Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: Dieťa počká. S lyžami sa chcem lúčiť bez výčitiek

Z toho miesta sa pohnete len jedným smerom. Ďalej sa nedostanete, môžete sa iba vrátiť späť. Ako už niekoľkokrát, aj tentoraz trénovala Veronika Velez-Zuzulová (32) na konci sveta.

21.10.2016 08:00
Veronika Velez-Zuzulova Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
debata (5)

Preto, aby v najbližších mesiacoch dobyla ten lyžiarsky. Hviezdna slovenská slalomárka má najtvrdšiu časť prípravy na novú sezónu za sebou. Absolvovala ju na argentínskom snehu – v stredisku Ushuaia v najjužnejšie obývanom mieste planéty.

„Za ním už skrátka nič nie je. Veľké vyžitie tam nenájdete. To však nie je pre mňa podstatné. Do Argentíny chodím predovšetkým trénovať,“ vraví druhá najlepšia slalomárka predošlej sezóny Svetového pohára.

V akej fáze prípravy sa momentálne nachádzate? Ako vyzerajú vaše dni?
Trávim ich predovšetkým na snehu. Testujeme ešte posledné veci súvisiace s materiálom. Ide o posledné dolaďovanie. Zároveň sa venujem teoretickej príprave, čo znamená, že si na videu pozerám záznamy z vlastných tréningov.

Na súťažných lyžiach ste nestáli sedem mesiacov. Chýba vám už pretekársky adrenalín?
Samozrejme. Tréning je síce fajn, ale už mám toho v nohách veľa. Chcelo by to niečo iné. Trénujem preto, aby som to najlepšie zo seba predviedla na pretekoch. A práve pocitov, keď o niečo pôjde, sa neviem dočkať.

Do prvého slalomu v Levi zostáva necelý mesiac. Vkráda sa vám už myšlienka na fínsky kopec do hlavy?
Prirodzene. Už cítim, že sa to blíži. Aj na tréningu. Hľadáme totiž miesta s umelým snehom, aby sme sa čo najviac priblížili k podmienkam v Levi.

Podstatnú časť prípravy máte už za sebou. Čo ste počas nej absolvovali?
Čo sa týka kondičného tréningu, naháňania lyžiarskych objemov, vybrúsenia technických parametrov, to je už za mnou. Teraz je to už len o detailoch. Ide o posledné testovanie lyží.

Bolo pre vás znovu najdôležitejšou časťou prípravy sústredenie v Argentíne?
Jednoznačne. Mali sme tam zimný sneh, na ňom sa nám lyže testujú podstatne jednoduchšie ako na ľadovcovom. Ten počas sezóny nemáme. Najmä vďaka tomu sme odviedli podstatnú časť práce práve tam.

Na Argentínu ste zvyknutá, v stredisku Ushuaia ste sa pripravovali po šiesty raz. Prečo ho uprednostňujete pred Európou?
Nepopieram, kvalitne by sme sa na novú sezónu vedeli pripraviť aj v Európe. Navyše, odcestovať tak ďaleko je aj určité riziko. Keby nám nevyšlo počasie, bol by nedostatok snehu, nemohli by sme sa na pár dní vrátiť domov a vyčkať, kým sa podmienky zlepšia. Na druhej strane, odkedy sa pripravujem s francúzskym tímom, preferujem Argentínu. Francúzi tam majú skvelé podmienky, uprednostňujú ich pred všetkými ostatnými. Môžu zakaždým počítať s najlepším kopcom. To je v príprave na novú sezónu obrovské plus.

Ako dlho ste pobudli v Južnej Amerike? S kým ste trénovali?
Strávili sme tam tri týždne. Na svahu mi robila spoločnosť predovšetkým Češka Šárka Strachová, francúzske dievčatá, talianski muži a Rus Alexander Chorošilov. Išlo veru o pestrú spoločnosť.

Ako vyzeral váš denný režim?
Ráno sme vstávali približne o šiestej. Potom nasledovala rozcvička. Hodinu sme sa presúvali autobusom na svah. Absolvovali sme tréning, po ňom nasledoval obed. Z kopca sme odchádzali o jednej, o druhej sme boli v hoteli. Na oddych som mala asi hodinku. Potom na mňa čakal kondičný tréning, masáž, večera a o deviatej som už ležala v posteli.

Po takej záťaži ste sa na spánok asi veľmi tešili…
Veru áno. Všetci však vieme, prečo to robíme. A verte, keď ste v jednom kole, tak vám dni poriadne rýchlo utekajú.

Najmä domáci poznajú Ushuaiu aj pod názvom Fin del Mundo, čiže Koniec sveta. Je toto pomenovanie výstižné?
Za Ushuaiou už skrátka nie je nič. Je to najjužnejšie miesto Južnej Ameriky. Keď prídete, ihneď zistíte, že tam okrem snehu nič iné nenájdete. Aj turisti tam chodia skôr na jar, lebo v zime to veľký zmysel nemá. My tam však chodíme trénovať a na to je Ushuaia ideálna.

Nemá vás tam zrejme čo rozptýliť…
Presne tak.

Ako prebiehali tréningy? Porovnávali ste sa s konkurentkami, s ktorými si budete merať sily aj vo Svetovom pohári?
Ale áno. Celé leto sa porovnávame. Tým, že máme na kopci zakaždým časomer, tak sa tomu vyhnúť nedá.

Ako ste v tréningovom súperení obstáli?
Myslím si, že celkom dobre. Podstatné však bude, ako budem naháňať konkurenciu v ostrej sezóne.

Radosť Veroniky Velez-Zuzulovej po víťazstve vo... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Radosť Veroniky Velez-Zuzulovej po víťazstve vo Flachau.

