peter stastny quebec nordiques

peter stastny quebec nordiques Zdroj: Getty Images

Video: Uchvátil aj Gretzkého. Peter Šťastný pred 35 rokmi písal históriu

Rastislav Rovňánek • 04. apr 2017 o 14:40
Riskoval životy seba i svojej najbližšej rodiny. Peter Šťastný sa v auguste 1980 rozhodol utiecť pred komunizmom a vybudovať si život a kariéru odznova – na opačnej strane sveta. Svoju hokejovou genialitou uchvátil zámorie a presne pred 35 rokmi ukončil sezónu s nevídaným bodovým ziskom.

Keď sa výprava hokejového Slovana vrátila v roku 1980 z turnaja v rakúskom Innsbrucku, neboli medzi nimi dvaja jeho kľúčoví hráči. Peter a Anton Šťastní sa rozhodli emigrovať, čo vtedy znamenalo priamy útok na štátnu moc.

Cez Viedeň a Amsterdam sa dostali do Montrealu a odtiaľ do Québecu, sídla hokejových Nordiques. Vtedy bol klub stále iba nováčikom v NHL a medzi špičku ligy zďaleka nepatril. Peter Šťastný vo svojej knihe Hokej na dvoch kontinentoch priznáva, že aj to bol dôvod, prečo si ho vybral.

„Boli v tom čase výkonnostne 19. z 21 klubov ligy. Vlastne už nemali kam klesnúť. Logicky som kalkuloval, že tam budeme dostávať šancu oveľa častejšie. A budem môcť rýchlejšie ukázať, čo viem. Okrem toho, som netrpezlivý človek. Rád vidím, ako sa dielu darí. V Nordiques sa ponúkala šanca, že rýchlosť takéhoto rastu môže byť aj dvojnásobnú.“

A odhadol to správne. Bratislavskí bratia dostali potrebnú šancu a klub pozdvihli. Už v debutovej sezóne 1980/1981 pozbieral vtedy 24-ročný Peter 109 bodov a vyhlásili ho za nováčika sezóny. Nič podobné sa žiadnemu Slovákovi predtým ani potom nepodarilo. Pamätným bol najmä zápas proti Washingtonu – Peter a Anton vtedy pozbierali neuveriteľných 16 bodov .

To však nebolo z ich strany všetko. Prišla sezóna 1981/82 a tá zastihla Slovákov v životnej forme.

BRATIA ŠŤASTNÍ

Osemdesiate roky v NHL patrili najmä dvom klubom – najprv „ostrovanom“ z New Yorku, potom „olejárom“ z Edmontonu. Kanadský klub ťahal Wayne GretzkyMarkom MessieromPaulom Coffeym . Newyorčanov zase Mike Bossy či Bryan Trottier .

Iba málokto čakal, že Québec im bude môcť konkurovať – či už individuálne, alebo kolektívne.

Bratia Šťastní však NHL ukázali, že slovenskú tvorivosť a cit pre hru nemožno podceňovať. Navyše, keď sa z dvoch bratov stali traja a vznikol tak prvý slovenský útok v histórii NHL.

„Nechcel som začínať ako mnohí iní v prvý deň kempu. My so Stenlym (Antonom, pozn. red.) sme trénovali stále s výnimkou troch týždňov v máji. V polovici augusta sme si prenajali ľad, čo sa nám veľmi osvedčilo,“ popisuje poctivú prípravu Peter Šťastný. A tu niekde položili základy skvelej sezóny.

„Ako traja bratia sme sa okamžite stali centrom pozornosti médií i súperov. Quebeckí fanúšikovia od nás veľa očakávali a my sme ich nechceli sklamať. Dávali sme góly, prihrávali, dosahovali desať, ba aj trinásť bodov za zápas. Mnohokrát sa stalo, že náš zápas propagovali v médiách nie ako duel proti Québecu, ale proti „Stastny Brothers“,“ spomína hráč, ktorého nedávno zaradili medzi 100 najlepších hráčov histórie NHL.

ZA GRETZKYM A BOSSYM

Kanadskí tréneri sú známi miešaním zostavy. Pocítilo to i slovenské trio. Tréner Michel Bergeron podľa Šťastného slov „zotrvával vo svojom zvyku“ a slovenský útok dlho pokope nevydržal. Napriek tomu prežívali Slováci výnimočnú sezónu, ktorej základná časť sa skončila 4. apríla 1982 domácim zápasom proti Buffalu.

