Trnka do verejnej voľby pôjde

Aj keby parlament v najbližších mesiacoch zvolil vo verejnej voľbe za generálneho prokurátora kandidáta opozície, po nástupe Smeru do vlády by sa konala nová tajná voľba.

28.03.2011 12:00
Dobroslav Trnka Foto:
Dobroslav Trnka počas tajnej voľby generálneho prokurátora, ktorá bola v parlamente koncom minulého roka.
debata (29)

„My nebudeme rešpektovať prokurátora, ktorý by bol zvolený verejne, ale to by sa vzťahovalo na prípad, aj keby bol zvolený vo verejnej voľbe náš kandidát,“ povedal Pravde šéf Smeru Robert Fico. Podľa neho koalícia mení zákon účelovo preto, lebo sa nevie dohodnúť.

Podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský z KDH v nedeľu v relácii televízie Markíza Na telo pripustil, že zmena tajnej voľby na verejnú je účelová, no nevidí v tom „najmenší problém“. Odmieta, že by koalícia chcela politicky ovládnuť Generálnu prokuratúru. „Som pripravený zmeniť aj voľbu z tajnej na verejnú a obetovať túto zmenu v prospech vážnejšej politiky, ktorú Slovensko potrebuje,“ uviedol.

Smer pripravované zmeny v novele zákona o prokuratúre ostro kritizuje a tvrdí, že novelou sa mení prokuratúra na štátne zastupiteľstvo a z generálneho prokurátora robí treťotriedneho úradníka. Preto, ak bude po voľbách vládnuť Smer, bude nasledovať „nová tajná voľba prokurátora a nový zákon, ktorý opäť vráti prokuratúre nezávislé postavenie“.

Dôvodom zmeny je to, že vládne strany vlani neboli schopné zvoliť svojho spoločného kandidáta Jozefa Čentéša. Ten získal v tajnej voľbe len 73 hlasov, kým opozičný kandidát Dobroslav Trnka o jeden viac. Prinajmenšom štyria koaliční poslanci tak dali hlas Trnkovi. Vzápätí sa začalo hovoriť o tom, že po novom už bude voľba verejná.

Jozef Čentéš považuje za predčasné sa teraz vyjadrovať k verejnej voľbe. Komentovať nechce ani vyhlásenia politikov. „Keď bude tretie kolo volieb vyhlásené a budem navrhnutý, potom sa môžem k tomu vyjadriť,“ podotkol.

Predstavitelia koalície zhodne hovoria, že Čentéš je naďalej ich spoločným kandidátom. Len podpredseda KDH Pavol Abrhan bol vo vyjadrení opatrnejší. „Keď predseda parlamentu vypíše termín na podanie kandidátov, znovu sa zídeme a predpokladám, že zotrváme na pôvodnom kandidátovi, ale zatiaľ to nie je dohodnuté,“ poznamenal.

Dobroslav Trnka bol doteraz kandidátom poslanca Smeru Mojmíra Mamojku. Ten k Trnkovi nemá výhrady ani dnes, hovorí však, že aj on „musí povedať, či do takejto voľby pôjde“, inak si ho nedovolí navrhnúť. Trnka na otázku Pravdy, či je ochotný kandidovať aj vo verejnej voľbe, odpovedal: „Áno.“

Politici vládnych strán reagovali na Ficovo vyjadrenie, že ak bude jeho strana vo vláde, nebude rešpektovať generálneho prokurátora zvoleného vo verejnej voľbe, rôzne. Podpredseda KDH Abrhan si položil otázku, či teda Smer do verejnej voľby nenavrhne svojho kandidáta. Líder klubu Mostu-Híd László Solymos šéfa Smeru nechápe a predseda OKS Peter Zajac verí, že sa potenciálni kandidáti nenechajú od kandidatúry odradiť. Poslanec SaS Martin Poliačik označil prístup šéfa Smeru za schizofrenický. „Neverím, že aj keby sa nedajbože stalo, že by bol niekedy znovu vo vláde, že by si mohol vôbec dovoliť nerešpektovať generálneho prokurátora,“ dodal Poliačik.

Mamojka upozorňuje, že v súvislosti s tým, ako sa koalícia správa k prokuratúre, Ficove vyjadrenia sedia. „Ak sa táto koalícia spamätá a prestane robiť totálne psie kusy, tak potom sa zrejme aj predseda Fico bude vyjadrovať inak,“ hovorí.

Za pravdu mu dáva aj politológ Michal Horský. Podľa neho má predseda Smeru plné právo vyhlásiť, že verejnú voľbu generálneho prokurátora nebude rešpektovať a volič je už dnes na čistom, či si takýto postup Smeru želá. Zároveň však považuje vyhlásenia Fica za rozporné, pretože záleží, ako bude nový generálny prokurátor svoju funkciu vykonávať. Keby bola podľa politológa reálna možnosť nominácie spoločného kandidáta na post šéfa prokuratúry, tak by Fico takéto vyhlásenia nemal. „Keďže vládna koalícia nemieni odstúpiť od verejnej voľby, tým fakticky abdikuje aj na akúkoľvek dohodu s opozíciou, a tým aj hlasy opozície v tejto kauze sú hlasom osamele volajúcich na púšti,“ dodal Horský.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba