Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda rozhodla o vyhlásení štátneho smútku v súvislosti s Michalom Kováčom

Andrej Kiska pri podpisovaní kondolenčnej knihy. Zobraziť galériu (5)
Andrej Kiska pri podpisovaní kondolenčnej knihy. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku bude v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča štátny smútok. O jeho vyhlásení, ako aj o príprave štátneho pohrebu bývalého prezidenta dnes rozhodla vláda. Termín štátneho smútku a pohrebu ešte nie je určený, najčastejšie sa podľa premiéra Roberta Fica spomína štvrtok 13. októbra. Exprezident Kováč zomrel v stredu (5.10.) o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.

Presný dátum štátneho pohrebu prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča ešte nie je známy. Závisí to od dohody rodiny zosnulého prezidenta a štátnej komisie na zabezpečenie štátneho pohrebu, ktorú na dnešnom mimoriadnom zasadnutí zriadila vláda. Ako po rokovaní kabinetu informoval médiá premiér Robert Fico, pravdepodobným dátumom poslednej rozlúčky je štvrtok 13. október. Štátny smútok za zosnulým Michalom Kováčom bude v deň štátneho pohrebu.

Ako ďalej informoval premiér, vláda v súlade so svojimi kompetenciami rozhodla o zriadení štátnej komisie na prípravu a zabezpečenie štátneho pohrebu. „Pokiaľ ide o zloženie tejto komisie, sú v nej predstavitelia Kancelárie prezidenta SR, Úradu vlády SR, rezortov zahraničných vecí, financií, obrany, vnútra, verejnoprávnych médií a samosprávnej časti Bratislava – Staré Mesto,“ informoval Fico s tým, že táto komisia po dohode s rodinou vypracuje protokolárny poriadok a zabezpečí štátny pohreb. Premiér verí, že pohreb bude mať „maximálne dôstojný priebeh“

Premiér zároveň predpokladá, že na pohreb pozvú aj zahraničných štátnych predstaviteľov, ale zatiaľ nechcel potvrdiť ani vyvrátiť prítomnosť zahraničných hostí. Ako ďalej vysvetlil, vláda dnes mimoriadne zasadla, pretože kompetencia rozhodnúť o vykonaní štátneho pohrebu patrí jej. „Nie je úlohou vlády rozhodnúť o termíne konania, pretože musí dôjsť k dohode medzi komisiou a rodinou pána prezidenta,“ skonštatoval Fico s tým, že najčastejšie spomínaný termín je štvrtok 13. október.

V deň pohrebu bude zároveň štátny smútok od 8:00 do 17:00. „Príslušná legislatíva presne určuje, aké obmedzenia, symboly a prejavy sú prítomné v prípade vyhlásenia štátneho smútku,“ vysvetlil premiér. Fico takisto opätovne vyjadril sústrasť rodine zosnulého prezidenta Kováča a dodal, že mali dobré priateľské, pracovné a osobné vzťahy. 

Štátny smútok v SR vyhlasuje v súčasnosti podľa zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády SR. Kabinet tak však môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na území alebo mimo územia Slovenska. 

Vláda štátny smútok vyhlásila doteraz osemkrát. Naposledy 23. decembra 2011 na počesť posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia. Prezident SR Andrej Kiska sa dnes podpísal do kondolenčnej knihy, ktorú v súvislosti s úmrtím Michala Kováča zriadili v Prezidentskom paláci. Pozostalým a príbuzným Michala Kováča zároveň vyslovil hlbokú úprimnú sústrasť.

Kiska následne uviedol, že Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období, keď sa zvádzal zápas o charakter Slovenskej republiky a keď sme hľadali miesto na mape Európy. Tento boj bol podľa Kisku ťažký, zložitý a zákerný. "Ja si neviem predstaviť, že by niekto uniesol môjho syna. Prezident Kováč vyšiel z tohto boja v mojich očiach ako víťaz. Ako morálny víťaz, ktorý sa nebál postaviť zlu. A nebál sa pomenovať zlo napriek tomu, že vedel, koľko príkoria a problémov mu to môže spôsobiť," povedal Kiska.

Vláda rozhodla o vyhlásení
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Súčasný prezident zároveň zdôraznil, že mu je veľmi ľúto, že sa Kováč nedožil justičnej spravodlivosti za to všetko, čo sa udialo. Zdôraznil zároveň, že to, na čo Kováč upozorňoval ako na obrovskú divokú privatizáciu a rozkrádanie, sa do dnešného dňa nevyšetrilo a ostáva to veľkým výkričníkom z našej minulosti. 

