Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Európe nás príliš nechcú, tvrdí brankár Budaj

Rád by chytal za Banskú Bystricu, ale ešte viac by ho potešil rýchly štart sezóny v NHL. Do konca roka sa bude Peter Budaj pripravovať doma v Denveri, počká na vývoj situácie ohľadom výluky a potom sa rozhodne, čo ďalej.

20.12.2012 10:00
Peter Budaj Foto:
Peter Budaj v akcii.
debata

Ako sa udržiavate v kondícii?
Trénujem v Denveri so skupinkou asi desiatich chalanov z rôznych mužstiev, najmä Colorada. Pripravuje sa s nami aj Marek Svatoš, ktorý minulú sezónu vynechal. Je vo výbornej kondícii a konečne aj zdravý, čo je pre športovca najdôležitejšie.

Stačia vám tréningy v menšej skupinke? Nechceli by ste radšej chytať v Európe?
S normálnym tréningom v klube sa to nedá porovnať, ale v danej situácii je to pre mňa asi najlepšia možnosť, ako sa čo najlepšie pripraviť na prípadný štart NHL. Brankári to majú teraz ťažšie. Mužstvá v Európe nás príliš nechcú. Keby prišiel do tímu gólman z NHL, dovtedajšia jednotka prestane chytať, vypadne z rytmu a po odchode toho nového sa do bránky vráti nerozchytaná a bez zápasovej praxe.

Uvidia vás diváci v drese Banskej Bystrice?
Rád by som chytal, ale teraz sa blížia Vianoce a v Denveri riešim nejaké osobné veci. Moja prítomnosť je nevyhnutná. Som rodák z Banskej Bystrice, dlho som tam nechytal a bola by pre mňa veľká vec, keby som si obliekol banskobystrický dres. Rád by som klubu pomohol.

Sledujete, ako sa klubu darí v extralige?
Hovoril som s Mišom Handzušom a aj prostredníctvom internetu viem, ako sa vyvíja extraligová sezóna. Páči sa mi, že v Banskej Bystrici robia veci pre fanúšikov. Pritiahli Miša i ďalších troch hráčov z NHL, čo je skvelé nie len pre klub, ale aj celú súťaž.

Veríte, že sa sezóna v NHL začne?
Dúfam, že áno. Pre hráčov, majiteľov i hokej ako taký by bolo stratou, ak by sa súťaž nehrala. Odohrať päťdesiat zápasov a zabávať v nich ľudí je stále lepšie ako nič.

Má výluka aj nejaké pozitíva?
Môžeme stráviť viac času s rodinou, čo je dobré i dôležité. Venujem sa synovi, takže nešportové a nehokejové pozitíva sa nájsť dajú. Na druhej strane, hokej je moje zamestnanie, ktoré mi zabezpečuje živobytie. Dôvod výluky je ťažko pochopiteľný nie len pre fanúšikov, ale aj hráčov. Príjmy ligy od ostatnej výluky neustále rástli, preto nerozumieme, s čím majú majitelia taký veľký problém a prečo vlastne chcú takýto stav, keď sa nehrá.

Sledujete priebeh rokovaní medzi hráčmi a majiteľmi pozorne alebo len okrajovo?
Zaujímam sa o to, ako sa to celé vyvíja. Zvyknem sa zúčastňovať na konferenčných hovoroch a ak sa dá, tak aj na stretnutiach s našimi zástupcami. Pýtam sa na to, čo ma zaujíma. Veľa hráčov pôsobí v Európe, ale všetci sa musia o priebeh zaujímať. Ide predsa o nás.

Veľká väčšina hokejistov stojí za lídrom hráčskej asociácie Donaldom Fehrom. Patríte tiež do tejto skupiny?
Áno, všetci ho jednoznačne podporujeme. Je to správny človek na správnom mieste, priamočiary a pravdovravný.

Ak v zámorí zrušia celú sezónu, je pre vás prioritou návrat do Banskej Bystrice, alebo sa zameriate na kvalitnejšie súťaže?
Banská Bystrica bude určite v hre. Stále dúfam, že ročník v NHL ešte nie je stratený, no keby sa predsa len nehralo, určite by som sa pozrel aj na ostatné ponuky.

Blížia sa Vianoce. Čo pre vás tento sviatok znamená?
Vianočné sviatky majú pre mňa špeciálny význam a mám ich veľmi rád. V Amerike a nie len tam k nim často pristupujú príliš komerčne a vytráca sa sviatočný duch, ale u nás tomu tak nie je. Stretnúť sa s blízkymi ľuďmi je dôležité a pre mňa ako kresťana sú práve Vianoce jeden z najdôležitejších sviatkov v roku. Strávim ich v kruhu najbližších, psychicky si oddýchnem, všade bude vládnuť pohoda. Vytrhne nás to z bežného zhonu. Tentoraz sa navyše môžem na sviatky lepšie pripraviť, keďže stále nehráme.

debata chyba