Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Túto sezónu si budem dobre pamätať, vraví Zdeno Chára

Na pódium si prišiel počas sobotňajšej večernej slávnosti po trofeje dvakrát. Zdeno Chára obhájil prvenstvo v ankete Zlatý puk o najlepšieho hokejistu Slovenska uplynulej sezóny. Zároveň sa stal i najlepším obrancom. "Ocenenia sú dôkazom, ako pekne sme hrali na majstrovstvách sveta vo Fínsku. Pre všetkých znamenali veľmi veľa - pre nás hráčov i našich fanúšikov," podotkol hlavný laureát 15. ročníka tradičnej ankety.

02.07.2012 09:00
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára.
debata

Obhájli ste pozíciu slovenského kráľa uplynulej hokejovej sezóny. Aký pocit prevláda?
Ťažko rozprávať o kráľovi. Na Slovensku máme viac vynikajúcich hokejistov, kráľom sa mohol stať aj niektorý z nich. Stále sa tešíme z toho, čo nám vyšlo na svetovom šampionáte v Helsinkách. Želám si, aby sme na dobré výsledky nadviazali aj v nasledujúcej sezóne.

Čo rozhodlo o prvenstve v tejto?
Určite viacerým z nás pomohol k oceneniam pekný výsledok na majstrovstvách sveta. Snažil som sa hrať čo najlepšie, robil som si svoju prácu od začiatku až do konca – či už v mojom klube alebo na majstrovstvách sveta. Konkurencia je dosť veľká aj u nás, hoci v zámorí máme už menej hráčov. Každý z nich je však veľkou osobnosťou a lídrom vo svojich mužstvách. Každý z nominovaných v hlavnej kategórii by si zaslúžil vyhrať. Konkurovali mi výnimoční hráči i ľudia, odhodlaní urobiť pre úspech všetko. Šampionát bol úspešný pre všetkých z nás. Možno mi pomohlo, že ma v NHL opäť nominovali na Norrisovu trofej.

Po poslednom zápase v play-off za Boston ste vyzerali vyšťavený, unavený, na tvári ste mali zranenie. Vtedy to nevyzeralo na váš príchod na svetový šampionát. Viacerí váš počin nazvali – hrdinstvom. Cítili ste sa tak?
Nenazval by som to hrdinstvom. Mal som také zranenia, s ktorými sa dalo hrať. Ako sa hovorí, boli ďaleko od srdca. So zraneniami nastupovali na šampionáte viacerí z nás. Hokej je veľmi tvrdý šport, hokejisti sú tvrdí chlapi. Sú na to do určitej miery zvyknutí. Nemal som zranené ani ruky, ani nohy. Mohol som korčuľovať a hrať, ako by som nemal žiadne zranenia.

Čo si viac vážite – Stanley Cup alebo striebro z majstrovstiev sveta?
Toto je jedna z najťažích otázok. Keď vyhráte alebo uspejete na majstrovstvách sveta, urobíte radosť celému národu. Je to nesmierne krásne, keď vidíte, ako sa ľudia tešia, ako vás vítajú a ako prejavujú emócie. Mňa robí ešte viac šťastným, keď vidím šťastných ľudí. Bolo to krásne, keď sme prileteli z Helsínk a doma mali ľudia úsmev na tvárach. Mal som z toho veľmi dobrý pocit, že sme sebe aj im dožičili radosť.

Hráte na gitare? Duo s Pavlom Haberom v závere slávnosti vyzeralo zaujímavo.
Nie, nehrám. Niekedy som trošku skúšal hrať na bicie, ale dávnejšie som s tým prestal. Nevedel som, že vystúpim s gitarou. Pre mňa to bolo prekvapenie, no snažil som sa, aby to vyzeralo spontánne. S Paľom sa poznáme dlho, už roky.

Zdeno Chára potvrdil, že je rocker, a zahral si... Foto: Ivan Majerský
Zdeno Chára Zdeno Chára potvrdil, že je rocker, a zahral si aj na gitare.

Keď ste na galavečere počuli prvú pesničku Ukáž mi lásku, oživila vám spomienku na slovenskú kabínu v Helsinkách, kde znela pred zápasmi?
(s úsmevom) No jasne! Určite to bolo skôr také zábavné, lebo chlapci ju púšťali často v kabíne. A vítala nás i na námestí v Bratislave. Mám na to veľmi pekné spomienky.

Nepílila vám niekedy uši? Zrejme vyznávate iný hudobný štýl.
Nie, nie. Čokoľvek sa v kabíne púšťa alebo hrá, počúvam.

Ako sa s odstupom času pozeráte na druhé miesto slovenskej reprezentácie v Helsinkách?
Je to veľmi krásne stále počúvať ľudí, ako nám ďakujú a gratulujú. Som veľmi rád, že náš úspech zomkol celé Slovensko, že sme ľudí potešili peknými zážitkami. Je pekné vidieť, ako sa z nášho úspechu všetci radujú.

