Vláda potrebuje ďalšie dve ministerské kreslá, myslí si Fico

V kontexte súčasnej situácie potrebuje exekutíva dve nové pozície na úrovni ministrov. Jedným z nich by mal byť podpredseda vlády pre európske fondy. "Tento človek musí trvať na čerpaní eurofondov, mať to ako jedinú vlastnú agendu. Dnes je to zavesené na konkrétnom ministerstve a to si okrem tejto agendy žije vlastný život," uviedol predseda Smeru Robert Fico.

24.02.2012 09:08
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (56)

V súčasnosti koordinuje využívanie finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie ministerstvo dopravy.

Rovnako je tak podľa neho potrebné vyriešiť problém vzťahu k samosprávam. „Mali sme splnomocnenca vlády pre územnú samosprávu, ale to je málo. Kontakty primátorov, starostov, vyšších územných celkov musia byť na vyššej úrovni,“ podčiarkol.

Ako dodal, nová vláda by mohla uvažovať o tzv. ministrovi pre miestny a regionálny rozvoj. Je presvedčený o tom, že to prospeje vzájomným vzťahom medzi samosprávou a štátom.

„Samospráva predstavuje obrovský objem peňazí a ľudí, preto treba koordinovať ich aktivity so štátom,“ konštatoval.

Fico si myslí, že ak by kabinet pozostával z jednej politickej strany, tá by si štruktúru ministerstiev prispôsobila podľa toho, ako chce riadiť štát. „Takto to ale nebude. Určite to bude koaličná vláda, preto dnes nemá veľký význam hovoriť o rušení alebo vytváraní nových ministerstiev,“ reagoval na otázku, či by v prípade účasti Smeru v exekutíve pripojili tak ako v minulosti ministerstvo životného prostredia k inému rezortu.

56 debata chyba