Vo veku 83 rokov zomrela spisovateľka Jaroslava Blažková

Vo veku 83 rokov zomrela v pondelok v noci exilová spisovateľka, publicistka a autorka kníh pre deti a mládež Jaroslava Blažková.

21.02.2017 13:00
Jaroslava Blažková Foto: ,
Spisovateľka Jaroslava Blažková zomrela vo veku 83 rokov.
debata (9)

Jaroslava Blažková (1933) patrila ku generácii mladých slovenských autorov, zvanej tiež Generácia 56, ktorí sa odklonili od veľkých spoločenských tém svojej doby a písali o každodennom živote svojich vrstovníkov. Veľký ohlas mal jej knižný debut Nylonový mesiac (1960) s nekonvenčnou mladou hrdinkou, ktorý sa považuje tiež za začiatok nástupu feministických tém v slovenskej literatúre. Podľa novely Nylonový mesiac nakrútil v roku 1965 režisér Eduard Grečner úspešný rovnomenný film (hudba Ilja Zeljenka, kamera Tibor Biath).

Napísala však tiež množstvo knižiek pre deti, v ktorých, ako napísal slovenský prozaik a publicista Anton Baláž, „dominuje jednoznačne humor, fantázia, živý detský jazyk, účinné spojenie poetického obrazu života detí s jeho poznávacím aspektom, pričom autorka veľmi funkčne pri fabulovaní príbehov pre deti využíva žánrové postupy detektívky, dobrodružnej, ale aj náučnej literatúry“.

Jaroslava Blažková sa narodila v roku 1933 vo Valašskom Meziříčí, teda v Československu. Na začiatku 60. rokov minulého storočia sa vďaka novele Nylonový mesiac a mnohým krásnym knihám pre deti stala jednou z najznámejších slovenských spisovateliek. V roku 1968 emigrovala spolu so svojou rodinou do Kanady, kde sa ako autorka odmlčala a mlčali o nej aj učebnice. Na Slovensko sa po roku 1989 zasa vracia knihami pre dospelých, deti aj mládež.

V rozhovore pre časopis Aspekt, ktorý vznikol v roku 1997 pri príležitosti aspektovskej reedície jej poviedok a novely Nylonový mesiac, povedala: „Niektoré fázy života sú nenávratné. Rok 1989 prišiel pre mňa príliš neskoro. Keď som dostala list z Bratislavy, ako si predstavujem svoju rehabilitáciu, pripadalo mi to absurdné. Želala som si iba, aby vyšli znovu moje knižky…“

Z jej ďalších románov a zbierok poviedok a noviel sú známe napr. Jahniatko a grandi (1964), Môj skvelý brat Robinson (1968), Svadba v Káne Galilejskej (2001), Happyendy (2005), najnovšie spomienková kniha To decko je blázon (2013).

Medzi jej najznámejšie detské knižky patria tituly ako Tóno, ja a mravce (1961), Ostrov kapitána Hašašara (1962), Ohňostroj pre deduška (1962), Rozprávky z červenej ponožky (1969) či Jeleňvízor.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #spisovateľka #Jaroslava Blažková #Nylonový mesiac