Vo veku 75 rokov zomrel herec Stano Dančiak

Herec, ktorého diváci poznajú z filmov ako Námestie svätej Alžbety, Skrytý prameň, Sebechlebskí hudci či Rivers Of Babylon zomrel v sobotu v jednej z bratislavských nemocníc.

05.08.2018 09:58
Stanislav Dančiak Foto: ,
Herec Stanislav Dančiak zomrel vo veku 75 rokov.
debata (117)

Obľúbený herec roky zápasil s cukrovkou, ktorá ho pripravila o zrak. Bol tak odkázaný na pomoc najbližších.

Jeho stav sa rapídne zhoršil pred dvoma rokmi, v lete 2016, kedy musela u herca v dome zasahovať záchranka. Dančiak následne podstúpil hospitalizáciu. V roku 2014 herec prekonal aj cievnu mozgovú príhodu, ktorá mu spôsobila poruchu reči. Informáciu o hercovom úmrtí potvrdila pre TASR hovorkyňa Slovenského národného divadla, Izabela Pažítková.

Hercom sa takmer nestal

S rozhlasom aj s televíziou mal Stano Dančiak, ktorý sa narodil 26. októbra 1942 v Bratislave, skúsenosti odmalička. Napriek tomu to chvíľu vyzeralo, že jeho profesionálne kroky nebudú smerovať ani pred kamery, ani na divadelné dosky, ale do zubnej ambulancie. Nakoniec bolo všetko inak a dnes si ho diváci môžu pamätať vďaka mnohým postavám v divadle, televízii, vo filme aj v dabingu.

Stoličky:  Stanislav Dančiak (vľavo) a  Pavol... Foto: Jozef Vavro
Stanislav Dančiak a Pavol Mikulík Stoličky: Stanislav Dančiak (vľavo) a Pavol Mikulík (1965).

Keď si Dančiak vyberal strednú školu, napriek hereckým skúsenostiam si aj kvôli rodičom vybral odbor zubný laborant, hoci na zdravotnícku školu, ktorá bola iba pre „baby“, sa mu veľmi nechcelo. Nakoniec si povedal, že aspoň bude mať v rukách remeslo a potom môže ísť na medicínu. „K tomu som sa však už nedostal. V treťom ročníku som nakrúcal film a Milka Vášáryová ma vo vlaku prehovorila, aby som to skúsil na VŠMU,“ zaspomínal si pred rokmi vo Večerníku.

Osudové stretnutie a Divadlo na korze

Na škole stretol okrem iných aj Mariána Labudu, s ktorým sa stali „hereckými dvojičkami“, hoci autorskú dvojicu netvorili. Po škole spoločne nastúpili do Činohry SND, odkiaľ po čase prešli do Divadla na korze, kde zažiarili napríklad v kultovej absurdnej dráme Čakanie na Godota. „Korzo z nás urobilo hercov,“ tvrdil neskôr v knihe rozhovorov s Jánom Štrasserom Dančiak.

Herci Stanislav Dančiak a Marián Labuda na... Foto: Pravda
Stanislav Dančiak a Marián Labuda Herci Stanislav Dančiak a Marián Labuda na archívnej fotografii z roku 2004.

Slávna éra Divadla na korze trvala krátko, v roku 1971 ho zrušili a hercov prevelili na Novú scénu. Dančiak skončil v spevohre, hoci nevedel spievať. Aj tu si však poradil. „V spevohre Loď komediantov som hral nemú postavu. Keďže som nemal text, tak som hral telom. Používal som gestá, mimiku. Skrátka, robil som opičky. Divákom sa to páčilo, tlieskali ako diví, mal som také veľké potlesky, že speváci sa začali cítiť dotknutí,“ povedal herec Štrasserovi. Na Novej scéne hral Dančiak neskôr veľmi veľa, ale podľa vlastných slov nič také, čo by vošlo do dejín.

Zaujímavé úlohy ho čakali po revolúcii, keď sa vrátil do SND, medzi nimi napríklad Adolf Hitler v hre Mein Kampf Georgea Taboriho. „Dostal som veľa pekných postáv a zahral som si do sýtosti,“ povedal v minulosti Dančiak.

