sk  |  en
Štvrtok | 28.03.2024, 16:08 | meniny: Soňa; zajtra: Miroslav
  • | Deň učiteľov

    Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

UVÁDZAČKY DAB V NITRE V NOVÝCH KOSTÝMOCH

15.12.2015 | Uvádzačky vítajú divákov nitrianskeho Divadla Andreja Bagara v nových kostýmoch z pera výtvarníčky a scénografky Diany Strauszovej. Realizáciu mali na starosti divadelné dielne. Po vynovených sedadlách vo veľkej sále DAB je to ďalšia investícia, ktorá má čo najviac spríjemniť návštevníkom chvíle strávené v divadle.

Kostýmy uvádzačiek tvorí sako, sukňa a nohavice, doplnené o kabelku v korporátnej červenej farbe. Charakterizuje ich predovšetkým ženskosť a decentnosť s dôrazom na štíhlu siluetu postavy. Nadčasovosť dotvárajú lodičky a opasky v klasickej čiernej farbe. Zaujímavým prvkom je volánik na saku, ktorý má ešte viac dokresliť a zvýrazniť rafinovanosť dámskych kriviek. 

Autorkou návrhov je kostýmová výtvarníčka Diana Strauszová, ktorá pre DAB v Nitre „obliekla“ aj predstavenie Búrlivá jar a v súčasnosti pripravuje výlučne pánske modely pre komédiu Panikári s plánovanou premiérou 19. februára 2016.

Počas 25-ročnej existencie novej budovy divadla ide o štvrtú kompletnú výmenu kostýmov uvádzačiek, keďže periodicita ich obmeny je približne každých 6 rokov. Výrobu kostýmov zabezpečovali umeleckodekoračné dielne DAB pod vedením Imricha Tótha. Na 14 kostýmov sa spotrebovalo približne 100 metrov látky a jeden kompletný kostým stál zhruba 200 eur.

DAB v Nitre zamestnáva 14 uvádzačiek. Podmienkou ich prijatia je plnoletosť, štúdium na vysokej škole, komunikatívnosť a pozitívny prístup k ľuďom a divadlu. Pri návrhoch sa uvažovalo aj s pánskym oblekom ako variantom pre študentov. Vedenie divadla sa totiž už dlhší čas snaží nájsť aj mužskú alternatívu k šarmantným dievčatám na prácu hostesa.

Diana Strauszová, autorka kostýmov uvádzačiek DAB v Nitre
Absolventka scénografie a kostýmového výtvarníctva na VŠMU v Bratislave. Pôsobí ako scénografka a kostýmová výtvarníčka na voľnej nohe, spolupracuje so slovenskými a českými profesionálnymi divadlami (Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Mestské divadlo v Žiline, Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove, Divadlo Jonáša Záborského v Prešove a inými). Venuje sa aj filmovej a televíznej tvorbe (celovečerné filmy Tigre v meste, Kandidát, poviedkový film Moje povstanie a televízny seriál Panelák). Ako výtvarníčka sa zúčastnila viacerých medzinárodných projektov. 
 

 

galéria

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost