peter sagan horska cyklistika oh rio2016

peter sagan horska cyklistika oh rio2016 Zdroj: SITA

Tréner Zánický o Saganovom hneve: Ani to nechcite vedieť

Michal Čarnoky • 22. aug 2016 o 07:41
Prežíval to asi najviac zo všetkých. Keď Peter Sagan dostal na trati prvý defekt a začal sa prepadať z čelných pozícií hlboko do štartového poľa, jeho tréner Peter Zánický bol vedľa trate od bezmocnosti celkom vyvedený z miery.

Keď Sagan prišiel do cieľa, snažil sa čo najrýchlejšie zmiznúť, aby ho nikto nevidel. Zastavil sa však pri Zánickom a vylial si svoj hnev. „Ani nechcite vedieť a počuť jeho reakcie po dojazde. Bol veľmi nahnevaný. Peter bral olympiádu veľmi vážne, obetoval Vueltu, absolvoval celú prípravu v USA iba kvôli tejto hodine a pol, takže jeho hnev bol pochopiteľný,“ vysvetľoval jeho tréner.

Sagana vraj hnevalo aj to, že ho pred posledným kolom stiahli z trate a nedovolili mu dokončiť preteky. „Mal vtedy pred sebou skupinku jazdcov a chcel ich ešte predbehnúť,“ pokračoval Zánický.

Aj keď mnohí na jeho mieste by možno po druhom defekte pod psychickým vypätím už zahodili bicykel niekam do priekopy a nadávajúc odkráčali do zabudnutia, Sagan bol naprogramovaný celkom inak. „Povedali sme si, že ani dva defekty ho neoprávňovali k tomu, aby to zabalil predčasne a zliezol z bicykla. Išiel až do konca, ako sa to patrí. Aj keď to nevyšlo, reprezentoval Slovensko celým svojim srdcom.“

Kouča veľmi mrzelo, že preteky nemohli pokračovať tak výborne ako sa začali. „Ten štart bol fantastický, dostal sa dopredu tak rýchlo, že si to ostatní pretekári ani nestihli všimnúť. Všetci sa tu čudovali, ako sa mu to podarilo. Sám by som asi nedal na to ani deravý groš, že sa Peter 500 m po štarte dostane na druhé miesto. Ale on tam bol, on tam jednoducho preletel. Nechápe to nikto. Nechápeme to ani my a myslím si, že to nechápali ani takí špičkoví jazdci ako Schurter alebo Kulhavý,“ rozplýval sa Zánický.

Pritom bol to práve štart a nie defekty, čoho sa Saganov tím pre pretekmi najviac obával. „Deň predtým sme na tréningu skúšali štarty a Petrove štarty boli tak tvrdé a tak rýchle, že dvakrát roztrhol reťaz. Báli sme sa, že sa to stane aj v pretekoch,“ hovoril tréner.

Peter Sagan sa hnevá, ale nevyhovára: Aj defekt je len moja chyba >>

peter sagan horska cyklistika oh rio2016
peter sagan horska cyklistika oh rio2016

Ako by po takom skvelom štarte Peter Sagan dokázal preteky zakončiť, nebyť nepríjemných technických okolností. To môže byť teraz už len špekulatívna otázka. „Škoda, že sa to nikto nedozvie. Ja osobne som presvedčený, že v top desiatke by bol na sto percent. Sám mi povedal: Za iných okolností, s palcom v nose prvá desiatka. Ako by to dopadlo ďalej, či by sa to mohlo priblížiť k medaile alebo nie, to si nedovolím povedať. Pretože tieto preteky sa možno bežným cyklistom môžu zdať krátke, ale zároveň sú veľmi dlhé. Videli sme, že o medailách sa rozhodovalo až neskôr,“ rozhovoril sa Zánický.

Napriek všetkému, čo sa stalo, ako to dopadlo a ako to môže vyzerať, možným odporcom Saganovho olympijského štartu v horskej cyklistike jeho tréner odkazuje: „Bolo to správne rozhodnutie, jednoznačne. Videli ste ho tam, bol vpredu.“

Ako vieme, Peter Sagan tesne po pretekoch s novinármi nehovoril, zastavil sa iba krátko pri kamere RTVS a utekal pod sprchy. Keď z nej vyšiel, pokojný dokázal poskytnúť rozhovor bez problémov.

peter sagan horska cyklistika oh rio2016
peter sagan horska cyklistika oh rio2016

Lenže Zánický tvrdí, že vo vnútri ešte až taký pokojný nebude. „V skutočnosti to ešte potrvá, kým sa naozaj upokojí a kým na to zabudne. On totiž veľmi dobre vie, že mal na viac. Ak by bol v prvej desiatke, to by ho predurčovalo stať sa legendou. Ale takto… Za pár rokov sa nikto nebude pýtať, či tam dostal jeden defekt alebo dva. Jednoducho skončil 35. a vlastne ani nedokončil. Bude ho hnevať, že nemohol všetkým tým svojim fanúšikom ukázať to, čo v ňom je. A ja vás ubezpečujem, že bol pripravený veľmi dobre, aby sa mu to podarilo.“

Život však ide ďalej, nech sa deje čokoľvek. V pondelok ráno Sagan z Ria letí späť na Slovensko a už čoskoro ho čakajú ďalšie preteky v cestnej cyklistike. Ako sa však po tejto skúsenosti bude vyvíjať jeho budúcnosť? Môžeme očakávať, že sa jedného dňa rozhodne skoncovať s cestnou a vrátiť sa späť k horskej cyklistike?

„Peter nie je ako iní jazdci. Pochybujem o tom, že on bude pretekať do 40-ky. Momentálne je taký dobrý preto, lebo ho to baví. Vždy robí to, čo ho baví. On nie je ten typ, ktorý bude bicyklovať iba kvôli peniazom. Keď mu to už na ceste nič viac nedá, prestane s tým. Stále ho však baví horská cyklistika, preto som veľmi rád, že mu bolo umožnené, aby na olympiáde v tejto disciplíne mohol štartovať. Pre neho je to veľmi dôležité,“ povedal Zánický úprimne.

peter sagan horska cyklistika oh rio2016
peter sagan horska cyklistika oh rio2016