Herci Stanislav Dančiak a Marián Labuda na...
Herec Stanislav Dančiak na archívnej fotografii...
+8Herec Stanislav Dančiak s manželkou.

Najlepší Derrick zo všetkých

S hlasom sa Dančiak učil pracovať odmalička. Už v škôlke ho vybrali do recitačnej súťaže a potom ho mama prinútila ísť na skúšky do Detskej rozhlasovej dramatickej družiny, kde sa stretol a skamarátil napríklad s bratmi Mikulíkovcami či Júliusom Satinským.

"Nedávno som mal dabovať plot. Viete, aký hlas má plot? Veru, dalo mi to zabrať. Predstavil som si, ako sa chveje vo vetre, ako mu klopocú pomyselné zuby, ,našteloval' som si hlasivky a podarilo sa to,“ zaspomínal si koncom 80. rokov pre Život herec, ktorého hlas je pre slovenských divákov spätý napríklad s Alfom, Jurošíkom alebo inšpektorom Derrickom, ktorého mal pôvodne nahovoriť Leopold Haverl, režisér sa však nakoniec rozhodol pre Dančiaka a spravil dobre. Predstaviteľ Derricka, nemecký herec Horst Tappert dokonca v roku 1987 pri svojej návšteve Prahy Dančiakovi povedal, že jeho dabing je najlepší zo všetkých, ktoré mal možnosť počuť. Sám Dančiak tvrdí, že pri dabingu je najdôležitejšie, aby divák hneď od začiatku uveril, že postava hovorí odjakživa po slovensky. A takému Alfovi to nejde neveriť.

V televízii od jej vzniku

V televízii Dančiak účinkoval prakticky od jej vzniku a pamätá ešte časy, keď sa inscenácie nevysielali zo záznamu, ale naživo. Tak ako hru Spomienka z partizánskeho prostredia. Po jej skončení nasledovala diskusia so skutočným partizánom, podľa ktorého príbehu inscenácia vznikla. Počas bojov ho postrelili, v scenári však nebolo napísané kam. „Chcel som besedu oživiť, a tak som sa toho starčeka s vyznamenaniami spýtal: Prosím vás, kde vás to vlastne ranilo? A on zrazu z ničoho nič do celej republiky povedal – syn môj, vajcia mi odstrelilo. Vtedy som bol populárnejší ako bravčové mäso, ktorého bolo v tom čase nedostatok,“ povedal Dančiak pre Prácu v roku 1994.

Dančiaka si diváci pamätajú aj z viacerých filmov či televíznych projektov. Spoločne s Mariánom Labudom stvárnili hlavné úlohy v snímke Kým sa skončí táto noc (1965); s Viliamom Polónyim a Pavlom Trávničkom ako Sebechlebskí hudci (1975) vyslobodzovali z tureckého zajatia ženu svojho pána, s Mariánom Zednikovičom zase rozosmievali ľudí ako rozhlasoví, divadelní aj televízni Lord Norton a sluha James a s Mirom Nogom zbierali ceny so sériou nemých grotesiek Bud Bindi (1996).

Manželka mu bola oporou

Stano Dančiak bol ženatý s Darinou, niekdajšou letuškou, s ktorou vychovali tri deti. Práve ona bola v posledných rokoch jeho veľkou oporou, pomáhala mu v náročnom období, kedy prišiel o zrak.

Herec Stanislav Dančiak s manželkou Darinou. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Stanislav Dančiak Herec Stanislav Dančiak s manželkou Darinou.

O svojej manželke v roku 2007 v rozhovore pre Pravdu povedal: „Sprevádza ma všade, chodíme na spoločenské podujatia, nepijeme, ona sa možno aj nudí, ale trpezlivo ma čaká. Ja chodím na všetky stretnutia, na ktoré ma pozvú – nechcem pôsobiť ako odľud a je mi to aj prirodzené – som medzi ľuďmi rád. Som jej vďačný, lebo ona má aj svoje povinnosti a záujmy, ale venuje sa mne.“

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Stano Dančiak