Trnka: Ja sa vrátim
1.2.2011 08:43
akt. 13.03.2015 02:46

Trnka: Ja sa vrátim

Dobroslav Trnka Zdroj: Aktuality.sk
Uložiť článok
Odchádzajúci generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý bude vo svojej funkcii už iba niekoľko dní, je presvedčený, že sa ešte vráti. Vyhlásil to v relácii televízie TA3 Téma dňa.

Zároveň potvrdil, že po 2. februári, kedy uplynie jeho funkčné obdobie, na Generálnej prokuratúre SR zostane. "Nevidím dôvod, prečo by som po 24 rokoch práce na Generálnej prokuratúre menil zamestnanie," poznamenal.     

Trnka sa dotkol aj zmien v justícii a na prokuratúre, ktoré pripravuje vládna koalícia. Nepovažuje ich za reformu, ale deformu. Okrem iného majú zmeny podľa neho umožniť priame politické ovládnutie prokuratúry.     

"Systém prijímania prokurátorov, právnych čakateľov, zavedenia postov asistentov, systém obmedzenia funkčných období jednotlivým prokurátorom na krajskej, okresnej a generálnej úrovni je tak flagrantné obídenie ústavy a ústavného postavenia generálneho prokurátora, generálnej prokuratúry, že na tieto návrhy budeme musieť veľmi tvrdo reagovať," zdôraznil s tým, že využije všetky prostriedky na to, aby sa k pripravovaným zmenám otvorila široká verejná diskusia.     

Trnkovi sa nepozdáva ani to, že zákony týkajúce sa prokuratúry tvoria ľudia, "ktorí nemajú ani predstavu o tom, čo všetko prokuratúra realizuje, aké má oprávnenia a čo chce robiť".     

Generálny prokurátor zároveň odmietol medializované informácie o tom, že odvolanie nitrianskeho a prešovského krajského prokurátora bolo spojené s jeho pôsobením na prokuratúre. "Nemá to s tým nič spoločné," poznamenal Trnka, ktorý podľa vlastných slov ľutuje iba to, že k odvolaniu nepristúpil skôr. Medializované informácie označil za zavádzajúce.     

Dotkol sa aj rôznych káuz vrátane financovania strán Smer-SD, SDKÚ-DS, KDH. Poznamenal, že v týchto prípadoch padali okrem ostrých vyjadrení aj trestné oznámenia od rôznych politikov, čo on vníma ako "súčasť politického boja, ktorý sa snažia hodiť na plecia prokuratúry a polície a trestnoprávnou formou riešia občania občianskoprávne spory a politici svoju politickú situáciu" . Tento stav označil za nenormálny.     

Tvrdí, že on počas svojho sedemročného pôsobenia nepripustil zneužívanie trestného práva na takéto súboje. "Či sa to niekomu páči, alebo nie. Nikdy som to nepripustil. A práve to je možno tá averzia voči mojej osobe, že tak nemienim konať ani teraz a ani do budúcna. Nepripustím, aby dochádzalo k zneužívaniu trestného práva v rámci politického boja," uzavrel Trnka.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Dobroslav Trnka
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.