zuzulova, vlhova, jan2017

zuzulova, vlhova, jan2017

Vlhová by pre Zuzulovej medailu vymenila štvrté miesto za piate

19. feb 2017 o 18:40
Petra Vlhová je chodiaca ambícia, s potrebnou dávkou sebakritiky. A tiež spolupatričnosti. Slalomové štvrté miesto na MS pre ňu neznamená toľko, akoby znamenala medaila jej reprezentačnej kolegyne.

"Veľmi som jej priala úspech. Keby som aj klesla na piate miesto, to je jedno, či štvrté alebo piate, ale Veronika by mala medailu. Ale už sa s tým nič nedá robiť. Musíme to brať tak, ako to je," reagovala pre TASR.

A je to tak, že Veronike Velez-Zuzulovej v St. Moritzi priniesol majstrovský slalom smolu a Petre Vlhovej 11-stotinovú stratu na medailu. Pre slovenské lyžovanie vlastne vzhľadom na okolnosti nešťastná sobota, ale predtým dlhé roky nepredstaviteľná. Aby dve Slovenky útočili na cenný kov.

Petra Vlhová svoj atak síce na stupne víťaziek nedotiahla, ale 21-ročná dosiahla to, čo sa jej krajanke podarilo ako tridsiatničke pred dvoma rokmi. Je to prísľub perspektívy úspechu:

"Možno je to tak, ale ja neriešim to, že som mladá. Ja sa snažím ísť každé preteky naplno. Hlavu mám len pre lyžovanie, robím všetko pre to, aby som podávala lepšie výkony. Robím tvrdo na tom každý deň a verím, že v budúcnosti sa to odrazí."

Petra má ešte jednu devízu športového ťaženia. Je mentálne odolná, aspoň tak pôsobí. A vlastne to ani nepopiera:

"Pred štartom som bola úplne pokojná, až ma to prekvapilo. Mala som čistú hlavu a išla som do toho naplno. Buď-alebo, dobrý výsledok alebo vypadnem. Od medaily to bolo tesné, ale čo sa dá robiť. S tímom sme robili všetko pre to, aby som získala slalomovú medailu. Tá podložka mi nesadla, trápila som sa. Nevedela som sa chytiť tak, aby som mala na trati dobrý pocit."

Iný dojem však má z celkového pohľadu na šampionát vo Švajčiarsku. Má medailu zo súťaže družstiev, ôsme miesto v obrovskom slalome považuje za skvelé a: "Slalom mohol byť čerešničkou na torte, ale azda ma aj táto skúsenosť posunie ďalej."