Rátam dobre, že nadchádzajúca bude pre vás už pätnástou vo Svetovom pohári?
Uf, priznám sa, že už to ani nepočítam. Jedno je však isté: mám ich už za sebou veľa (smiech).

Pamätáte si ešte na prvú?
Určite. A veľmi dobre.

Prečo?
Bolo to obdobie, keď som po svete ešte cestovala sama s tatinom. Všade, kam sme prišli, som sa cítila úplne stratená. Bola som nová, odkázaná iba sama na seba. Nemala som žiadnu istotu.

Ako veľmi sa pred štartom novej sezóny zmenili pocity skúsenej Veroniky Velez-Zuzulovej v porovnaní s mladučkou tínedžerkou Veronikou Zuzulovou?
Diametrálne. Najväčší rozdiel je, samozrejme, v skúsenostiach. Mám za sebou veľmi ťažké roky, počas ktorých som si chodník k úspechom musela vyšliapať sama. A práve to je v mojej kariére nesmierne dôležité, ohromne ma to posilnilo. Nebol tu nik, kto by mi pomohol, kto by mi ukázal spôsob, ako funguje profesionálny lyžiar. Zahraničné tímy sa na nás pozerali cez prsty, nerešpektovali nás. Bol to boj a doprosovanie sa, či môžeme s niekým trénovať. To všetko sú skúsenosti, ktoré teraz zúročujem a ktoré mi vlastne padli vhod.

Či si to pripustíte alebo nie, po skvelej minulej sezóne budú slovenskí fanúšikovia od vás veľa očakávať. S akými ambíciami sa vydáte dole svetovými svahmi?
Očakávania fanúšikov sú veľké každý rok. Lyžovanie však robím aj pre seba. Preto aj sama od seba veľa očakávam. Keďže minulý ročník mi vyšiel, nemôžem teraz povedať, že nemám vysoké ciele. V opačnom prípade som mohla po minulej sezóne skončiť. Rozhodla som sa však pokračovať, a tak verím, že dosiahnem minimálne také výsledky, aké naposledy. Ak nie ešte o kúsok lepšie.

To by znamenalo, že po posledných pretekoch by ste v rukách držali aj malý glóbus pre najlepšiu slalomárku sveta…
To uvidíme. Každý vie, že konkurencia je veľmi silná, ale určite sa budem snažiť o to, aby som v tvrdom boji uspela.

Šárka Strachová sa vyjadrila, že v novej sezóne by chcela spolu s vami ešte popreháňať mladšiu generáciu. Vnímate to ako výzvu?
Veru áno. A je obrovská. Každým rokom väčšia. Mladé dievčatá sa tlačia do popredia a budeme mať čo robiť, aby sme s nimi držali krok.

V závere minulej sezóny ste uvažovali nad ukončením kariéry. Ako sa na rozhodnutie pokračovať dívate s odstupom času?
Určite pozitívne. Samozrejme, môže sa stať, že podstatne mladšie dievčatá ma prebijú svojou energiou, budú lepšie ako ja. Zatiaľ sa však cítim dobre, zdravotne i fyzicky, lyžovanie ma stále baví. Preto som si povedala, že neexistuje dôvod, pre ktorý by som sa mala s profesionálnym lyžovaním rozlúčiť. Zároveň však viem, že moja kariéra už nepotrvá dlho. Veľkou motiváciou sú predovšetkým budúcoročné majstrovstvá sveta. Na veľkých podujatiach sa mi nikdy nedarilo. Chcela by som to zmeniť.

Je pre vás aktuálnou témou aj zimná olympiáda 2018 v juhokó­rejskom Pjongčangu?
To je ešte ďaleko. Ak všetko pôjde tak, ako má, ak mi bude zdravie slúžiť aj naďalej, rada by som išla aj na ňu. Nad tým však teraz ešte neuvažujem. Sústredím sa predovšetkým na to, čo ma čaká najbližšie. A tým je štart novej sezóny Svetového pohára.

Každá žena túži po dieťati. Myslíte už občas na materstvo?
Samozrejme. Viem, že som staršia. Napriek tomu si myslím, že s dieťaťom ešte môžem chvíľku počkať. Povedala som si, že kariéru chcem ukončiť v takom štádiu, v ktorom už nebudem mať žiadne výčitky, že som mohla skúsiť toto a tamto. Chcem dosiahnuť všetko, po čom túžim a potom sa s pokojnou hlavou rozlúčiť s lyžovaním.

Každopádne, v rodine budete mať znovu o jedného fanúšika navyše. Tešíte sa na neter?
Veru áno. Navyše, popri sestre Dominike som sa veľa naučila o výchove detí. Viem už, čo všetko to obnáša. Verím, že mi to neskôr pomôže v živote po kariére.

Neodrádzajú vás všetky tie starosti, s ktorými si každý rodič musí poradiť?
Ale kdeže. Predsa len, ide skôr o radosti, ako starosti.

Veronika Velez-Zuzulová

Rodáčka z Bratislavy je najlepšou slovenskou lyžiarkou v ére samostatnosti. Súčasťou Svetového pohára je už od roku 2000. Na štart pretekov sa dosiaľ postavila 171-krát, 25 pretekov zakončila pódiovým umiestnením. Štyri razy za sebou nechala všetky súperky. Minulá sezóna bola jej najúspešnejšou. V hodnotení slalomu obsadila celkové druhé miesto. V jej zbierke aj naďalej chýba veľký úspech z majstrovstiev sveta či olympijských hier. Jej trénermi sú otec Timotej Zuzula a manžel Romain Velez, člen francúzskeho reprezentačného tímu, s ktorým sa obdivovateľka legendárneho Taliana Alberta Tombu pripravuje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Veronika Velez-Zuzulová