zuzulova, podium

zuzulova, podium Zdroj: reuters

Vo Fínsku je pravá zima, teší sa Velez-Zuzulová

Marek Balický • 10. nov 2016 o 18:40
Keď sa slovenská slalomárka Veronika Velez-Zuzulová (32) v tretí marcový víkend vo švajčiarskom St. Moritzi lúčila s najúspešnejšou sezónou kariéry, v hlave mala už myšlienky a motiváciu na tú ďalšiu. Necelé dva dni pred jej ostrým štartom je rovnako pozitívne nastavená a už sa nemôže dočkať sobotňajšieho prvého kola slalomu v Levi.

Velez-Zuzulová bude vo Svetovom pohári 2016/2017 obhajovať druhé miesto v celkovom hodnotení najtočivejšej disciplíny z uplynulého súťažného ročníka. Okrem slalomu nič iné jazdiť nebude.

"Vo Fínsku je pravá zima - mínus 16 stupňov! Podmienky sú výborné, čiže úvod sezóny, aký má byť. A čo môžeme čakať v sobotu? Neviem, či to bude čistý ľad, ale kopec bude určite tvrdý," referovala spoza polárneho kruhu Velez-Zuzulová .

"V Levi som bola doteraz najlepšie piata, ale už sa nepozerám na to, či je ten kopec môj obľúbený alebo nie. Nebudem sa vyhovárať touto formou, či to niekde mám rada alebo menej. Beriem to tak, že musím vedieť zajazdiť maximum na hocijakom kopci a všetkých tratiach. Inak nebudem úspešná," uviedla slovenská slalomová jednotka v odpovedi na otázku, či jej vyhovuje profil v Levi.

Velez-Zuzulová sa pripravovala na sezónu spoločne s francúzskym ženským tímom tak ako aj po minulé dva roky. Nevynechala tradičné sústredenie "na konci sveta" v Argentíne, v samom závere to boli francúzske strediská Tignes a Alpe d'Huez.

veronika velez-zuzulova, podium, radost, trofej
veronika velez-zuzulova, podium, radost, trofej

"Príprava vyšla podľa plánu. Nemyslím si, že niečo som mala urobiť inak. Dala som do toho maximum, čo som mohla. Z toho, čo som urobila, som pripravená dobre. Na čo to bude stačiť, uvidíme v pretekoch," zdôraznila Velez-Zuzulová .

Už si zvykla, že v kolotoči SP patrí vo svojom veku medzi najstaršie slalomárky. Lenže v jej prípade platí, čím staršia, tým lepšia. V celkovom sumáre minulej sezóny ju bodovo predstihla iba Švédka Frida Hansdotterová. V uplynulom súťažnom ročníku SP bola Veronika "na bedni" dovedna šesťkrát, pamätné zostanú najmä dve januárové víťazstvá v rozpätí štyroch dní v rakúskom Flachau.

Celkovo v kariére nazbierala 25 pódiových umiestnení vo Svetovom pohári, k štyrom víťazstvám pridala aj jedenásť druhých a desať tretích miest. "Samozrejme, chcem na to všetko nadviazať, nízke ciele si už dávať nebudem. A konkurencia? Určite počítam s tými pretekárkami, ktoré boli vpredu aj minulý rok, čiže Mikaela Shiffrinová, Frida Hansdotterová, Šárka Strachová, Wendy Holdenerová. A možno sa do toho zaradí aj nejaké mladé prekvapenie."

"V podstate som pripravená na to, že každá z nás bude o čosi lepšia ako vlani. Tak to má predsa byť," skonštatovala Velez-Zuzulová .

Veronika Velez Zuzulova, tlacova konferencia, Jasna, mar16
Veronika Velez Zuzulova, tlacova konferencia, Jasna, mar16

Sobotňajší ženský slalom v Levi bude pre slovenské zjazdové lyžovanie vskutku historický. Hneď dve slovenské pretekárky sa postavia na štart prvého kola v elitnej skupine s číslam od 1 do 7, podľa toho, čo si vyžrebujú. To sa v úvodných pretekoch sezóny v minulosti nikdy nestalo.

Je to výsledok skvelej minulej zimy, v ktorej skončila Velez-Zuzulová celkovo druhá a Petra Vlhová šiesta a Slovenky ovládli dokopy tri z desiatich slalomov SP. A čo si želá skúsenejšia zo slovenského dua pred štartom nového slalomového ročníka?

"Spokojná budem, keď zájdem dve vyrovnané kolá a keď si budem môcť povedať, že viac som už do toho nemohla dať," dodala Velez-Zuzulová .