Patrí slovenský hokej tak vysoko?
Mali sme obdobie, keď nám mnohí neverili, niektorí nás aj odpisovali. Veľmi ťažko sme sa prebojovávali do vyšších pozícií. Slovensko má stále dobrých hokejistov, aj talentovaných. Vždy sa môže podariť úspech. Keď ho možno neočakávate – príde. Inokedy očakávate veľké veci – a nestanú sa. Šport je nevyspytateľný – a v tom je jeho krása. Potvrdilo to i náš príklad na tohtoročných majstrovstvách sve­ta.

Kam zaradíte uplynulú sezónu vo vašej kariére?
Určite medzi úspešné a tie, ktoré si budem veľmi dobre pamätať.

Aký je rozdiel medzi tromi Zlatými pukmi, ktoré ste získali?
Každý je vzácny a zároveň iný. Tento by si zaslúžil každý hráč, ktorý hral v Helsinkách. Môžete byť kapitán, aký chcete, ak vás spoluhráči nenasledujú, nič sa nestane. Nemôžem povedať krivé slovo, všetci ma podporovali a ukázali veľké odhodlanie. Rešpektovali nás, starších hráčov. I nasledovali. Bez toho by sme úspech nedosiahli. Mužstvo potrebovalo viac pozitívnych vecí ako negatívnych, prípadne zvýšený hlas. To som vycítil hneď na začiatku.

Vedeli vaši susedia v Bostone, čo dosiahlo Slovensko na svetovom šampionáte v Helsinkách?
Vedeli. Ľudia v USA nemali po vypadnutí USA a Kanady priame prenosy. Výsledky však poznali skôr, než si pozreli záznamy zápasov. Ľudia, ktorí vedia, že som Slovák, mi gratulovali – kamaráti i susedia.

V NHL sa schyľuje k výluke. Máte informácie, koľko môže trvať?
Zatiaľ nemám. Múdrejší budeme pár týždnov pred začiatkom sezóny. Teraz sa veľa špekuluje: čo bude, čo nebude, čo sa môže, čo nie, ako dlho. Obe strany sa snažia dávať impulzy cez médiá, aby videli reakciu druhej strany. V septembri to už bude jasnejšie.

V čom tkvie hlavný problém? Znova platový strop alebo prerozdeľovanie ziskov?
Ide o viacero rôznych vecí, ktoré vlastníci klubov požadujú a hráči nie. A naopak. Vlastníci chcú limitovať dlhé kontrakty, chcú mať väčšiu kontrolu nad garantovanými vysokými platmi. Hráči ich zasa chcú mať stále vyššie. Ide o reťazec tém nadväzujúcich na seba. Veľa bude záležať na tóne a spôsobe rokovaní.

Pripúšťate možnosť pôsobenia V Európe, ak by prišlo k výluke?
Určite by som chcel niekde hrať. Uvidíme, kedy by som začal a kde. Momentálne však nad tým nerozmýšľam.

V čom je rozdiel v porovnaní s výlukou v sezóne 2004/2005, ktorá sa v NHL ani nezačala?
Vtedy sme možno neboli my, hráči jednotní. Teraz máme nového lídra Hráčskej asosciácie Dona Fehra. Je to veľmi skúsený človek v týchto záležitostiach. Túto pozíciu zastával v bejzbale a pre hráčov vyrokoval dobré veci. Prišiel pred dvoma rokmi, počína si veľmi dobre. Základ je mať na čele silného a dobrého vodcu.

Zdeno Chára počas rozhovoru s Mariánom Gáboríkom. Foto: Ivan Majerský
Zdeno Chára, Marián Gáborík Zdeno Chára počas rozhovoru s Mariánom Gáboríkom.

Ste optimista – pôjdu hráči NHL na olympijský turnaj do Soči 2014?
Zasa – je to jedna z vecí, o ktorej sa bude rokovať. Kluby nechcú uvoľňovať hráčov, obávajú sa zranení svojich najlepších. Hokejisti si želajú hrať od piatimi ruhmi, je to pre nás obrovská motivácia. Je úžasné byť súčasťou takého športového podujatia.

Na rokovanie s majiteľmi vybrali skupinu hráčov. Oslovili aj vás?
Nepovedal som nie. Stále je to otvorené. Oslovili aj mňa, premýšľam o tom. Je to veľká zodpovednosť, musíte byť stále súčasťou diskusií. Momentálne chcem byť čo najviac s rodinou, venovať sa jej. Nevylučujem, že by som sa do toho zapojil.

Nepopudíte si proti sebe majiteľa Bostonu?
Myslím, že nie. Každý to berie tak, ako to je. Na jednej strane sú hráči, na druhej majitelia. Momentálne sa usilujeme nájsť riešenie, aby sme sa dohodli. Niekto musí zastupovať obe strany. Nemyslím si, že by majitelia odsudzovali hráčov, ktorí s nimi budú rokovať.

Už ste po dovolenke?
Zatiaľ sme dosť cestovali po Amerike. V Las Vegas som bol na udeľovaní cien NHL, s rodinou sme navštívili Denver v Colorade. Teraz už plánujeme ostať na Slovensku.

debata chyba