Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Richard Müller vydal nový album 55, krstila ho Adela Banášová

Z krstu albumu Richarda Müllera "55". Na snímke zľava krstná mama albumu Adela Banášová, Richard Müller, autor hudby Ondřej Brzobohatý Gregor a textár Peter Uličný. Bratislava, 28. septembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa slov speváka sa ho všetkých pätnásť piesní nejakým spôsobom týka, napríklad Julia Roberts alebo Adieu Adele je o nenaplnenej láske. V ďalších hodnotí, ako tých 55 rokov ubehlo.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Spevák Richard Müller vydal nový štúdiový album, ktorý dostal názov 55. Ako už titul albumu napovedá, Richard si dal darček k 55. narodeninám, ktoré oslávil 6. septembra. Za účasti speváka ho v stredu večer (28.9.) predstavilo vydavateľstvo Universal Music. Prvým singlom nového albumu je pieseň Julia Roberts, ktorá už rotuje v slovenskom éteri.

Nový album ponúka 15 nových piesní, sú nimi Čo ak tam hore nikto nie je?, Julia Roberts, Bez lásky, Čierny čaj, Adieu Adele, Dobre už bolo, Žena z fotky Helmuta Newtona, Anjel strážny, Hlava v smútku, Láskovičky, Milovanie na smrť, Narodený v šesťdesiatych, Nemá pieseň, Na smrteľnej posteli a 55. Album sa nahrával v Prahe, hudba všetkých piesní je dielom Ondřeja Gregora Brzobohatého, ktorý je aj producentom albumu; o texty sa podelili Richard Müller a textár Peter Uličný.

"Všetky piesne sa ma nejakým spôsobom týkajú. Napríklad Julia Roberts alebo Adieu Adele je o nenaplnenej láske. V ďalších hodnotím, ako tých 55 rokov ubehlo. Mám tam aj pesničku Na smrteľnej posteli, ale napriek mierne morbídnemu názvu, je – rovnako ako všetky ostatné – veľmi krásna. Jednoducho, piesne sú o témach, o ktorých rozmýšľam, čím žijem. Pevne verím, aj na základe reakcií z okolia, priateľov a vydavateľov, že sa nám podarilo urobiť nádherný album a dúfam, že moje publikum nesklamem. Osobne som s albumom naozaj veľmi spokojný. Vypovedá o tom, aký teraz som," povedal pri prezentácii Richard Müller.



"Podarilo sa všetko v najvyšších obrátkach. S Ondrejom bola vynikajúca spolupráca. Stretol som človeka, ktorý je mimoriadny talent, stretol som človeka, ktorého mám od vtedy veľmi intenzívne a ľudsky rád. S Petrom Uličným sme sa dali dohromady pred 25 rokmi, potom sme mali 25-ročnú pauzu, a teraz opäť znovu, ani neviem ako," uviedol pre TASR Richard.

"V januári mi Richard zavolal, že by bol veľmi rád, keby som zhudobnil niektorý z textov, ktoré mu napísal Peter Uličný. Bol som nadšený, odpovedal som že veľmi rád. Potom sa stalo to, že sa mi páčili všetky texty a tak som zhudobnil všetky pesničky. Jemu sa všetky páčili, nakoniec som sa stal aj producentom celého albumu. Celé to prišlo ako blesk z čistého neba, nerátal som s tým, že budem nakoniec robiť celý album," doplnil pre TASR Brzobohatý.

"My sme s Richardom obidvaja chorobne nepracovití, čiže neradi pracujeme a ešte menej spolupracujeme. Naozaj po 20 rokoch nespolupráce a občasnom sa videní na ulici sme sa 20 rokov nekontaktovali. Nebolo v tom nič osobné, len nás život každého hodil na inú stranu. Keď sme sa po tých rokoch stretli na káve, padol nápad po 20-tich rokoch niečo urobiť. Bavili sme sa o živote a v konečnom dôsledku je tá platňa o živote," dodal tretí z autorského tímu, textár Peter Uličný.



"Pre mňa je album '01 nielen Richardov prelomový a kultový album, ale je to aj kultový album slovenskej pop-music. A 55-ka je voľným a dôstojným pokračovaním albumu '01. Mám z toho veľkú radosť, sú to krásne veci, krásne texty, Richard to veľmi dobre interpretuje, jednoducho starý dobrý Müller, ako ho poznáme. Musím sa priznať, že som tomu projektu neveril, bol som trocha skeptik dobrého výsledku pri tejto kombinácii autorov a interpreta. Keď bol album hotový, zavolal som Ondřejovi a ospravedlnil som sa mu, že som neveril v úspech, povedal som, že tá práca je skvelá a veľmi sa z toho teším," povedal pre TASR riaditeľ vydavateľstva Universal Music Peter Riava.

Niektorú z nových piesní zaradí Richard do playlistu aj na jesennom turné, ktoré štartuje 1. októbra v Michalovciach; českú časť začne 14. októbra v Ostrave. Väčšinu repertoáru však budú tvoriť jeho staršie hity v šansónových úpravách. To najlepšie tour malo totiž na jar veľký úspech, a tak sa Richard rozhodol pokračovať aj v poslednej tretine tohto roka. Sprevádzať ho bude gitarista Peter Markuljak, klávesák Matej Benko, kontrabasista Martin Gašpar, hráč na dychové nástroje Michal Žáček a bubeník aj kapelník Juraj Kuchárek.