotom. Cítili ste, že boli ľudia na vašej strane?
To sú super pocity! Diváci nemajú radi takéto reakcie hráčov. Keď sa blížil záver zápasu a povzbudzovali, strašne ma to hecovalo.

Azarenková povedala, že v zápase robila všetko zle…
Čo už má povedať, keď so mnou prehrala! Nemôže povedať, že hrala super, keď prehrala s pätnástou hráčkou a ona je prvá na svete! Od začiatku turnaja išla v zápasoch za víťazstvami ťažko. Ja som hrala stále výborne. Keby som si to neuhrala, ona mi víťazstvo nedaruje. Iste si dobre pamätala ako hrám. Zo začiatku mala zo mňa rešpekt. Nebola to taká namyslená a arogantná Azarenková, ktorá príde na kurt a súperku zmetie. Teraz predsa len cítila, že to bude ťažký zápas.

Začali ste podaním a 15 minút trvajúcim gemom, ktorý ste prehrali…
To mi nevadilo, lebo som sa postupne dostala do svojho tempa. Ja výborne returnujem a jej servis nie je taký nebezpečný. Bola som v pohode, že ju môžem hocikedy brejknúť, ona nedáva esá ako napríklad Stosurová.

Vašou ďalšou súperkou bude zrejme Austrálčanka Stosurová. Ako na ňu?
So Stosurovou som hrala dávno. Veľmi dobre servuje. Najdôležitejšie bude udržať si vlastnú hru. Súperky nečakajú, že robím z bekhendu body po čiare. To prekvapilo aj Azarenkovú. Čiže musím použiť to, na čo nie je súperka zvyknutá. Mám formu a dúfam, že vydrží.

Ešte nikdy nebola slovenská hráčka v grandslamovom finále. Je to lákavé?
Samozrejme! Vyradila som síce svetovú jednotku, ale ešte mám pred sebou najprv štvrťfinále. Pravda, s takouto hrou mám na všetky súperky. Hlavné je, že mám radosť z tenisu.

Vy ste povedali, že Azarenková asi nebude dobre spať pred zápasom s vami. Vy ste dobre spali?
Ja výborne. Ešte aj v sobotu popoludní som si pospala. Som zdravá, kondične som dobre pripravená. Jedna výmena bola dosť namáhavá, rada si ju pozriem, každý zápas si pozriem v deň voľna na videu.

Aký ste mali pocit bezprostredne po víťazstve?
Na začiatku sezóny som nemala dobré výsledky. Veľa zápasov som prehrala. Teraz som si na dvorci uvedomila: dokázala som to. Som to ja, kto zvíťazil nad svetovou jednotkou!

Cibulková je neoficiálne už jedenásta

Dominika Cibulková po víťazstve 6:2, 7:6 (4) nad bieloruskou líderkou svetového rebríčka WTA Viktoriou Azarenkovou v osemfinále na Roland Garros v Paríži figuruje na 11. priečke v prepočítanej onlajn-verzii renkingu. Najvyššie dosiaľ bola na 12. mieste po prieniku do semifinále Roland Garros 2009.

K 11. júnu, keď Tenisová asociácia žien (WTA) najbližšie vydá oficiálne aktualizované počítačové poradie, však 23-ročná Bratislavčanka ešte môže klesnúť. Zotrvanie na uvedenej 11. poste, progres či pokles sa budú odvíjať od ďalších výsledkov – nielen Cibulkovej – na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska. Vzhľadom na terajšie bodové zisky, resp. rozloženie hráčok v „pavúku“ však platí, že Slovenku už môže predstihnúť iba jedna z dvojice Kaia Kanepiová (Est.), Klára Zakopalová (ČR). Cibulková teda bude prinajhoršom na 13. priečke (ak sa pred ňu prípadne prepracuje okrem jednej zo spomenutých aj Talianka Sara Erraniová).

Cibulková vstupovala do tohto turnaja na 16. pozícii a „prospelo“ jej, že vlani sa lúčila už v 1. kole, takže obhajovala len 5 bodov. Za tohtoročnú edíciu už má 500 bodov. Zo zdravotných dôvodov absentujúca Daniela Hantuchová predbežne spadla z 18. na 24. priečku. (sita)

2 debata chyba