Vášáryová zaútočila na matičné noviny

Časopisy vydávané Maticou slovenskou šíria fašizoidné názory, vyhlásila to poslankyňa za SDKÚ Magda Vášáryová v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu.

12.12.2013 08:00
Magda Vašáryová Foto: ,
Poslankyňa za SDKÚ Magdaléna Vášáryová.
debata (120)

Slovenské národné noviny a Slovenské pohľady sú podľa nej „cvičiskom ľudí s fašizoidnými názormi“. „Už s tým treba urobiť poriadok. Uverejňujú články s názormi, ktoré sú používané v extrémistických prostrediach a často propagujú antieurópsku politiku,“ stála si za svojím aj po skončení rozpravy.

Šéfredaktor Slovenských pohľadov Bystrík Šikula útoku Vášáryovej nerozumie. „Nikdy sme nemali žiadny konflikt, nikdy som sa s ňou nestretol. Za obsahom časopisu si stojím a ani by som nedovolil, aby čo i len medzi riadkami boli také názory, aké spomína,“ vysvetľuje. Slovenské pohľady existujú od roku 1846 a publikujú v nich aj známi spisovatelia ako Ľubomír Feldek, Ladislav Ballek či Boris Filan. „Samozrejme, že tam pošlú článok, veď Matica je Matica,“ odpovedala Vášáryová na otázku, či o týchto autoroch vie. „Ja nenapádam inštitúciu ako takú, ale nesúhlasím so šéfredaktormi. Nech sa nehnevajú na zrkadlo, ktoré im ukazuje krivú tvár,“ hovorí Vášáryová s tým, že s Maticou mala už aj v minulosti niekoľko konfliktov.

Matica slovenská političku žiada, aby sa za tento „teatrálny a ničím nepodložený útok“ verejne ospravedlnila. Podľa predsedu Matice Mariána Tkáča si pomýlila dojmy s pojmami a pravdepodobne spomenuté periodiká nikdy nečítala. Tkáč namieta aj tým, že Vášáryová argumentovala citátmi, ktoré pochádzali z Literárneho týždenníka a Kultúry, teda časopisov, ktoré pod ňu nespadajú. Ona na svojom vyhlásení trvá. „Ja som v prejave povedala, že fašizoidné názory sa objavujú dokonca aj vo dvoch orgánoch Matice slovenskej, ktorá dostáva peniaze z rozpočtu. Potom som vo faktickej poznámke citovala aj ďalšie noviny,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #Magdaléna Vášáryová #Bystrík Šikula #Slovenské pohľady