Danko verí, že ostane v našich srdiach

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) uviedol, že správu o úmrtí prvého slovenského prezidenta Michala Kováča prijal s ľútosťou. "Verím, že jeho odkaz, jeho pôsobenie, jeho práca, zostane navždy v našich srdciach ako odkaz politika oddaného službe svojmu národu," dodal Danko. Bývalý slovenský prezident Michal Kováč zomrel v stredu (5. 10.) o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.

Prezidentský palác - spúšťanie vlajok

Kováč postavil podľa Dzurindu latku úradu vysoko

Bývalý slovenský prezident Kováč sa podľa expremiéra Mikuláša Dzurindu zapísal do myslí, ale aj sŕdc ľudí, lebo zvládol neľahkú úlohu, postaviť latku prezidentskému úradu. Ako povedal Dzurinda, byť prvým nie je jednoduché. „Túto latku však postavil pomerne vysoko,“ uviedol s tým, že Kováč prezidentský úrad zastával s noblesou a dôstojne.

Kováč si podľa Dzurindu počas svojho pôsobenia zachoval nezávislosť, a to na vláde i opozícii. „Zaujímal postoje na základe hodnôt. Bol človekom zásad a princípov. Riadil sa morálnymi princípmi. Tak si ho budem pamätať,“ dodal bývalý predseda vlády. 

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.

Predseda Matice slovenskej: Kováč bol významný politik aj humanista 

Michal Kováč bol významný slovenský politik, štátnik, vynikajúci odborník a humanista. Uviedol to dnes predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý vyjadril manželke zosnulého exprezidenta Emílii a celej rodine hlbokú sústrasť. "Vysoko oceňujem jeho celoživotné dielo v oblasti finančníctva a ekonómie. Ako minister financií SR a ako predseda Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky pozitívne ovplyvnil proces vytvorenia samostatnej Slovenskej republiky," povedal Tkáč.

Podľa jeho slov Kováč odvážne a rozvážne pristupoval k riešeniu hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou a Českou republikou v procese delenia ČSFR. "Mal som šťastie pracovať po jeho boku ako námestník ministra financií SR. Oceňujem jeho ľudský prístup a zmysel pre demokratické princípy riadenia, ktoré uplatňoval aj ako prezident Slovenskej republiky v rokoch 1993 až 1998," dodal Tkáč. Bývalý slovenský prezident Michal Kováč zomrel v stredu (5.10.) večer vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Pre TASR to potvrdila rodina zosnulého.

SaS: Bol prezidentom nezvyčajnej statočnosti

Prezident Michal Kováč zosobňoval vlastnosti, ktoré majú v politike veľkú cenu, a to pravdovravnosť, nebojácnosť a konanie vo verejnom záujme. V reakcii na úmrtie prvého prezidenta samostatnej SR to uviedli lídri politickej strany SaS.

"Bol veľkým sklamaním pre tých, ktorí od neho očakávali, že sa vo všetkom podriadi vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi. Ale súčasne príjemným prekvapením pre tých, ktorí od prezidenta očakávali, že sa v ťažkých chvíľach postaví na stranu spravodlivosti bez ohľadu na svoje bývalé politické väzby. Občania mladej samostatnej SR tak mali v Michalovi Kováčovi oporu a príklad nezvyčajnej statočnosti," uviedli liberáli s tým, že na Michala Kováča máme preto dôvod byť hrdí a udržať si ho v živej pamäti.

SDKÚ: Nebál sa vzoprieť zlu, ktoré ho za to prenasledovalo 

Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč sa stal symbolom boja za slobodu a demokraciu na Slovensku. Uviedol to dnes prvý podpredseda mimoparlamentnej strany SDKÚ-DS Milan Roman. "Nebál sa postaviť zlu v čase, keď bolo na vrchole moci. Toto zlo mu to nikdy neodpustilo a prenasledovalo ho, a snažilo sa mu pomstiť až do smrti," povedal Roman.

SDKÚ-DS vyjadruje ľútosť nad smrťou Michala Kováča. "Svojou odvahou sa dokázal vzoprieť autoritárskemu režimu a stal sa jednou z tvári boja proti mečiarizmu a za návrat našej krajiny medzi civilizované európske krajiny," dodal Roman.

Bývalý poradca Kováča: Vtlačil SR pečať moderného európskeho štátu 

Odišiel prvý muž nového štátu, na ktorého môže byť Slovensko hrdé. Uviedol niekdajší zahranično-politický poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš. "Prezident Kováč stál pri zrode samostatného Slovenska a svojou službou a statočnosťou mu vtlačil pečať moderného európskeho štátu. Odišiel zmierený a vyrovnaný," dodal.