„Podarilo sa nám dostať do play-off a mne získať 139 bodov. Absolútne najlepším však bol Wayne Gretzky, ktorý dosiahol fenomenálnych 212 bodov. Už nikto nepochyboval, že je to zázračné dieťa,“ spomína vo svojej knihe budúci člen Siene slávy NHL. Ako dodal, ešte o jednej veci prestali panovať pochybnosti.

„Že Quebec už prestal byť outsiderom ligy a že treba s ním počítať,“ písal rodený Bratislavčan, ktorý sa nakoniec stal tretím najproduktívnejším hráčom základnej časti NHL. Medzi neho a Gretzkého sa vtesnal ešte Mike Bossy so 147 bodmi.

Keď v novej sezóne slovenskí bratia v bielo-modrých dresoch Québecu 11 bodmi vycvičil aj Gretzkého Edmonton, vychádzajúca kanadská hviezda napriek svojmu hetriku len krútila hlavou.

„Hrajú rovnakým štýlom. Mohli by si medzi sebou vymeniť dresy a nepoznali by ste rozdiel. Každý z nich vie, čo ten druhý urobí, pretože by urobili to isté,“ sťažoval sa Gretzky v novembri 1982  po domácej prehre 7 : 9.

SESTRY ŠŤASTNÉ

Québec sa na jar 1982 nakoniec prebojoval až do finále konferencie. Vo vyhrotenom kanadskom derby vyradili Montreal a čakal ich Boston. V domácej aréne „medveďov“ sa bratia nevyhli ani malým provokáciám.

„Keď sa v hľadisku objavil veľký transparent s nápisom STASTNY SISTERS ako narážka na Mariánovo meno (Mary Ann, pozn. red.), ako by mi tým pomastili brucho. Takže, vy si myslíte, že sem prišli hrať nejaké dievčatká! Uvidíte, ten tanec.“

A tak sa aj stalo. Boston vyradili v rozhodujúcom siedmom zápase. Nad sily Québecu boli nakoniec až Bossyho „ostrovania“, neskorší víťazi Stanleyho pohára.

Peter Šťastný však ani v play-off nestratil nič zo svojho lesku – v 12 zápasoch nazbieral 18 bodov. No ani jeho bratia sa nenechali zahanbiť – Marián bol iba o bod horší a Anton pozbieral 15 bodov. Obaja však odohrali o štyri zápasy viac.

Sezóna 1981/1982 tak zrejme navždy zostane zo slovenského pohľadu historická. Žiaden Slovák už nikdy nezískal v základnej časti NHL viac bodov. No spomedzi Európanov sa po takmer 15 rokoch predsa len Šťastného premožiteľ našiel – Jaromír Jágr . Český útočník na jar 1996 ukončil po boku Maria Lemieuxa svoju životnú sezónu – pozbieral 149 bodov.

„Je to pre mňa česť. Je to niečo, čo som chcel dosiahnuť. Vedel som, že rekord je blízko,“ citoval vtedy 24-ročného Čecha denník Washington Post .

Aj to iba dokazuje, akú skvostnú sezónu mal pred 35 rokmi Peter Šťastný.

TOP 11 SLOVÁKOV A ICH NAJLEPŠIE SEZÓNY V NHL

Peter Šťastný


139 bodov

Québec, 1981/1982

Marián Hossa


100 bodov

Atlanta, 2006/2007

Pavol Demitra


93 bodov

St. Louis, 2002/2003

Anton Šťastný


92 bodov

Québec, 1982/1983

Žigmund Pálffy


90 bodov

NY Islanders, 1996/1997

Marián Šťastný


89 bodov

Québec, 1981/1982

Marián Gáborík


86 bodov

NY Rangers, 2009/2010

Peter Bondra


85 bodov

Washington, 1992/1993

Jozef Stümpel


79 bodov

Los Angeles, 1997/1998

Miroslav Šatan


75 bodov

Buffalo, 2002/2003

Zdeno Cíger

 

70 bodov 

Edmonton, 1995/1996