Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Vo Zvolene si pripomenú 201. výročie narodenia Ľ. Štúra

Ľudovít Štúr Foto: TASR/fotoreprodukcia

Podujatie bude tiež pripomienkou 30. ročníka Štúrovho Zvolena a 50. výročia Parkovej galérie - Parku Ľ. Štúra.

Zvolen 28. októbra (TASR) - Vo Zvolene sa uskutoční dnes popoludní oslava pri príležitosti 201 rokov, ktoré uplynuli od narodenia Ľudovíta Štúra. Podujatie bude tiež pripomienkou 30. ročníka Štúrovho Zvolena a 50. výročia Parkovej galérie - Parku Ľ. Štúra.

Program obohatí vojenská hudba, ako hosť vystúpi herec a recitátor Juraj Sarvaš spolu s huslistami - študentmi Konzervatória PinkHarmony, zaspieva aj Zvolenský spevácky zbor a Jana Filová za klavírneho sprevádzania Dušana Bartla.

Podujatie organizuje Matica slovenská, Mensa Slovensko a Ozbrojené sily (OS) SR. Podľa jedného z organizátorov Jozefa Dobroslava Pinku, všetky tieto organizácie spája osobnosť Ľ. Štúra.

Mensa Slovensko sídli v Evanjelickom lýceu, kde Ľ. Štúr kedysi pôsobil a kde sa stretával so svojimi žiakmi a nasledovníkmi. Na druhej strane Štúr bol aj vojak - veliteľ slovenských dobrovoľníkov. Pamätný deň OS SR je stanovený na výročie bitky v Brezovej pod Bradlom. A napokon činnosť štúrovského hnutia vyústila do založenia Matice slovenskej a vďaka Zvolenčanom mal Ľ. Štúr možnosť hájiť národné záujmy v uhorskom sneme.