Vystavili už aj kondolenčnú knihu

V súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča vystavili v Prezidentskom paláci v Bratislave kondolenčnú knihu. Ako informoval Martin Lipták z Kancelárie prezidenta SR, vstup pre verejnosť je z Hodžovho námestia dnes od 15:00 do 18:00 a v ďalších pracovných dňoch od 9:00 do 17:00. Prezident Andrej Kiska sa podpíše do kondolenčnej knihy dnes o 15:00. Ako potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček, kondolenčné knihy budú aj na veľvyslanectvách SR v zahraničí.

Uctili si ho minútou ticha

Starostovia bratislavských mestských častí si dnes spoločne minútou ticha uctili pamiatku zosnulého prvého prezidenta SR Michala Kováča. Podľa starostu bratislavskej Petržalky Vladimíra Bajana stratilo Slovensko človeka, ktorý viedol tvrdý zápas o demokraciu krajiny. "Bol to človek, ktorý bol absolútnym zástancom samosprávnej demokracie, teda demokracie ľudí zdola. Myslím si, že aj jeho obrovskou zásluhou tu máme fungujúci zákon o obecnom zriadení a vznik regionálnych samospráv," povedal Bajan.

Spomínali aj kresťanskí demokrati

Michal Kováč preukázal v kľúčových okamihoch zápasu za zachovanie demokratického režimu v Slovenskej republike osobnú a občiansku odvahu, a to napriek bezprecedentnému nátlaku na neho a jeho rodinu. V kondolencii k úmrtiu exprezidenta Michala Kováča to uviedlo predsedníctvo KDH. "Aj jeho zásluhou bol mečiarizmus vo voľbách porazený a Slovenská republika sa stala členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie," dodalo KDH.

Strana zároveň vyjadrila znepokojenie nad tým, že ľudia, ktorí Slovensku a Michalovi Kováčovi ubližovali, sú dodnes nepotrestaní. "A to aj zásluhou strán združených v súčasnej vládnej koalícii. KDH opakovane vyvíjalo iniciatívy na zrušenie takzvaných Mečiarových amnestií a v tomto úsilí nepoľavíme ani v budúcnosti," dodalo KDH.

Pridalo sa aj Združenie miest a obcí Slovenska

Prvý prezident SR Michal Kováč aktívne podporoval myšlienky samosprávnosti a iniciatívne sa zapájal do diskusií so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) v čase, keď sa na Slovensku formovala miestna územná samospráva. V kondolencii k úmrtiu exprezidenta Michala Kováča to uviedol predseda ZMOS Michal Sýkora.

"V období, keď mestá a obce ambiciózne vstupovali do formovania otvoreného modelu miestnej územnej samosprávy ako ďalšieho stabilného piliera verejnej správy, bol pán prezident Michal Kováč veľmi aktívny," uviedol Sýkora. So zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska podľa jeho slov viedol otvorený dialóg, pozorne načúval predstavám a mnoho jeho myšlienok ZMOS v minulosti inšpirovalo k aktivitám a vstupu do legislatívneho procesu.

"Každoročne bol hosťom snemu Združenia miest a obcí Slovenska, kde nás svojimi slovami motivoval k ďalšej práci. Jeho predstavy o samospráve a demokracii nám boli veľmi blízke a dnes môžeme povedať, že sú nadčasové. Rovnako ako jeho hlboký zmysel pre pomoc a spoluprácu," dodal Sýkora s tým, že exprezident bol politikom morálky a slušnosti, čím by sa mala inšpirovať každá generácia spoločensky angažovaných ľudí.

Na Kováča spomínal aj Miloš Zeman

Pán prezident Kováč sa ujal úradu v neľahkej a neistej dobe, keď si moderné Slovensko hľadalo svoju cestu, napísal v reakcii na úmrtie Michala Kováča český prezident Miloš Zeman. "Bol nielen múdrym mužom a štátnikom, ale predovšetkým ukázal množstvo odvahy. Dokázal čeliť tvrdým osobným útokom, nevolil si jednoduchšiu cestu a nevzdával sa," píše ďalej Zeman v kondolencii slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovu, ktorú zverejnila oficiálna webová stránka prezidenta Českej republiky.

"Vážený pán prezident, Vašu vlasť opustila významná osobnosť, ktorá bola blízkym priateľom i nás Čehov. Vážil som si pána prezidenta ako štátnika i ako statočného človeka. Domnievam sa, že dnešnej Európe chýba osobnosť jeho formátu. Veľmi by som si preto prial, aby sa pán prezident stal vzorom pre mladú generáciu a verím, že jeho odkaz bude naďalej v srdciach slovenských občanov," spomenul český prezident s tým, že rodine i slovenskému ľudu vyjadruje vo svojom mene i v mene občanov Českej republiky úprimnú sústrasť.

Viac o téme: SaSKDHSDKÚMichal Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu