Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajine hrozí vojna, hranice sledujeme viac než inokedy, ubezpečuje Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V súvislosti so situáciou na Ukrajine stojí pred Slovenskom niekoľko bezpečnostných rizík, ktorým musí maximálne efektívne čeliť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol premiér Robert Fico.

"Informácie, ktoré máme k dispozícii, potvrdzujú, že hrozba vnútorného vojenského konfliktu v určitej časti Ukrajiny je veľmi vysoká. Rovnako sú informácie o úplnej politickej destabilizácii tohto štátu," vymenoval s tým, že je potrebný neustály monitoring situácie. Slovensko má s Ukrajinou takmer 100 km schengenských hraníc, takže celému schengenskému priestoru garantuje určitú mieru bezpečnosti.

Na spoločnej hranici zatiaľ nie je registrovaný žiadny zvláštny pohyb a Slovensko neeviduje ani zvýšený počet žiadostí o politický azyl či občianstvo. Podľa Fica slovenské spravodajské služby pracujú na plné obrátky. Bezpečnostná rada štátu je v stave pohotovosti, pričom nevylúčil, že by ju v krátkom čase mohol zvolať.

Ako pokračoval, Slovensku v prípade zavedenia ekonomických sankcií voči Rusku hrozia vážne hospodárske škody. Európska únia už niekoľkokrát deklarovala, že v prípade ďalšieho porušenia teritoriálnej celistvosti Ukrajiny zo strany Moskvy bude únia nútená uvaliť na Rusko ekonomické sankcie.

"Veríme, že k takejto situácii nepríde a uprednostnia sa diplomatické riešenia na to, aby sa situácia na Ukrajine upokojila," poznamenal Fico.

Zároveň potvrdil pripravenosť vlády, pokiaľ si to situácia vyžiada, predložiť na mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR balíček bezpečnostných opatrení. Ako príklad uviedol prerušenie dodávok náhradných dielov pre slovenskú vojenskú techniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu