sk  |  en
Štvrtok | 28.03.2024, 14:54 | meniny: Soňa; zajtra: Miroslav
  • | Deň učiteľov

    Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

Trpká komédia Štyria v ringu v Štúdiu DAB v Nitre bude poslednou premiérou v starom roku.

26.11.2015 | Inscenácia s prvkami mystifikácie a gagmi pátra po hodnotách obyčajnej ľudskosti v hrozivých korporatívnych pravidlách mamutích podnikov a firemných záujmov.

Je to hra o zúfalom boji o prežitie a o veciach, ktoré vyzerajú tak nereálne a nenormálne, až nám je z toho do smiechu, aby sme nemuseli plakať. Kam sú ľudia schopní zájsť kvôli peniazom a získaniu zamestnania? Ako dlho vydržia tvrdé pravidlá? Divadelná hra je svojím spôsobom záznamom modelovej situácie, ktorú vymyslel a realizoval psychológ jednej významnej nadnárodnej spoločnosti v Štokholme. Hra je ako zjavenie, napísali katalánske noviny v roku 2003. A je stále aktuálna. Má oslnivé dialógy, humor, napätie, ale najmä vzrušujúce záverečné prekvapenie. 

Komédia bola doteraz preložená do viac ako tridsiatich jazykov a uvádzajú ju v 60 krajinách po celom svete. Autorom hry Štyria v ringu je Jordi Galcerán, scenárista, prekladateľ, dramatik a „kráľ čiernej komédie a španielskych divadelných pokladní“, ako ho v Španielsku právom nazývajú, pretože žije len zo svojej tvorby. Je skvelým rozprávačom historiek, čo sa javia ako zábavné, možno trochu aj cynické, no vždy v sebe obsahujú múdrosť a ušľachtilosť. Hra sa stala aj predlohou španielsko-argentínskeho filmu MÉTODO, EL z roku 2005.

V hlavných úlohách sa predstavia členovia umeleckého súboru DAB v Nitre Lenka Barilíková, Jakub Rybárik, Juraj Ďuriš a Marián Viskup. Réžiu má v rukách Michal Spišák. 


Režisér Michal Spišák o inscenácii Štyria v ringu: „Hru vnímam skôr ako komédiu charakterov a povahových čŕt, ktorá vykresľuje aj cez komickosť a absurdnosť to, akí sú v podstate ľudia k sebe nemilosrdní a krutí.“ Michal Spišák je divadelný a dabingový režisér, réžiu študoval v Prahe a Bratislave. Je synom zosnulého významného slovenského divadelného a filmového režiséra Karola Spišáka. 

Lenka Barilíková: „Som veľmi rada, že ma táto postava postretla. Ešte pred dvoma rokmi som totiž absolvovala tréning koučingu, kde som sa zdokonaľovala práve v technikách komunikácie a riešení problémov a teraz ich budem môcť naplno využiť.“

Juraj Ďuriš: „Myslím si, že hra miestami pripomína až takú reality show z televízie. Rozhodne bude zaujímavé sledovať, akým spôsobom bude každý z uchádzačov bojovať o lukratívne pracovné miesto v úspešnej nadnárodnej spoločnosti a ako si budú navzájom napríklad klásť prekážky.“

Jakub Rybárik: „Celý pohovor bude prebiehať veľmi netradične. Uchádzači sa ocitnú v jednej miestnosti a budú musieť plniť rôzne úlohy, ktorých zmysel nechápe ani jeden z nich.“

Marián Viskup: „Miestami je to až taká detektívna hra kvôli napätiu, ktoré trvá dosť dlho, kým sa napokon odhalí celá pravda a kto na koho čo hrá.“


Komédia Štyria v ringu od 27. novembra 2015 v Štúdiu DAB v Nitre.
 

 

 

galéria

 

video

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost